Ama akıma dikkat et. Eğer motor zorlanınca 1 A den fazla akım çekiyorsa o zaman 7824 yetersiz kalır. O zaman da aşağıdaki gibi bir harici transistör ile desteklemen lazım:
Şimdi trafoya motoru bağladım. Boşta çalışırken çektiği akım 0.5 A voltaj da 10 VDC civarına düşüyor.
Birde ayarlı güç kaynağına 30 VDC 1 A limit ile bağladım ve biraz kullandım. Zorlandığı zaman 1 A çekiyor. Limiti 4 ampere kadar yükselttim ve zorladıkça 4 A'e kadar gidiyor.
Bir şekilde bunun 30 VDC, 0.5 A limitle çalışması gerekiyor. Zorlasa bile en çok 0.75 A ile limitlenmeli. Yoksa zorlanmalarda akım çekmeye ve haliyle ısınmaya devam ediyor.
Bu motorun olayı da yüksek devirle zorlamadan iş görmek. Aslında bu motordan çok iyi hassas CNC olur. PCB kazıma filan harika olur.
Ama akıma dikkat et. Eğer motor zorlanınca 1 A den fazla akım çekiyorsa o zaman 7824 yetersiz kalır. O zaman da aşağıdaki gibi bir harici transistör ile desteklemen lazım:
Arka taraftaki 24 VAC trafoyu bağladım. 26 V DC elde ettim. Bu daha iyi oldu demek trafo dandikmiş. Fakat genede tam perfomanslı değil. Bu durumda bana 30 V 1.5 A verecek güçte bir trafo lazım ama çok da büyük olmaması lazım. Kullandığım kutu küçük.
Trafolar ne yazık ki maliyet, ağırlık, boyut sebebiyle can sıkıyor. Bence 20V, 3A gibi bir laptop şarj aleti alıp çıkışını 30 volta çıkarın. Bit pazarlarında, hurdacılarda bu cihazları neredeyse bedavaya veriyorlar.
Güç kaynağını korumak için şu resimdeki inductive load olarak işaretlenen iki diyodu da eklemek lazım:
Bugün bir alternatif daha buldum. Gene hurdacıdan denk gelip kenara ayırdığım elektrikli tornavida güç kaynağı vardı. Bunun tornavidası yok kutusunda ise kırık vardı. Zaten ben trafosunu değerlendirmek için ayırmıştım.
Şimdi çıkışlarını ölçtüm ve buradan istediğim kademeyi seçebilirim. En yüksek değer 30.5 VAC. Sanıyorum 28 VAC olan ucu kullanırsam işimi rahatlıkla görecek.
İşin güzel yanı PCB üzerindeki diyotları bile değerlendirebilirim. Her şeyi ile hazır geldi!
Şemayı tekrar çizip bu sefer baskı devre üretmeyi de deneyeceğim.
Bendeki trafo en az 16 VAC ürettiği için yarım doğrultucu kullanıp regülatör ile 5 VDC elde edeceğim.
Motor için 28 VAC kullanabilirim. Sanıyorum bu değer 30 V olan motor için de yeterli olacaktır. Yoksa 32VAC kullanıp @taydin'ın yazdığı gibi bir regülatörü zener diyot ile 30 V'a limitlesem mi? O kadar elektronik elemanı buraya tıkmayı değecek kadar fayda elde edebilir miyim? Çünkü bir yandan da kutu içindeki alan için endişleniyorum.
Bu devrede bir de motora giden gerçek gerilimi de ekrana yazdırmak istiyorum. Bir önceki yaptığımda PWM'e göre ekrana tahmini bir değer yazdırıyordum.
Devri ve yönü değiştirilebilen bir DC motor elde etmenin en kolay yolu, voltajı ayarlı bir güç kaynağı ve uygun akım kapasitesine sahip bir DPDT switch.
Elektronik devre ne zaman gerekir? Sabit bir voltaj verip devir kontrolü isteniyorsa. L298N ne zaman gerekir? Mekanik DPDT switch yerine elektronik olarak yön değiştirme isteniyorsa.
Buradaki amacım da o zaten. İstediğim devirde, istediğim yönde kontrol edebileceğim bağımsız bir kontrolcü yapmak istiyorum. Yoksa uçları bananaa dönüştürüp, bendeki güç kaynakları ile sorunsuz kullanabilirim.
Bende hassas işler yapmak istemiştim ama hiç sıra gelmediğinden bir kenarda bekliyor. Motora kilit mekanizması sebebi ile sadece mil çapı 2.35mm olan uçlar takılıyor. Uçlarını da hiç satın almadım. Devir iyi olabilir fakat PCB kazımak için doğru uçlarla tecrübe etmeden bir şey söyleyemem.