RC uçak yapıyorum motorum tam güçle çalışmıyor

Katılım
5 Ocak 2024
Mesajlar
13
ardunio ide' de kodu atıp verici devresindeki joystick değerlerini okuyorum ve tam güçte 1024 değerini alıyorum, lipo pilim sorunsuz çalışıyor 11.5v çıkış alıyorum, ama sıkıntım şu motorum 1400kv olmasına rağmen 1.5-2 kilo civarı uçağımı kaldırmayı bırakın hareket bile etmiyor sizce sorun ne olabilir ?
NOT : arada tam güçte çalışırken motor güç kesiyor saniyelik durup tekrar çalışıyor sorunun esc de veya motorda olduğunu düşünüyorum ölçüm kısmında nasıl bir yol izlemeliyim ve hangi değerleri alıyor olmam lazım yardım ederseniz çok teşekkür ederim
 
Merhaba ,
- Ilk olarak bizim devremizin PWM degerleri ile ESC'yi calibre etmek gerekebiliyor. Kumanda ile kullanimda genelde su sekilde oluyor. en yuksek degerde iken sisteme guc veriyoruz ( ESC ) bu sekilde bir bip sesi geliyor. Sonra ardindan 3 bip sesi geliyor tam bu asamada en dusuk degere gelmek gerekiyor. Bu sekilde ESC 'i bizim PWM araligi ile kalibre etmis oluyoruz.
- Motor tam modeli nedir ? ( motorun kv degeri sadece maksiumum devir icin anlamli olur. Motorun uygun pervane ile ne kadar guc urettigini gormek lazim , 3d ucaklarda 1:1 ve uzeri trainer vs icin 1:2 orani yeterli olabiliyor. )
- Motor donus yonu pervane yonu ile uyumlu mu ?
- ESC motor icin uygun degilse isinma nedeniyle korumaya geciyor olabilir.
 
Merhaba, teşekkür ederim,
-kalibre ediyorum, yani yapabildiğimi düşünüyorum videolarda gösterilen gibi oluyor.
-motorun tam modeli "emax xa2212 1400kv" pervane olarak da motor üreticisi 8x4 veya 8x6 yı önermiş bende 8x6 yı kullanıyorum.
-motor dönüşü ile pervane yönü de uyumlu.
-esc de ısınmıyor motorda asla ısınmıyor anlamadım herkes motor veya esc ısınıyor diyor ama benim hiç ısınmıyor bu yüzden motorun tam performans sağlayıp sağlamadığını merak ediyorum uçağımı da çekmiyor çünkü :(
not: 1:1 1:2 oranının ne olduğunu bilmiyorum
 
Motor doğru, pervane doğru ise, o zaman motorun devri fazla düşük demektir. ESC nin ısınmaması da zaten buna işaret ediyor. 2 kg lık uçağı çekecek olan motorun ciddi akım çekiyor olması lazım.
 
Li-po pilin C değeri nedir? Düşükse yeterli amperi veremiyor olabilir. Aslında önce sistemi normal bir kumanda ile test etmek lazım. Bu sayede sorun motor tarafında mı yoksa arduino tarafında mı diye hedef küçültülebilir.
 
Motor doğru, pervane doğru ise, o zaman motorun devri fazla düşük demektir. ESC nin ısınmaması da zaten buna işaret ediyor. 2 kg lık uçağı çekecek olan motorun ciddi akım çekiyor olması lazım.
Evet o ağırlık benim de kafama takıldı. Uçak içinbiraz falza 1,5-2kg
 
-lipo pilim profuse 11.1v 35c 2250mAh 3S
-esc flyfun 30A modeli
-motor güçlü dönüyor kağıtları felan uçuruyor ama izlediğim videolarda sanki motordan çok daha fazla ses çıkıyor gibi geliyor.
-esc nin çıkan akımına nereden bakabilirim avometre ile vs ölçebilirmiyim bunu ?
-ölçebileceğim aletlerim yok öğrenciyim okul projem
 
uçağı normalde 1-1.5 kilo arası bekliyordum ama 3d yazıcıdan basınca biraz ağırlığı arttı eğer motor uçağı çekmemeye devam ederse gövdeyi sabit tutup kanadı fotoblok ile değiştirmek çözüm olabilir mi ? gövde tek başınayken yerde uçak ilerliyor videolarda uçakların kalkmadan önceki hızları ile aynı hatta belki biraz daha hızlı.
 
motor boşta çalışırken veya belli bir ağırlığı çekmeye çalışırken ki, çektiği akım değişiyor mu ?
 
Kağıt uçuruyor olması etkileyici bir kriter değil. Yakındaki NESNELERİ uçuruyor olması lazım. Senin motorun devri olması gerekenden çok düşük diye düşünüyorum. Multimetre ile ölçülecek bir akım değil o, deneme, içindeki sigortayı attırırsın. DC ölçen pens ampermetre lazım.
 
:( etrafta hiç bir nesne hareket etmiyor, yeni motor sipariş geçip onu denemek daha mı mantıklı olur ? eğer yeni motorda bu şekilde tepki gösteriyorsa sorun esc de mi anlamına geliyor ?
 
Ben şu uçağı 1000kv ile rahat uçuruyordum. 120cm kanat açıklığı var. Tüm ekipmanları ile 1kg bile değil. Tahminen 600-700gr civarıdır.

Başka sıkıntı varmı bilemiyorum ama senin uçağın ağırlığı önemli bir etken.

20230920_185726.jpg
 
pervane ölçüleri ne Gökhan?
 
pervane ölçüleri ne Gökhan?
Hatırlamıyorum ki abi. Yine 8x6 filan olması lazım. Arkadaşın birinci sorunu ağırlık. Ondan sonra normal bir kumanda bulup test etmesi lazım. Arduinoda da sıkıntı olabilir çünkü.
 
Hangi malzemeyi kullandığını öğrenebilir miyim ?
Uçağı hazır aldım. Balsa ağacından yapılma.

Ben kendim uçak yapmak için yalıtım malzemesi olan 6mm depron kullanıyordum zamanında. Gayet hafiftir. Yapıştırma için de uhupor kullanıyordum. İçinde solvent olmadığından depronu eritmiyordu. Bu sıralar çok pahalanmış o da.
 
Uçağı hazır aldım. Balsa ağacından yapılma.

Ben kendim uçak yapmak için yalıtım malzemesi olan 6mm depron kullanıyordum zamanında. Gayet hafiftir. Yapıştırma için de uhupor kullanıyordum. İçinde solvent olmadığından depronu eritmiyordu. Bu sıralar çok pahalanmı o da.
evet depron çok pahalı o yüzden fotoblok düşündüm, ama yukarıda arkadaş dekotayı önerdi o nasıl olur bilemedim.
 
evet depron çok pahalı o yüzden fotoblok düşündüm, ama yukarıda arkadaş dekotayı önerdi o nasıl olur bilemedim.
Depron aslında pahalı değil. Bauhause da tek tek satılıyordu. Paket almak zorunda değilsin. Yapacağın modele göre değişir ama ben tek levhadan rahatlıkla iki boyutlu 1 uçak çıkarabiliyordum. Nette bol bol çizimler var. Onları ozalitçide A0 kağıda bastırıp depron üzerine toplu iğne ile tutturuyordum. Sonrada falçata ile kesiyordum.
 
Bu o motorun test tablosu. 3s icin 900g itme uretebiliyor. APC 8x6 pervane ile test edilmis.
 

Ekler

  • CleanShot 2024-01-05 at 16.17.01@2x.png
    CleanShot 2024-01-05 at 16.17.01@2x.png
    470.2 KB · Görüntüleme: 29
Cevaplarınız için teşekkür ederim ben bir şeyler düşüneceğim ilerleme kaydedersem burada bahsederim.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,853
Mesajlar
99,794
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top