Rockchip Ürünleri

rms

Üye
Arkadaşlar selam.
Bu Rockchip firmasının ürünleri nasıl temin edilir, SDK'larını nasıl paylaşır, herhangi bir geliştirme kiti var mıdır temin edebileceğim bunlar hakkında bilgisi olan var mıdır? Distribütor var mıdır, iletişim kurulabilecek? Sanki hayalet bir firma gibi, hiçbir entegresinin fiyatı vs. hakkında bilgi bulamadım. Bazı ürünleri var hoşuma giden, RK3588-RK3576 gibi, içerisindeki NPU ve RKNN
toolkit ilgimi çekiyor, illa bir firmanın (orange pi, radxa gibi) SoM modülünü mü kullanmak gerekli?:dusun3:

Çinlilerin genel bir stratejisi bu. Teknik doküman çok kısıtlı, kalite çok düşük. Doğrudan işlemciyi satın alıp bir şeyi ortaya çıkarman çok zor. Ne yapmanı istiyorlar? Çinli bir üçüncü firma ile çalışacaksın, bu firma da ilgili MCU üreticisi ile yakın çalışacak ve sana ara ürünü verecekler. Bu bir SoM olabilir veya senin hardware üzerinde çalışacak yazılımı onların yazması olabilir.

Tamam, MCU ucuz ama bu iş neticede sana ucuza malolacak mı belli değil ...

Doğru diyorsunuz, ürünlerin içi dolu fakat ne teknik doküman var ne de bir kaynak. Zaten çoğu doküman çince, üreitici herhalde çin harici başkasının kullanmasını istemiyor. Üçüncü firmaların SoM ürünlerinin de yazılım desteği ve dokümantasyonu çok kötü ve fiyatları da biraz tuzlu, aslında zamandan yana sıkıntı yok fakat bilgiye ulaşmak için katetmen gereken yol çok uzun. Aslında birkaç donanım geliştirme dokümanları elime geçti bu firmanın çok da kötü değil, DRAM layout örneğine, stackup bilgilerine kadar paylaşıyorlar fakat bu paylaşımı elde etmek çok zor. Bir şeyler yapabilir miyiz diye bir düşündük ekipçe fakat çinli bir arkadaşın yardımı olmadan olmadan zor gibi.:D

rockchip için kaynak bilmiyorum ama allwinner için sunxi isimli bir proje var. allwinner soc'ler için yazılım geliştirme konusunda bilgiler içeriyor.

aslında freelancer veya benzeri çinlilerin bol olduğu sitelerden birinde proje açıp bu konuda destek alabilirsin. en azından işin nereye varacağını kestirmek için ön araştırma esnasında boşuna vakit kaybetmemiş olursun.

bir arkadaşım çinli cortex A20 içeren marsboardları sürekli kullanıyor. belki rockchipe alternatif olabilir:

Bu tür ürünlerle ben geçmişte çalıştım, arayınca çıkmayan sitede vs olmayan ürünler ile de çalıştım. Açık olarak erişilen dökümanlar çöp oluyor evet ama eğer sizin kayda değer bir miktar alabileceğinizi ön görüyorlarsa o zaman size bol miktarda döküman sağlıyorlar. Projede bu ürün kullanılacak dediklerinde ilk başta internetten datasheet ini çekmiştim, 5-10 sayfa bir şey kabaca adam özellikleri yazmış geçmiş. Neyi nasıl yapacaksın, ne lazım hiç bir şey belli değil. Sonra adamlarla yazıştılar, adamlar batılı üreticilerden açık kaynak olarak çekebildiğim gibi ayrı ayrı hardware reference, software reference, design checklist vs her şeyi hazırlamış. Yüzlerce sayfa döküman, örnek tasarım vs her şey var. Sözün özü bence bir yazıp şansını denemek lazım, senede 50-100 tane ya da hobi amaçlı 3-5 kart yapayım işine çok yanaşacaklarını düşünmüyorum ama adet ilgisini çekiyorsa, sende adama güven veriyorsan o zaman işler değişiyor. Tabi bu söylediklerim her üretici için genel olmayabilir, benim bu bahsettiğim chip in hala açık kaynak dökümentasyonu kötü ama ürünler sanırım artık digikey-mouser gibi yerlerde satılmaya başladı, belki de adamlar o zamanlardan bunun planını yapıyordu o yüzden ellerinde iyi bir dökümentasyon vardı paylaştılar. Aynı şekilde mesela eMMC bakın kaliteli markadalardan digikey de datasheet bile olmayabilir, sitesinden request ediyorsun maille yolluyor adam dökümanları kafandaki çoğu soru işareti sönüyor, üstü için gerekirse seni application engineer ile konuşturuyor

Bu tür ürünlerle ben geçmişte çalıştım, arayınca çıkmayan sitede vs olmayan ürünler ile de çalıştım. Açık olarak erişilen dökümanlar çöp oluyor evet ama eğer sizin kayda değer bir miktar alabileceğinizi ön görüyorlarsa o zaman size bol miktarda döküman sağlıyorlar. Projede bu ürün kullanılacak dediklerinde ilk başta internetten datasheet ini çekmiştim, 5-10 sayfa bir şey kabaca adam özellikleri yazmış geçmiş. Neyi nasıl yapacaksın, ne lazım hiç bir şey belli değil. Sonra adamlarla yazıştılar, adamlar batılı üreticilerden açık kaynak olarak çekebildiğim gibi ayrı ayrı hardware reference, software reference, design checklist vs her şeyi hazırlamış. Yüzlerce sayfa döküman, örnek tasarım vs her şey var. Sözün özü bence bir yazıp şansını denemek lazım, senede 50-100 tane ya da hobi amaçlı 3-5 kart yapayım işine çok yanaşacaklarını düşünmüyorum ama adet ilgisini çekiyorsa, sende adama güven veriyorsan o zaman işler değişiyor. Tabi bu söylediklerim her üretici için genel olmayabilir, benim bu bahsettiğim chip in hala açık kaynak dökümentasyonu kötü ama ürünler sanırım artık digikey-mouser gibi yerlerde satılmaya başladı, belki de adamlar o zamanlardan bunun planını yapıyordu o yüzden ellerinde iyi bir dökümentasyon vardı paylaştılar. Aynı şekilde mesela eMMC bakın kaliteli markadalardan digikey de datasheet bile olmayabilir, sitesinden request ediyorsun maille yolluyor adam dökümanları kafandaki çoğu soru işareti sönüyor, üstü için gerekirse seni application engineer ile konuşturuyor
Evet elime bir ara RK3588J için geliştirme dokümanları geçmişti ve tatmin edici düzeyde bilgiler vardı içerisinde fakat bu dokümanlar da BSP'yi bilgisayara kurunca "documentation" klasörü altında gelmişti yani eninde sonunda BSP'ye erişim sağlamam gerekli. Geliştirme kitlerini inceleme fırsatı da buldum, gerçekten güzel geliştirme kiti üretiyorlar fakat sorun buna erişimde. Çinli üreticiler de dediğiniz gibi senede 50-100 adet sipariş verecek müşterilere çok yanaşmıyor. Sanırım bir Çinli freelancer ile çalışıp onun üzerinden iletişim kurmak ve cevap almak şu an için en mantıklısı.

Rockchip Çinliler arasında kıyaslarsan gene baya doküman koymuş. Ben zamanında AmLogic A113 için interneti didik didik aramıştım hiç bilgi bulamamıştım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,908
Üyeler
2,807
Son üye
emrekarahanli

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back