KÖTEK :kotek1: :mad:
Diğer forumda kaldı şema.
O kadar çizdim ettim Siz arkadaşlar görüp faydalansın diye.
Şimdi taa öbür foruma kadar taksi mi tutup ta gideyim. :kizgin2: HOMUR HOMUR Homurdanmak.
Bu olabilir mi?
images.png

@Mr_YAMYAM abinin şema ile iş yaptığına daha hiç rastlamadım abi. :katil1:

Zaten onun öğrenmeye ihtiyacı yok :D Başkaları öğrensin diye uğraşıyoruz. Böyle sırf PCB olunca biraz "ayılana gazoz bayılana limon" oluyor. Hiçbirşey öğrenmeden al, lehimle, çalıştır. Çalışırsa ne ala çalışmazsa eh napalım kısmet.
.

Zaten onun öğrenmeye ihtiyacı yok :D Başkaları öğrensin diye uğraşıyoruz. Böyle sırf PCB olunca biraz "ayılana gazoz bayılana limon" oluyor. Hiçbirşey öğrenmeden al, lehimle, çalıştır. Çalışırsa ne ala çalışmazsa eh napalım kısmet.
.
Ben çizerdim de bu ara feci oyuna daldım. Euro Truck Simulator 2 oynuyorum. Hırs yaptım. LM1875 i bile zor bitirecem bu gidişle :katil2:

@taydin -132 dbV dememin sebebi 90 db dinamik alan içindi. Mikrofonun yanında jet motoru çalıştırsak -42 dbV veriyor çünkü :p

Madem empedans yüksek değil bu noktada bipolar kullanmak çok avantajlı. Bipolar transistörlerin ve op-ampların voltaj gürültüsü çok düşük olur.

Elimde electret ve NE5532 olması lazım. Yarın bunlarla amfi yapmayı deneyeyim. Şöyle basit bişey işte, +42db (girişteki 2.2k ve çıkıştaki 100k direnci görmezden gelin, simülasyon amaçlı onlar):

1580510144610.png

@taydin -132 dbV dememin sebebi 90 db dinamik alan içindi. Mikrofonun yanında jet motoru çalıştırsak -42 dbV veriyor çünkü :p

Madem empedans yüksek değil bu noktada bipolar kullanmak çok avantajlı. Bipolar transistörlerin ve op-ampların voltaj gürültüsü çok düşük olur.

Elimde electret ve NE5532 olması lazım. Yarın bunlarla amfi yapmayı deneyeyim. Şöyle basit bişey işte, +42db (girişteki 2.2k ve çıkıştaki 100k direnci görmezden gelin, simülasyon amaçlı onlar):

2617 eklentisine bak

NE5532 nin methini çok okuyorum. Fiyat performans açısından çok iyi olduğu belirtiliyor.

Eğer piyasada satılan bütün kapasitif mikrofonlarda dahili bir JFET varsa o zaman iş hakikaten çok kolaylaşıyor. NE5532 bazlı ve her aşamasında 10 kat yükselten iki yükseltici koysan, 100 lük bir kazanç elde edersin ve bu yeter de artar.

@taydin abi izninle sana da KÖTEK :kotek1:
Benim UPC li devrenin kazancı 1000 yani 60db.
Gv 100 olursa 1V giriş gerilimi olan ampliyi yeterince süremez.

Ben JFET'in belli bir kazanç sağlayacağını varsayarak şeyttiydim :) Mesela 10 olsa, 100 de NE5532 den, al sana 60 dB kazanç.

Hayır abi.
Kondenser mikrofonların içerisinde FET olsa da kazançtan ziyade kapasitif etkilerin ses sinyallerine dönüşümü için kullanılıyor.
Bu tür mikrofonların çıkış gerilimleri de çok düşüktür.1-2mV gibi. Hatta basit üretimlerin daha da düşüktür.

Olabilir. Gene de bir simulatörde deneyeyim bakalım ne olacak. Eğer oradaki JFET'in tek görevi buffer ise dediğin gibi gene low noise preamp gerekir.

Elimde NE5534 varmış. Bir tık daha iyi ama neredeyse aynı çip. Mikrofonu 2.2V ile 2.2kΩ direnç üzerinden besledim. Breadboard üzerinde yukarıda çizdiğim devreyi kurup PC'nin Line In girişine verdim. Giriş voltajı çok fazla geldi, meğer profesyonel kayıt ekipmanları 1V alırken PC Line In girişleri 0.3V civarı alıyormuş. Direnci değiştirmek yerine giriş volümünü PC'de %25 olarak ayarladım, eğer ses kartı bu düşürme işlemini analog olarak yapıyorsa clipping olmayacaktır.

777 Hz verince çıkan spektrum:
ne5534.png

Seste oldukça fazla 50 Hz ve harmonikleri var (osiloskopta da bariz bir şekilde görülüyordu). Bunları bir şekilde engellemeye çalıştım (resimdeki engellenmemiş hali), devrenin üzerine tava geçirmek bir nebze azalttı ama yok etmedi. Breadboard, uzun jumper kabloları ve yetersiz shielding ile sonuç bu kadar. Belki protoboarda lehimleyip tekrar denerim.

Elimde NE5534 varmış. Bir tık daha iyi ama neredeyse aynı çip. Mikrofonu 2.2V ile 2.2kΩ direnç üzerinden besledim. Breadboard üzerinde yukarıda çizdiğim devreyi kurup PC'nin Line In girişine verdim. Giriş voltajı çok fazla geldi, meğer profesyonel kayıt ekipmanları 1V alırken PC Line In girişleri 0.3V civarı alıyormuş. Direnci değiştirmek yerine giriş volümünü PC'de %25 olarak ayarladım, eğer ses kartı bu düşürme işlemini analog olarak yapıyorsa clipping olmayacaktır.

777 Hz verince çıkan spektrum:
2643 eklentisine bak

Seste oldukça fazla 50 Hz ve harmonikleri var (osiloskopta da bariz bir şekilde görülüyordu). Bunları bir şekilde engellemeye çalıştım (resimdeki engellenmemiş hali), devrenin üzerine tava geçirmek bir nebze azalttı ama yok etmedi. Breadboard, uzun jumper kabloları ve yetersiz shielding ile sonuç bu kadar. Belki protoboarda lehimleyip tekrar denerim.

Preamp toplam kazancı ve çıkış voltajı neydi? Mikrofonun çıkış seviyesini belirleyelim. Ama tabi asıl test, varsa yakınında bir çalgı teli dımbırdatmak ve ona göre çıkış voltajını ölçmek.

Bir de burada 50 Hz'i yok sayabiliriz, çünkü onun devrenin kendi öz gürültüsü olmadığını biliyoruz. Onun dışındaki gürültü bileşenleri önemli.

FFT alırkan maksimum nokta (mesela 32768) kullanarak mı aldın? Eğer öyle ise gürültü tabanı -63 dBV larda. Bu çok iyi değil. Ama maksimum nokta ile almadıysan gürültüyü olduğundan kötü gösterecektir.

Şöyle hazır modüller de var.

Ama tabi bunu alıyorsun, hap gibi kullanıyorsun. Hiçbirşey öğrenmiyorsun. Sonradan dolar fırlayıp adamlar entegreye %100 zam yaptı mı gidip paşa paşa kazığı yiyorsun. O yüzden temel bileşenlerden kendin yapmayı öğrenmek lazım.

Bir de burada 50 Hz'i yok sayabiliriz, çünkü onun devrenin kendi öz gürültüsü olmadığını biliyoruz. Onun dışındaki gürültü bileşenleri önemli.

FFT alırkan maksimum nokta (mesela 32768) kullanarak mı aldın? Eğer öyle ise gürültü tabanı -63 dBV larda. Bu çok iyi değil. Ama maksimum nokta ile almadıysan gürültüyü olduğundan kötü gösterecektir.

Evet, 32 bin değil de 16 bin nokta idi sanırım. Datasheet'ini bulduğum mikrofonda 60 db SNR veriyordu, -63 db de buna uyuyor. Protoboard lehimlemem neredeyse bitti, yarın çalıştırınca mikrofon bağlamak yerine girişi kısa devre yaparak devrenin kendi gürültüsünü ölçmeyi deneyebilirim. 50 Hz'in kendisini bilgisayarda filtrelesek bile harmonikleri can sıkıyor.

Devreyi biraz değiştirdim. Op-amp girişindeki kondansatör ve grounda giden direncin değerlerini değiştirerek hem düşük frekanslardaki gürültüyü azalttım (nedense simülasyonda gürültü vardı, tam analizini yapamadım ama kondansatörü biraz büyütmek yeterli oldu), hem de 50 Hz'i biraz filtreledim. Op-amp geri besleme çıkışına kondansatör koydum, bu da 50 Hz filtreleme için. Mikrofonu 2.2V güç kaynağı ile beslemek yerine 7805'ten çıkan 5V ve 5kΩ dirençle besledim.

ne5534_3.png

ne5534_3_freq.png
Buradaki mavi çıkış noktasındaki, yeşil ise op-ampa giriş noktasındaki frekans tepkileri.
ne5534_3_noise.png
Çıkıştaki gürültü.

Protoboarda lehimledim. Ciddi iyileşme var. 777 Hz ile şunu alıyorum:

ne5534_3_meas2.png

Bu da mikrofonu kısa devre edip ölçtüğüm devrenin kendi gürültüsü:
ne5534_3_meas1.png

Bu ölçümler yine çok sağlıklı değil, çünkü 1V alan ses kartım yok, shielding yok, devrede audio konnektörüm yok. Bir ara profesyonel bir ses kartı ödünç alıp onunla da ölçeceğim.

Devreyi biraz değiştirdim. Op-amp girişindeki kondansatör ve grounda giden direncin değerlerini değiştirerek hem düşük frekanslardaki gürültüyü azalttım (nedense simülasyonda gürültü vardı, tam analizini yapamadım ama kondansatörü biraz büyütmek yeterli oldu), hem de 50 Hz'i biraz filtreledim. Op-amp geri besleme çıkışına kondansatör koydum, bu da 50 Hz filtreleme için. Mikrofonu 2.2V güç kaynağı ile beslemek yerine 7805'ten çıkan 5V ve 5kΩ dirençle besledim.

2688 eklentisine bak
2689 eklentisine bak Buradaki mavi çıkış noktasındaki, yeşil ise op-ampa giriş noktasındaki frekans tepkileri.
2690 eklentisine bak Çıkıştaki gürültü.

Protoboarda lehimledim. Ciddi iyileşme var. 777 Hz ile şunu alıyorum:

2691 eklentisine bak
Bu da mikrofonu kısa devre edip ölçtüğüm devrenin kendi gürültüsü:
2692 eklentisine bak

Bu ölçümler yine çok sağlıklı değil, çünkü 1V alan ses kartım yok, shielding yok, devrede audio konnektörüm yok. Bir ara profesyonel bir ses kartı ödünç alıp onunla da ölçeceğim.

Eline sağlık çok güzel bir çalışma! İstersen hiç değiştirmeden aynen bana gönder, aynı şekilde burada test edeyim ve karşılaştıralım. Baya öğretici olur bence.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,959
Üyeler
2,826
Son üye
CortexPhoton

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back