Rigol OSC

BatuhanO

Yeni Üye
Merhaba, Bir kablo grubunda 2 adet ledim var. Ledlerim 3 bacaklı(çift renkli) Bu ledlerde ters voltaj olduğundan şüphe ederek osilaskop ile ölçüm yaptım daha sonra bacaklarına paralel olarak koruma diyotları ekledim 0.7V sınırlamak için ters voltajı şimdi tekrar osc yi bağlayacağım ancak elimde izalasyon trafosu veya diferansiyel prob yok sadece standart 10X problarım var. Eğer diyotlar çalışır ise Ters voltaj Ortak bacak üzerinden gnd ye akacak ve oradan nötr e gidicek. osc ise gnd ve toprak birleşik diye biliyorum bu durumda osc ye zarar verme durumum var mı ? Koruma diyotları yokken sigorta atma durumu olmamıştı. Daha önce böyle bir ölçüm yapan oldumu yada şüphe ettiğim durum doğrumu dur, tecrübeli ustalarımızdan yardım beklemekteyim.

Ekler

• 1772083284626.jpg
    1772083284626.jpg
    7.9 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
önce bir multimetre ile skop şasesi ile bağlayacağın uçlar arasında AC ve DC olarak iki aşamada voltaj var mı bunu bir kontrol et. bazen 50-60 volt gibi kapasitif kuplajdan oluşan ama akım veremeyen voltajlar görebilirsin. 1K veya 2K2 gibi bir dşrençle bu voltaj olan uçları toprakladığında voltaj kayboluyorsa sorun yoktur.

Eğer sadece tek osiloskop kanalı ile, şebekeden izole olan bir devre üzerinde ölçüm yapacaksan herhangi bir sorun çıkmaz. GND'yi de istediğin yere bağlarsın, canlı ucu da. Benim anladığım kadarıyla senin senaryo bu.

Eğer sadece tek osiloskop kanalı ile, şebekeden izole olan bir devre üzerinde ölçüm yapacaksan herhangi bir sorun çıkmaz. GND'yi de istediğin yere bağlarsın, canlı ucu da. Benim anladığım kadarıyla senin senaryo bu.
Merhaba, İzolasyon trafosu bağlar isem şebekeme GND yi istediğim yere bağlayabilirim heralde doğru anladım. Şuan direk şebekeden besleniyor kablo devrem trafo bağlamadım henüz.

İşin içinde epey ayrıntı var. Aşağıdaki konuyu okuyup spesifik sorular sorarsan daha faydalı cevaplar alabilirsin.

Ama genel olarak, eğer tek osiloskop kanalı ile ölçüm yapıyorsan, ve test edilen devre de bir izolasyon trafosundan besleniyorsa, o zaman rahatlıkla her noktada ölçüm yaparsın. Ama unutma! izolasyon trafosu osiloskobu korumak için var, seni korumak için değil! Eğer dikkat etmezsen hala ciddi çarpılma riskin olacaktır osiloskop ile ölçüm yaparken.

Forum istatistikleri

Konular
8,948
Üyeler
3,604
Son üye
ranni

Son kaynaklar

Back