RC Servolarda Titreme ve kararsızlık

Ağırlık merkezini değiştirebilirsin, hangi taraf ağırsa karşısına ağırlık ekle. Merkezli olursa servo motorun düzeltme için ileri geri pozisyon bulmaya uğraşmaz, titremez. Gerçek bariyerler ağırlıkla tam dengelidir, elinle rahatça açıp kapatabileceğin şekildedir.
tamam bu denerim.

ekstra bilgi olsun diye;
gerçek hemzemin geçit bariyerlerinde kol özellikle ağılık merkezinden bağlanmaz. uzun olan taraf daha ağır olacak şekilde takılır. hatta bazılarında bariyer aşağı inerken motor bile çalıştırılmaz. bunun sebebi elk. Kesinsiti veya bir arıza halinde kolun kendiliğinden inip arıza ekibi gelene kadar yolun kapalı kalmasını sağlamaktır. arkadaki ağırlık sadece motora binen yükü azaltmak için var.

otopark bariyerlerinde ise tam tersi yaylıdır. elktrik kesintisi veya arıza durumunda kol yayla yukarı kalkar ve öyle kalır. yine ağırlık merkezinden söz edemeyiz.
 
Bariyer kolu takılı olmayınca düzgün hareket ediyor muydu?

Burada sorun hem yazılan kod, hem kullanılan kütüphane, hem servonun kontrol döngüsü hem de mekanik.

Kod 10ms periyotta yenileniyor ve konumu(pwm genişliğini) derece cinsinden 1 derece çözünürlükte kontrol ediyor(kütüphanenin kusuru) 10ms periyotta kontrol edildiğinde, yavaş gerçekleşecek hareketlerde konum daha seyrek güncelleniyor.

Servo'nun kontrol döngüsü de 1 dereceye karşılık gelen konum hatasında sürtünmeyi yenecek kadar yüksek güç uygulamıyor. Bu yüzden bazen, konum hatası ancak birkaç dereceyi bulunca sürtünmeyi yenecek kadar güç uyguluyor kontrol döngüsü...
 

Bununla hareketin pürüzsüz görünmesini sağlayarmak mümkün. Uygulaması da zahmetli değil, bir referans sviçi eklenir mekanizmaya.
 
Bariyer kolu takılı olmayınca düzgün hareket ediyor muydu?
kol takılı değilken bir sorun yok.
benim için en uygun hız 1 derece ve 100ms bekleme. bunları değiştirip denedim dereceyi arttırdıkça daha da kötüleşiyor bekleme süresini arttırdıkça da öyle. ama süreyi azartırsam düzelmeye başlıyor fakat benim için fazla hızlı oluyor.
bence poblemin çoğu mekaniğin salaşlığından meydana geliyor. bunu şuradan anlıyorum. hareket halindeyken parmağımla kola hafif dukunup boşluğu aldığım zaman yağ gibi kayıyor. zaten yüksek viskoziteli yağın sorunu büyük ölçüde çözmesi de bunu kanıtlıyor.
 

Bununla hareketin pürüzsüz görünmesini sağlayarmak mümkün. Uygulaması da zahmetli değil, bir referans sviçi eklenir mekanizmaya.
bunda da aldım. benim servonun yerine sığmadığı için kullanamadım.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,624
Mesajlar
112,496
Üyeler
2,719
Son üye
oatmealcrazycake

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top