Raspberry PI uyumlu makro lens arıyorum

taydin

Timur Aydın
Staff member
CSI-2 arabirimine sahip, Raspberry PI ile kullanılabilecek bir makro lens arıyorum. SAMM Market'te bir sürü model var ama hiç birisi için macro olduğu belirtilmemiş. aliexpress'te var ama o imkan yok artık tabi.

Kameranın 20 mm veya daha yakın bir mesafeye odaklanabilmesi gerekiyor.

Hocam 2 seçenek var. Birincisi Raspberry pi GQ kamera + C-mount lens kullanmak. C-mount lensler standart. Bu yüzden bu lensin Makro tipini bulursanız Pi Hq kamera ile kullanabilirsiniz.
Diğer taraftan 12mm vida dişli yeni tip kamera var. Buna da 12mm Makro lens takabilirsiniz.
Bildiğim kadarıyla Samm markette Makro yok ama C-mount olarak fotoğraf malzemesi satan yerlere bakabilirsiniz. Hatta Canon to C mount adaptör görmüştüm.

Bu lensin formatı aps-c olarak belirtilmiş.

Diğer taraftan csi-hdmi dönüştürücüler var. Bu dönüştürücü ile kamera girişine HDMI bağlanıyor. Yani elinizdeki mikroskobum kamerasını bu adaptör ile raspberry pi ye bağlayabilirsiniz.

Ekler

• 1769846751261.jpeg
    1769846751261.jpeg
    135 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
Bende Raspberry PI HQ kamera var zaten ve C mount olabilir bu. Bakalım C mount makro lens var mı araştırayım.

Hocam HDMI to csi adaptörü de deneyebilirsiniz. Lens yerine mikroskobu kullanmak daha verimli olabilir.

Bu kamerayı Wegstr nin spindle motoruna bağlayacağım ve çift taraflı PCB hizalamasında kullanacağım. O yüzden aslında çok küçük form faktöründe makro lens bulabilirsem çok iyi olacak.

1769847884511.png

Bu yukarıdaki lens M12 mount muhtemelen. Ama M12 makro Türkiye içerisinde hiçbir yerde bulamıyorum. O yüzden B planı olarak şunu düşünüyorum:

Wegstr nin ön tarafına bir çeşit rijit bir köprü monte edeceğim ve Raspberry C mount makro lensi oraya monte edeceğim. Hizalama yapılacağı zaman PCB ileri sürülecek ve köprü altına gelecek. Orada hizalama bitince de tekrar geriye çekilip izolasyon frezeleme başlatılacak.

Eğer iş B planına kalırsa bir sürü seçenek olacak. Bende Sony A7iii var (Sony E mount). Bu kamera için gene Sony FE 2.8/50 makro lens de var. ama 0.05 mm gibi tekrarlanabilirlik lazım, benim köprüyü bu kadar iyi bir şekilde monte edebilir miyim emin değilim. O yüzden M12 makro lens araştırmaya devam ediyorum şimdilik.

ben bu iş için bir tane basit usb endoskopik kamera almıştım. 2-3cm'den netleyebiliyor. tabi sabit focus olduğu için asla çok net görüntü olmuyor ama bu endoskopik kameralarda alan derinliği çok geniş.

Eğer sabit köprü üzerine kamerayı yerleştirirsem, işlemi tam otomatik yaparım herhalde. Yani PCB kamera altına sürülecek, kamera PCB'nin tamamını görecek, fiducial deliklerinin yerini kabaca tespit edecek, sonra otomatik olarak deliklerin olduğu yere jog edip tam ortasını tespit edecek, sonra PCB tekrar spindle altına dönecek. Bu durumda kameranın makro olmaması gerekiyor.

Ama spindle'a bağlanacak M12 kamera bulursam, onun tabi makro olması gerekecek ve işlem tamamen manuel olacak.

lpkf cihazlarda kullanılan yarı manuel bir sistem var. spindle kafasına belli bir offsetde duran mikroskopik bir kamera. pcb arka yüzü kazınırken iki köşedeki referans deliklerini tespit ediyor. önce kabaca ilk deliğe gidiyor 1-2mm kaçıklıkla bunu buluyor ardından kullanıcı ok tuşları ile deliği merkezliyor. ardından ikinci deliğe de gene ufak bir kaçıklık ile ulaşıyor ve kullanıcı bunu da merkezliyor.

Son düzenleme:
OpenCV nin tam olarak merkezleyebilmesi lazım diye düşünüyorum.

Ama aşama aşama yapmak daha mantıklı, o yüzden önce M12 makro bulmaya çalışacağım ve manuel halledeceğim. Daha önce paylaştığım bCNC programı bu manuel süreci tam olarak destekliyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,860
Üyeler
3,559
Son üye
İsmail Birer

Son kaynaklar

Back