Raspberry Pi Linux Yükleme

Bu gün bilgi işlemci abiden raspberry pi 1'i aldım. Geçenlerde hazırladığım sd kartı taktım. Hızlıca açılıverdi. Bunun üzerinde çalışmalar yapacağım. Önce biraz kurcalayayım.

20200913_191401.jpg

20200913_191122.jpg

20200913_191410.jpg

Süper artık herhangi bir şey satın almadan server kurabilirsin.

İnanılmaz yavaş bir cihaz. Sanırım windowsun 98 sürümüne filan denk geliyor. Bir tık yapınca 1dk filan rahat bekletiyor.
Apache kurayım dedim ama "kurulum adayı yok" şeklinde uyarı veriyor.

20200913_212743.jpg

Apache için hata vermemiş. Apache çalışıyor mu, hangi komutla kurdun?

Apache için hata vermemiş. Apache çalışıyor mu, hangi komutla kurdun?

Sudo apt-get install apache2 mysql-server mysql-client php5 php5-mysql

Bu komutu verdim ama öncesinde de sudo get-apt update ve sudo get-apt upgrade komtlarını çalıştırdım. Bir kaç yerde error yazdı ama anlamadım tabiki.

Şurada hemen hepsi yazıyor.

20200913_214208.jpg

Disk alanı dolmuş sanki. Şu komuları gir bakalım ne diyecek:

Kod:
$ sudo mount

$ sudo df

Disk alanı dolmuş sanki. Şu komuları gir bakalım ne diyecek:

Kod:
$ sudo mount

$ sudo df
Dolmuş ellam. 8gb kart takılı. Daha yükseği de yok şuan.
Sadece işletim sistemi 8gb kaplamaz ki. ????

20200913_215054.jpg

20200913_215029.jpg

Herkesi memnun etmek için tası tarağı ne varsa koymuş bu raspberry'ciler :D Paket listesine bakıp lazım olmayan şeyleri kaldırman lazım. Ama tabi her paket için bu kararı vermen lazım.

Şöyle bir komut var, paketleri boyutlarına göre listeleyen. Bu listeyi al bakalım en büyükleri nelermiş. Belki silebileceğimiz şeylerdir :)

Kod:
$ sudo dpkg-query --show --showformat='${Installed-Size}\t${Package}\n' | sort -rh | head -50 | awk '{print $1/1024, $2}'

Herkesi memnun etmek için tası tarağı ne varsa koymuş bu raspberry'ciler :D Paket listesine bakıp lazım olmayan şeyleri kaldırman lazım. Ama tabi her paket için bu kararı vermen lazım.

Şöyle bir komut var, paketleri boyutlarına göre listeleyen. Bu listeyi al bakalım en büyükleri nelermiş. Belki silebileceğimiz şeylerdir :)

Kod:
$ sudo dpkg-query --show --showformat='${Installed-Size}\t${Package}\n' | sort -rh | head -50 | awk '{print $1/1024, $2}'
20200913_221051.jpg

O wolfram-engine'i hemen kaldır, kesin işin olmaz onla.

Kod:
$ sudo apt-get autoremove wolfram-engine

Hatta chromium-browser'i de kaldır. Ne yapacan tarayıcıyı orada? :)
openjdk'ları da kaldır (onlar JAVA, işin olmaz)
libreoffice'leri kaldır. Herhalde doküman yazmayacaksın rappberry pi üzerinde.

Bunları kaldırdıktan sonra tekrar bir df yapalım.

O wolfram-engine'i hemen kaldır, kesin işin olmaz onla.

Kod:
$ sudo apt-get autoremove wolfram-engine

Hatta chromium-browser'i de kaldır. Ne yapacan tarayıcıyı orada? :)
openjdk'ları da kaldır (onlar JAVA, işin olmaz)
libreoffice'leri kaldır. Herhalde doküman yazmayacaksın rappberry pi üzerinde.

Bunları kaldırdıktan sonra tekrar bir df yapalım.
Abi wolfram ile chromium u kaldırdım sonra listeleme yaptım hala listede çıkıyor?

20200913_223909.jpg

Bağımlılık sorunları var. Birşey wolfram-engine'a ve chromium-browser'a bağımlı. O bağımlı olanı da kaldırmak lazım. Hata mesajlarında yazıyordur ama tamamını burada göremiyoruz.

Aşağıda bir prosedür var bir paketin bağımlılıklarını falan herşeyi kaldırmak için ama böyle şeyleri hazır hap gibi hemen kullanmamak lazım. Kritik paketleri de kaldırabilir. Onun yerine hata mesajlarındaki bağımlılıkları inceleyim ilgili paketleri kaldırmayı denersen daha sağlam olur.

Aşağıda bir prosedür var bir paketin bağımlılıklarını falan herşeyi kaldırmak için ama böyle şeyleri hazır hap gibi hemen kullanmamak lazım. Kritik paketleri de kaldırabilir. Onun yerine hata mesajlarındaki bağımlılıkları inceleyim ilgili paketleri kaldırmayı denersen daha sağlam olur.

Kurcalayayım bakalım abi.

Kaldırdıklarım listede hala görünmesine rağmen 97% den 69% a düşmüş.

20200913_232943.jpg

Deneye deneye buldum galiba php yi :D

20200914_003128.jpg

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back