Şamandıra-Pompa Devresi Yardımı

CelilÇiynekli

Yeni Üye
Merhaba Arkadaşlar,

Ben Bilgisayar Müh.'üm, elektronik ilgi alanım ama işin içine devre koruma, osilasyon vs. girdimi hiçbirşey anlamıyorum.

Tuvalet rezervuarına bir 10lt su bidonundan su basmak istiyorum. Revervuarın düğmesine basıldığında su boşalırken ZP2508 şamandırası (çok anladığımdan değil, bunu buldum) devreyi kapatır. Devre 7 sn sonra (revervuarın boşalma süresi) çalışır ve R385 (veya AD620P) ile 10lt bidondan su rezervuara basılır. Taki şamandıra devreyi açana kadar.

Bunları 8 yapayzekaya sorarak ve çizdirerek, birbirlerine doğrulatarak bir çözüme ulaştım ama diğer YZ’lar bunda da hatalar bulunca imdat dedim. Tasarım aşağıdaki gibi.

d3.png

Gecikme devresi hatali.

Verdigin sema uzerinden de gidilebilir 555 gibi standart zamanlama uygulamalari icin hazir IC cozumden de gidilebilir.

Ya da en ucuz MCU ile de.

Yapay zekanin devrenin calisma prensibinde yaptigi izah berbat.

Sana basit bir devre tasarlayalim.

Karavan için mi?

Şamandıraya gerek yok bence. 12v ilaçlama/su pompaları var. Basınç ayarı yapılabiliyor. O basınca geldiğinde duruyor, basınç düşünce tekrar çalışıyor. Şebeke basıncına uyumlu görünüyor (Rezervuarın çalışma basıncına)

Manuel olarak aç kapa da yaptırabilirsiniz. Daha güvenilir olabilir.

Seaflo biraz pahalı ama teknik değerlerine güvenilecek bir marka. Ucuzları da var.

1778227891763.png

Devreye gerek yok. Bidonu yükseğe monte ettikten sonra düz şamandıra ile normal çalışır.

Gecikme devresi hatali.

Verdigin sema uzerinden de gidilebilir 555 gibi standart zamanlama uygulamalari icin hazir IC cozumden de gidilebilir.

Ya da en ucuz MCU ile de.

Yapay zekanin devrenin calisma prensibinde yaptigi izah berbat.

Sana basit bir devre tasarlayalim.
Üstat çok sevinirim. basit bir devre istiyorum, zaten oldukça amatörüm.

Karavan için mi?

Şamandıraya gerek yok bence. 12v ilaçlama/su pompaları var. Basınç ayarı yapılabiliyor. O basınca geldiğinde duruyor, basınç düşünce tekrar çalışıyor. Şebeke basıncına uyumlu görünüyor (Rezervuarın çalışma basıncına)

Manuel olarak aç kapa da yaptırabilirsiniz. Daha güvenilir olabilir.

Seaflo biraz pahalı ama teknik değerlerine güvenilecek bir marka. Ucuzları da var.

47844 eklentisine bak
Üstat,

karavan için değil. Evde su tasarrufu için. Duşta kombi suyu ısıtana kadar 3 kişilik ailede 15lt su boşa gidiyor. Bizde bunları 10lt su bidonlarına dolduruyoruz. Bunu tuvalete dökmek süper verimsiz, bu nedenle rezervuara doldurup su tasarrufu sağlamayı düşündüm. Bu nedenle basit bir devre olsun istedim. 555 filan olmadna olur mu acaba dedim ama beceremedim sanırım.

1778232707477.png

Tam olarak ne istedigini bilemedim ama adim adim isteklerin dogrultusunda devreye eklentiler yapariz.
Mevcut halde bir buton var. Bu butona bastiginda R ve C elemanlarinin belirledigi sure kadar Role aktiflesiyor ardindan role pasif hale geciyor.

Nasil calisiyor?

Butona basilmamisken Q1 yalitimda dolayisi ile Q2 de yalitimda.
Butona basildiginda Q1 iletime gecerken beraberinde Q2 yi de iletime geciriyor.
Bu andan itibaren parmaginizi butondan cektiyseniz C kapasitoru R ve Q2 uzerinden sarj olurken Q1'i iletimde tutmaya devam ediyor.
Bir sure sonra C nin sarj akimi Q1\i iletimde tutacak seviyenin altina iniyor ve Q1 ve Q1 yalitima geciyor.
Bu esnada hem role bobini uzerinden akmakta olan bobin akimi hem de C uzerindeki sarj diyor uzerinden bosaliyor.

Tasarimda butona bastiginiz surece role cekili kalacaktir. Bu tarz devrelerde butona surekli basildiginda ne olacagina karar vermek size bagli.
Tasarimda degisiklik gerekecektir.

Hazır ürünler var .

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,146
Üyeler
3,711
Son üye
mezat_vakti

Son kaynaklar

Back