yucatar

Yeni Üye
Elime önceden yapılmış bir proje var. Projede RS485 kullanılmış ve direnç değerleri 4K7 pull-up (Rpu) / 120R sonlandrıma direnci (RT1) / 4K7 pull-down (Rpd) olarak kullanılmış (Dirençler hem master hem de slave cihazda var). Sistem 1 master ve 1 slaveden oluşuyor iletişim mesafesi 5 metreyi geçmiyor, sistem sahada çalışırken çok nadiren bazı cihazlarda iletişim bozuluyor. İletişimin bozulmasını dirençler etkiler mi application note'a bakarak hesapladığımda pull-up ve pull-down daha düşük değerde çıkıyor ama internete baktığımda herkes farklı değerlerde dirençler takmış application nota uyulmamış.

Ekran Alıntısı.PNG
Ekran Alıntısı1.PNG

Vab= 5 x RT1 / Rpu + Rpd + RT1
0.4 = 5 x 120 / Rpu + Rpd +120
Rpu + Rpd +120 = 5 x 120 / 0.4
RS = (1500-120) / 2
RS= 690R
*RS=Rpu+Rpd

App nota göre hesapladığımda pull-up/down dirençleri 690R olması gerekiyor ve sadece bir yerde kullanılmış her entegreye bu dirençler takılmamış.
Bu dirençleri sadece master cihazına taksam yeterli olur mu ve direnç değerini değiştirmeli miyim?

Kaynak: https://www.maxlinear.com/appnote/an_291.pdf

Ben Pull-Up Pull-Down direnci olarak 560 kullanıyorum.
Şönt olarak 120 ohm kullanıyorum.
Ancak sadece 2 uzak noktada birbirine bağlandığı için 60 Ohm üzerinden yürüyor sistem.
Ara bağlantılarda şönt direnci ve Push-Pull dirençlerinin olmaması gerekir.
Başkaca sıkıntı çıkardığını görmedim.

Push-Pull dirençleri yüksek olduğunda uzak mesafelerde kutuplamada sıkıntı çıkarabilir ancak yakın mesafede pek problem olacağını sanmam.

Ara bağlantı olmuyor sadece 1 master ve 1 slave cihaz var.
Resimdeki gibi kullanıyoruz.
Ekran Alıntısı3.PNG

Birde devrede Rs485 den işlemciye giden RX pinine Pull-up dirençi takılmamış bundan kaynaklı interrupt gereksiz yere tetiklenip iletişim bozuluyorda olabilir ama ilk önce rs485 in dirençlerinden emin olmak istedim.

Son düzenleme:
Konu hakkında bilgim yok. Bende çok düşünmeden push-pull dirençlerini 2k2 kullanmıştım. Şimdi 120R için hesapladığımda 680R gibi bir değer kullanmak gerektiğini görüyorum...

@Dede , yıldız (t şeklinde) hat kullanma zorunluluğu olursa sonlandırma nasıl yapılmalı?

Konu hakkında bilgim yok. Bende çok düşünmeden push-pull dirençlerini 2k2 kullanmıştım. Şimdi 120R için hesapladığımda 680R gibi bir değer kullanmak gerektiğini görüyorum...

@Dede , yıldız (t şeklinde) hat kullanma zorunluluğu olursa sonlandırma nasıl yapılmalı?
Yıldız kullanıma pek uygun olduğunu sanmıyorum.
Ancak zincir kullanıma uygun bu sistem.

Eskiden Bilgisayar ağlarında Koaks kablo ile 50 ohm sonlandırıcı koymayınca sapıtırdı sistem.
Sonlandırmanın mantığı geriye yansıyacak sinyalleri nötürlemektir.
Yıldız olduğunda bi şönt daha koyarsanızda diferansiyel gerilim düşümü sebebiyle okuma iletişim hataları çıkması sözkonusu.
Ara bağlantı olmuyor sadece 1 master ve 1 slave cihaz var.
Resimdeki gibi kullanıyoruz.
37515 eklentisine bak
Mesafe epeyce kısa. Değerlerin problem çıkaracağını sanmam.
Benim kullandığım alan 50 60 metreye kadar yer yer uzuyor.

Yıldız kullanıma pek uygun olduğunu sanmıyorum.
Ancak zincir kullanıma uygun bu sistem.

Eskiden Bilgisayar ağlarında Koaks kablo ile 50 ohm sonlandırıcı koymayınca sapıtırdı sistem.
Sonlandırmanın mantığı geriye yansıyacak sinyalleri nötürlemektir.
Yıldız olduğunda bi şönt daha koyarsanızda diferansiyel gerilim düşümü sebebiyle okuma iletişim hataları çıkması sözkonusu.

Mesafe epeyce kısa. Değerlerin problem çıkaracağını sanmam.
Benim kullandığım alan 50 60 metreye kadar yer yer uzuyor.
Ben kısa mesafe 3-5 cihaz her türlü paralel karışık bağlıyorum. Sonlandırıcıda kullanmıyorum. Tüm cihazlarda push-pull var. Data hattı da burgulu/ blendajlı değil. Beslemeler ortak. Tabi bunun doğruluğunu iddia etmiyorum ama bendeki sistem bu şekilde çalışıyor. Hangi mesafede sorun çıkacak henüz tecrübe etme şansım olmadı...

İletişimde sorun olunca hiç mi çalışmıyor yoksa data bozuluyor/eksiliyor mu?

Ben kısa mesafe 3-5 cihaz her türlü paralel karışık bağlıyorum. Sonlandırıcıda kullanmıyorum. Tüm cihazlarda push-pull var. Data hattı da burgulu/ blendajlı değil. Beslemeler ortak. Tabi bunun doğruluğunu iddia etmiyorum ama bendeki sistem bu şekilde çalışıyor. Hangi mesafede sorun çıkacak henüz tecrübe etme şansım olmadı...

İletişimde sorun olunca hiç mi çalışmıyor yoksa data bozuluyor/eksiliyor mu?
Bizde çok yüksek manyetik ve elektirik alan mevcut.
Kısamesafede en azından 1 adet şönt illaki lazım.
Kablolar twist olmazsa olmazı zaten.
Ayrıca data dışında GND hattının da birbirlerine irtibatlandırılması potansiyel besleme farklılıklarını yok eder. Çiplerin bozulmasını önler.
Çok uzayınca dalarda eksik veri yüzünden paketin tamamı güme gidebiliyor.
Çalışması saldım çayıra mevlam kayıra cinsinden oluyor. Gürültünün şiddetine bağlı olarak doğru transfer yüzdesi değişiyor.
Benim 485 uygulamalarımda ID katmanı kullanılmıyor.
RS232 mantığıyla transfer kullanıyorum.

Peki RS485 ile verileri gönderdikten ne kadar süre sonra RX moduna alıyorsunuz, veri göndermek için TX moduna geçince hemen veri göndermeye başlıyor musunuz yoksa buralara süre vermek gerekiyor mu?

Örnek;
TX moduna geç
2ms bekle
veri gönder
2ms bekle
RX moduna geç

Eskiden rw pinini yazılımla yönetiyordum. O zamanlar benimde süre konusu kafamı kurcalıyordu. Şimdi donanımsal olarak kontrol ediyorum. Böyle olunca ne bekleme derdi oluyor nede rw için mcu da pin ayırma...

Bu arada rx tx i kendin yazılımla yönetiyorsan illa süre tanımlanmalısın. Rx moda geçmek için gönderimin tamamlanmasını beklemelisin.

Son düzenleme:
Çalışması saldım çayıra mevlam kayıra cinsinden oluyor. Gürültünün şiddetine bağlı olarak doğru transfer yüzdesi değişiyor.
Benim 485 uygulamalarımda ID katmanı kullanılmıyor.
RS232 mantığıyla transfer kullanıyorum.
Bende kendime özgü protokol var. ID crc data len vs hepsi paketleniyor. Yani benim sistemde için veri kaybı olursa komut çalışmaz. Ama dediğm gibi ihtiyaç kısa mesafe. Enfazla 10metre deneyebildim. Kaç metreden sonra sıkıntı çıkar kestiremiyorum.

USB 485 çeviriciler de temel olarak ch340 ve max485 var. Rw işi nasıl oluyor.?

Daha çok ipucu oldu ama çözersin sen :ok1:
Anladım transistörlü bir devre görmüştüm hardware flow control olmadan re de yi kontrol etmek için peki bu sağlıklı oluyor mu oluyorsa neden bunun lojik olarak çipe gömüldüğü versiyonlar yaygın değil

Anladım transistörlü bir devre görmüştüm hardware flow control olmadan re de yi kontrol etmek için peki bu sağlıklı oluyor mu oluyorsa neden bunun lojik olarak çipe gömüldüğü versiyonlar yaygın değil
Ben 9600 çalışıyorum ama 115200 de denedim gayet sağlıklı çalışıyor. Neden yaygın değil dersen hiçbir fikrim yok. Çipe gömülü entegreler olduğunu duymuştum.

Ben 9600 çalışıyorum ama 115200 de denedim gayet sağlıklı çalışıyor. Neden yaygın değil dersen hiçbir fikrim yok. Çipe gömülü entegreler olduğunu duymuştum.
araştırmak gerek ch340 çok ciddi bir malyet avantajı sağlıyor alternatifleri 2-3 dolardan 5-10 dolara değişiklik gösteriyor
Bu fiyatları gördüğümde ben de ilk iş ch340 a yonelip görmüştüm o devreyi
Aklımda kendi kullanımım için ufak bir izole converter yapmak var ama baska yerlere tonla para harcayıp uart dönüşümünde cimrilik yapmak da isemiyorum seri üretim değil sonuçta

İzolasyona bakmıştım. Çok meşakatli gelmişti. Sonra piyasada kullanılan izole diye satılan bir ürünü inceleyip izole olmadığını görünce bende girmedim izolasyon işine. Esd koruma yeterli bence.

İzolasyona bakmıştım. Çok meşakatli gelmişti. Sonra piyasada kullanılan izole diye satılan bir ürünü inceleyip izole olmadığını görünce bende girmedim izolasyon işine. Esd koruma yeterli bence.
Geçen bir rs485 konusunda konuştuk bilgisayarın ana kartının yanma ihtimali var
Kısa vadede ihtiyacımı esp ile çozmeye karar verdim ama ilerisi için elimin alrında izole bir rs485 ve rs232 dönüştürücü olsun istiyorum hem de proje ciksin :D (yoksa usb izolatör almak daha mantıklı olabilir)

Dönüştürücünü harici olarak besleyeceksen izole etmek kolay. Hem usb üzerinden enerji alsın hem izole olsun dertli.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,985
Üyeler
2,835
Son üye
alpermete

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back