Bu olabilir mi?KÖTEK
Diğer forumda kaldı şema.
O kadar çizdim ettim Siz arkadaşlar görüp faydalansın diye.
Şimdi taa öbür foruma kadar taksi mi tutup ta gideyim. HOMUR HOMUR Homurdanmak.
Bu olabilir mi?KÖTEK
Diğer forumda kaldı şema.
O kadar çizdim ettim Siz arkadaşlar görüp faydalansın diye.
Şimdi taa öbür foruma kadar taksi mi tutup ta gideyim. HOMUR HOMUR Homurdanmak.
@Mr_YAMYAM abinin şema ile iş yaptığına daha hiç rastlamadım abi.
Ben çizerdim de bu ara feci oyuna daldım. Euro Truck Simulator 2 oynuyorum. Hırs yaptım. LM1875 i bile zor bitirecem bu gidişleZaten onun öğrenmeye ihtiyacı yok Başkaları öğrensin diye uğraşıyoruz. Böyle sırf PCB olunca biraz "ayılana gazoz bayılana limon" oluyor. Hiçbirşey öğrenmeden al, lehimle, çalıştır. Çalışırsa ne ala çalışmazsa eh napalım kısmet.
.
@taydin -132 dbV dememin sebebi 90 db dinamik alan içindi. Mikrofonun yanında jet motoru çalıştırsak -42 dbV veriyor çünkü
Madem empedans yüksek değil bu noktada bipolar kullanmak çok avantajlı. Bipolar transistörlerin ve op-ampların voltaj gürültüsü çok düşük olur.
Elimde electret ve NE5532 olması lazım. Yarın bunlarla amfi yapmayı deneyeyim. Şöyle basit bişey işte, +42db (girişteki 2.2k ve çıkıştaki 100k direnci görmezden gelin, simülasyon amaçlı onlar):
2617 eklentisine bak
@taydin abi izninle sana da KÖTEK
Benim UPC li devrenin kazancı 1000 yani 60db.
Gv 100 olursa 1V giriş gerilimi olan ampliyi yeterince süremez.
Hayır abi.
Kondenser mikrofonların içerisinde FET olsa da kazançtan ziyade kapasitif etkilerin ses sinyallerine dönüşümü için kullanılıyor.
Bu tür mikrofonların çıkış gerilimleri de çok düşüktür.1-2mV gibi. Hatta basit üretimlerin daha da düşüktür.
Elimde NE5534 varmış. Bir tık daha iyi ama neredeyse aynı çip. Mikrofonu 2.2V ile 2.2kΩ direnç üzerinden besledim. Breadboard üzerinde yukarıda çizdiğim devreyi kurup PC'nin Line In girişine verdim. Giriş voltajı çok fazla geldi, meğer profesyonel kayıt ekipmanları 1V alırken PC Line In girişleri 0.3V civarı alıyormuş. Direnci değiştirmek yerine giriş volümünü PC'de %25 olarak ayarladım, eğer ses kartı bu düşürme işlemini analog olarak yapıyorsa clipping olmayacaktır.
777 Hz verince çıkan spektrum:
2643 eklentisine bak
Seste oldukça fazla 50 Hz ve harmonikleri var (osiloskopta da bariz bir şekilde görülüyordu). Bunları bir şekilde engellemeye çalıştım (resimdeki engellenmemiş hali), devrenin üzerine tava geçirmek bir nebze azalttı ama yok etmedi. Breadboard, uzun jumper kabloları ve yetersiz shielding ile sonuç bu kadar. Belki protoboarda lehimleyip tekrar denerim.
Bir de burada 50 Hz'i yok sayabiliriz, çünkü onun devrenin kendi öz gürültüsü olmadığını biliyoruz. Onun dışındaki gürültü bileşenleri önemli.
FFT alırkan maksimum nokta (mesela 32768) kullanarak mı aldın? Eğer öyle ise gürültü tabanı -63 dBV larda. Bu çok iyi değil. Ama maksimum nokta ile almadıysan gürültüyü olduğundan kötü gösterecektir.
Devreyi biraz değiştirdim. Op-amp girişindeki kondansatör ve grounda giden direncin değerlerini değiştirerek hem düşük frekanslardaki gürültüyü azalttım (nedense simülasyonda gürültü vardı, tam analizini yapamadım ama kondansatörü biraz büyütmek yeterli oldu), hem de 50 Hz'i biraz filtreledim. Op-amp geri besleme çıkışına kondansatör koydum, bu da 50 Hz filtreleme için. Mikrofonu 2.2V güç kaynağı ile beslemek yerine 7805'ten çıkan 5V ve 5kΩ dirençle besledim.
2688 eklentisine bak
2689 eklentisine bak Buradaki mavi çıkış noktasındaki, yeşil ise op-ampa giriş noktasındaki frekans tepkileri.
2690 eklentisine bak Çıkıştaki gürültü.
Protoboarda lehimledim. Ciddi iyileşme var. 777 Hz ile şunu alıyorum:
2691 eklentisine bak
Bu da mikrofonu kısa devre edip ölçtüğüm devrenin kendi gürültüsü:
2692 eklentisine bak
Bu ölçümler yine çok sağlıklı değil, çünkü 1V alan ses kartım yok, shielding yok, devrede audio konnektörüm yok. Bir ara profesyonel bir ses kartı ödünç alıp onunla da ölçeceğim.