Şebeke voltajının toplam harmonik distorsiyonu ve gürültü oranı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,912
Yapmayı planladığın AC güç kaynağının fizibilite çalışmalarının bir parçası olarak, üretmesi gereken AC voltajın hangi kalitede olmasını belirlemeye çalışıyorum. Bunun için de osiloskobun yüksek voltaj diferansiyel probuna harici besleme voltajı özelliği ekledim ve audio analizöre bağladım. Sonra da voltaj üzerinde ölçümleri yaptım.

IMG_20220315_140453.jpg
 
Ölçüm sonuçlarına göre THD+N değeri %1 gibi. Arka plan gürültüsü de ses frekans bandının düşük frekans bölgesinde -80 dBV, yüksek frekans bölgesinde -90 dBV gibi. Dün gece de THD+N ölçmüştüm ve o zamanki değer %2 lerde idi. Herhalde şebekeye bağlı olan yük miktarı artınca distorsiyon da artıyor.

1647343287101.png
 
Sadece THD+N ve gürültü açısından bakılırsa, böyle bir amfiyi yapmak zor olmayacak. Class D olarak da yapılabilir, lineer olarak da yapılabilir. Ama lineer olanı tercih edeceğim, çünkü hem dinamik tepkisi daha iyi olacak (daha hızlı reaksiyon gösteren voltaj regülasyonu) hem de test amaçlı yüksek frekanslı gürültü bindirmek zor olmayacak. Ama tabi çok fazla ısınacak, iyi soğutulması gerekecek.

Bu amfide zor olan, çok yüksek voltajlarda çalışacak olması. Uygun bir şebeke toleransını da tanımlarsak ±400V ile çalışması gerekecek. Ama daha geniş voltaj aralığında ayarlanabilirlik istiyorsan 400V un da çok üzerinde voltajlarda çalışması gerekecek. Benim şimdilik hedefim 220VAC şebeke voltajının %20 kadar üzerine çıkabilmek ve 0 VAC ye kadar inebilmek. Bu birçok senaryoyu test etmemi sağlar.
 
Karşılaştırma amaçlı UPS'in çıkış voltajına da baktım. THD+N %1.78 ve arka plan gürültüsü doğrudan şebeke ile aynı gibi. Ama UPS'te voltaj regüle edildiği için THD+N değeri de sabit seyrediyor. Dün gece ölçtüğümde de THD+N bu değerde idi.

1647344174861.png
 
Varyaklı birşey mi yoksa elektronik mi olacak?

500 W lineer mono amfi olacak ve bir DSPIC tarafından istediğim sinyali üretip süreceğim.Regülasyon işini de DSPIC yapacak. Akım sınırlama işini de belki, artık duruma göre bakacağım.

Piyasada hazır almak istesen çok pahalı. Bunun 300 W olanı mesela 2300 dolar ve benim istediğim birçok özellik de yok bunda.


Bu arada demonte reyiz yine kadraja girmeyi başarmış:katil2:

Daha önce her üzerinde çalıştıktan sonra topluyordum. Şimdi kurulu bırakıyorum ki vakit bulunca hemen el atayım :)
 
Hocam regülasyondan kastınız çıkış voltajınin ayarlanan değerde sabit kalması mi?

Burada regülasyondan kasıt, şebeke voltajı, çıkıştaki yük, veya hepsi birden değişse bile çıkış voltajının sabit kalması.
 
@taydin Amfiye gireceğiniz sinüs sinyal için nasıl bir kaynak düşünüyorsunuz? işlemcinin dac birimi mi, dds jeneratör gibi bir çevre donanım mı? regülasyon için kaynak sinyalini mi azaltıp çoğaltacaksınız, amfi kazancıyla mı oynayacaksınız? Sanırım pwm metodlarından birisini kullanmayacaksınız. Aklınızdaki yöntemi merak ediyorum.
 
@taydin Amfiye gireceğiniz sinüs sinyal için nasıl bir kaynak düşünüyorsunuz? işlemcinin dac birimi mi, dds jeneratör gibi bir çevre donanım mı? regülasyon için kaynak sinyalini mi azaltıp çoğaltacaksınız, amfi kazancıyla mı oynayacaksınız? Sanırım pwm metodlarından birisini kullanmayacaksınız. Aklınızdaki yöntemi merak ediyorum.

Tamamen lineer amfi, sinyali de DSPIC üretecek. Regülasyon için amfinin kazancını değiştireceğim.
 
Kazanç ayarı için dijital potansiyometre mi kullanacaksınız?
 
Amfi tasarımı henüz yok ortada. Kazancı elektronik olarak ayarlanabilen bir amfi olması gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,898
Mesajlar
100,684
Üyeler
2,498
Son üye
TaKo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top