Alma mazlumun ahını, çıkar aheste ahesteÇarpıldım yav.
Çalışırken başka işle uğraşmamak lazım.
Müsait bir zamanda potu değiştşreceğim.
Potu söktüm ölçtüm sağlam. Ayrıca başka bir pot lehimleyip denedim yine fark etmedi.Bu arıza benzer biraz
Abi bu kondansatörlerin birer bacaklarını söktüm, ikisinin de diğer bacaklarındaki lehimi eritemiyorum yav. Havyayı 480 dereceye ayarladım, üstüne lehim erittim banamısın demedi. Sökemiyorum valla. Yola zarar vericem diye bıraktım artık.Sekonderdeki kondansatörlerin sızıntı yapıp yapmadığını kontrol etmen lazım. Doğru değer verebilir, ama bu yeterli değil. Ohm kademesinde kondansatörü ölç, direncin sonsuz olması lazım
Abi bu kondansatörlerin birer bacaklarını söktüm, ikisinin de diğer bacaklarındaki lehimi eritemiyorum yav. Havyayı 480 dereceye ayarladım, üstüne lehim erittim banamısın demedi. Sökemiyorum valla. Yola zarar vericem diye bıraktım artık.
Sıcak hava tabancası ile lehimler eriyene kadar ısıtıp alttan çektim. Ancak öyle çıktı.Veya iki havya varsa ikisi ile aynı anda ısıt. Başka birisi de kondansatörü çıkarsın.
Kondansatörsüz çalıştırınca mosfetlerde ısınma yok. Ama tabi devre tamamlanmadığı için cihaz da çalışmıyor.Even kondansatörlerin ikisi de sızdırıyor. Yeni kondansatörler gelene kadar istersen kondansatörsüz dene. Eğer ısınma ortadan kalktı ise problem buydu demektir.
Abi diğer elemanlara da göz atıyorum da IPP50R280CE numaralı iki tane mosfet diyot var.
Yani benim anladığım kadarıyla öyle bir şey. Gate den tetik verince diyot olarak çalışıyor.
Bunların ölçümünde;
Gate kapalı iken Drain - Souce arası 0.050mV
Gate açık iken Drain - Source arası 0.512mV
Bu durumda 0.050mV'a bakarak bunlarda sızdırıyor diyebilir miyiz?
14350 eklentisine bak
Kondansatörsüz çalıştırınca mosfetlerde ısınma yok. Ama tabi devre tamamlanmadığı için cihaz da çalışmıyor.
İnşallah yanlış kondansatörleri kurcalamıyorumdur.
Söküp ölçtüğüm kondansatörler şu ikili;
14351 eklentisine bak
ESR değerleri şöyle;Şimdi burada sızdırdığı sonucunu nasıl çıkarıyorum onu da anlatayım ezber olmasın. Kondansatörün kapasite değerinin artmış olması, içindeki elektrolitikte kayıp olduğunun bir belirtisi. Elektrolik azaldığı için kondansatör plakaları da birbirine yaklaşmış, bu da kapasite değerini arttırır. Plakaların birbirine yaklaşması, kondansatörün voltaj dayanımını da azaltır ve sızıntı akımını da arttırır. Multimetre ile 1 MΩ ölçtüğüne bakma, bunlara normal çalışma voltajı bindiğinde efektif direnç çok daha düşük oluyor ve artık trafo sekonderini kısa devre etmiş gibi oluyor.
Herhalde ESR değeri de çok kötü çıkar bunların. Ölçüp sonucu yazabilir misin?
4 tane özdisan dan sipariş edeceğim, onay bekliyorum. Onlar gelince de yola devam edeceğim. LCR nin ölçtüğü frekans belki biryerler de yazıyordur. biraz bakınayım, bulursam yazarım.Hmm fazla da kötüleşmemiş ESR. Tabi bu LCR metre hangi frekansta ölçüyor bilmiyorum, ESR ona göre de değişir. Ben şimdi yeni 2200 μF 16 V kondansatörü 100 Hz de ölçtüm, ESR 0.08 Ω çıktı. 10 kHz de 0.05 Ω.