taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,547
Elimdeki Rigol güç kaynaklarının kalibrasyonunu yaptıktan sonra şimdi sıra, Rigol DL3021A nın kalibre edilmesinde. Ama bu konuda hala belirsizlikler var.

1) Kalibrasyon mantığı güç kaynağından farklı olacak çünkü bu bir güç kaynağı değil.

2) Yükün desteklediği maksimum akım 40A, dolayısıyla bu kadar akımı düzgün bir şekilde verebilecek bir kaynak lazım. Elimdeki Rigol DP821A ile 10.5A'e kadar akım alabiliyorum, dolayısıyla kalibrasyonu 10.5A'e kadar yapıp geri kalanını da kendi haline bırakabilirim. Veya 10A sonrasının kalibrasyonu için çok da hassas olmayan bir kaynak kullanabilirim. 10A üstü akımlarda kimse 1 mA aşağıda olmuş yukarıda olmuş bakmaz :)

3) Özellikle yüksek akımlarda bunda da SENSE özelliği önem kazanacak. Onun kalibrasyon ayrıntılarını da bir şekilde öğrenmem lazım. Ama ilk aşamada SENSE olmadığını varsayarak yapacağım.

Şu aşamada en önemli konu, temiz 40A kaynak ve bu akımı da hassas olarak ölçebilme imkanı gerekiyor. 10A'e kadar hem çok hassas üretim hem de çok hassas ölçüm mümkün olacak. 10A sonrası için ise %0.5 gibi bir doğruluk ve 100 mA altı bir çözünürlük yeterli olur. Ama gene de sırf eğitim değeri anlamında bu üretim ve ölçümü en hassas bir şekilde yapmaya çalışacağım.
 
Akım kaynağı olarak bir araba aküsü kullanırım herhalde. Yakında arabanın aküsü değişecek, eski akü iş görür :)

Şönt olarak da elimdeki 1mm çaplı bobinaj telini kullanacağım. Bakırın direnci sıcaklık ile artacağı için özellikle çok büyük bir kesit olması için bu telden 4 tane paralel bağlayacaım. Bu şekilde 5 m sarılırsa aşağı yukarı şu rakamlar çıkıyor:

Telin direnci 25 mΩ olacak. 40 A akım geçtiğinde üzerinde 1V düşecek. Toplam harcanan güç de 40W olacak.

Bu şöntü bu şekilde sarıp büyük bir kovaya su dolduracağım ve şöntü suyun içinde kullanacağım :) Böylece ölçüm süresince sıcaklığı çok az değişecek ve nispeten hassas bir ölçüm olacak.
 
İyi de o 50A de 60 mV veriyor yav. 10A'de 12 mV. Tolerans da belirtilmemiş. %5 de tolerans olsa bununla hassas akım ölçümü münkün değil. Bize çay kaşığı lazım senin gösterdiklerin kepçe :cheeky5:
 
direnç net'e de çeşit çeşit şönt gelmiş. Daha önceleri yoktu.
 
Akü işi olmayacak. 12V voltajda 40A çekersek, yükün 480W tüketmesi gerekiyor. Ama elektronik yük sadece 200W lık. O yüzden voltajın 3V gibi olması lazım ...
 
Off valla, bir de bunun için trafo lazım olacak. Son zamanlarda o kadar çok trafo ısmarladım ki artık trafocu aileden birisi gibi oldu :katil2:

3V 50A lik bir trafo lazım olacak, ona göre köprü diyot ve filtre kondansatörü.
 
Ama ben gene de bir switch mode güç kaynağı bakacağım abi :D

Neden dersen, şimdi senin dediğin metotla diyelim kalibrasyonu yaptım. Aküyü bir kenara koyunca ne olacak o? Kısa zamanda ölecek. Gene kalibrasyon yapınca yeni bir akü mü alacağız? :)

Yani uygun bir güç kaynağı ile aküyü şarjda tutmak lazım.
 
4 tane 0.8 mm2 paralel bobinaj teli ile şönt denemesi yaptım. 40A geçirince, tamamen suyun altında olmasına rağmen aşırı ısınıyor :kizgin1: Yani burada yüksek voltaj elde ederek doğruluğu artırıyoruz, ama aşırı ısınmadan dolayı direnç değiştiği için de doğruluğu azaltıyoruz ...

Piyasadaki hazır şöntleri kullanınca da tam tersi olacak. Bu sefer voltaj çok düşük olduğu için doğruluğu azaltıyoruz, ısıl değişim çok sınırlı olacağı için de doğruluğu artırıyoruz.

Ama gene hazır şönt ile deneyeyim bakalım. 60A lik hazır şönt alacağım buradaki kartal otomasyondan. Bunların ısıyla direnç değişimi çok az olmasına rağmen gene de ısınmaması için suyun altında kullanacağım. Bunun doğruluğu artırması lazım.


Bağlantı tellerini de 10 mm2 çok damarlı tel ile yapacağım. Bu teller üzerinde düşecek gerilimin bir zararı yok, çünkü elektronik yük belli bir akımın geçişini sağlayacak şekilde kendini ayarlayacak. Isınması da önemli değil çünkü bu ısınma yavaş olacak ve elektronik yük onu rahatlıkla kompanze edebilecek.
 
Akım ölçümü için şöyle bir yöntem kullanacağım: Hiçbir şönt de gerekmiyor ısı kontrolü de gerekmiyor.

Eletronik yükü kaynağa bağlamak için 10 mm2 kesitli, çok damarlı tablo kullanacağım. Bu kablonun bir bölümündeki izolasyonu soyup içerideki tellerden birisini keseceğim. Sonra da telin iki tarafına banana jack'li kablo takacağım ve bu jack'leri de ampermetreye takacağım.

Bu durumda ne olacak? Kablodan geçen akım belli bir oranda bölünecek. Bir kısmı halen sağlam olan tellerden geçerken, bir kısmı da benim kesip araya girdiğim telden geçecek. Bu aradaki oran da sabit olacak, çünkü akımın paylaşımı tamamen fiziksel yapıya bağlı ve bu yapı da sabit olduğuna göre oran da sabit olur.

Örneğin 28A toplam akım geçiyorsa, bunun 26A kablonun sağlam olan tellerinden, 2A de benim araya girdiğim telden geçecek. Önce kablodan 10A akım geçirip aradaki oranı göreceğim. Ona göre de artık toplam akımı hesaplayabiliyor olacağım.

Sizce olur mu?
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,657
Mesajlar
97,312
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top