Sensör devresi

1747512720866.png

1 Hz e kadar problemsiz çalışır.

1747512797378.png

5 volt giriş palsi yeterlidir. Ancak senin sensordan daha yüksek gelmesinin de mahzuru yoktur.

Merhaba.

Şuan mevcut bir projemde tam da bu modül ile ilgileniyorum. Ancak tek fark, ben NJK 5001 Pozitif çıkışlı olan serisini kullanıyorum.

Stm32f kartımda, sadece algoritma (timer ve mantıksal operatörleri) kullanarak istediğim şeyi yapıyorum zaten, ancak ben bu fonksiyonu yazılımdan çıkartmak istiyorum, sadece donanımla yapmak istiyorum. Main fonksiyonumun sadeliği, anlaşılırlığı için buna ihtiyacım var.

Aradığımız şeyin adı retriggerable monostable multivibrator. Sensörden gelen sinyalin hem yükselen, hem de düşen kenarında yeni bir önceden belirlenmiş sürede çıkış sağlıyor. CD4538 bu iş için imal edilmiş desek yeri.

Bahse

Probleme farklı farklı çözüm yöntemlerinin önerilmesi hoş olmuş.

@Dede beyin önerdiği donanımsal yöntem ile yukarıdaki mesajımda CCS kod örneği ile paylaştığım yöntem biri hardware diğeri software olarak aynı işi (sadece yükselen kenar takibinde) yapıyor.

Çok özel bir nedeni yoksa, benim tercihim zaten bir mcu kullanmak sorundaysam, bu işlemi yazılım tarafında halletmek olurdu.
Mcu lar çok fazla yetenekliler. Özellikle problem çözümü için kullanılabilecek mcunun hardware çevre birimi varsa bunları kullanmak işleri hem kolaylaştırıyor hemde hızlandırıyor.

@subliminal_kuvvet yazılım tarafında zaten problemi çözmüşsünüz, kodu çıkartmak yerine, kesme kullanımı, alt program, unit ( alprg.c, altprg.h vb.) kullanımı, rtos kullanmak gibi yöntemler ile kod okunurluğu ve anlaşılırlığı çok rahat sağlanabilir. Herşeyi main içerisine sıkıştırmak zorunda değilsiniz. :) Onbinlerce satır içeren iyi organize edilmiş bir projede bir iki tıklama ile istenen yere gitmek, yazılım mantığını takip etmek çok zor değil.

Uygulama ihtiyaçlarını tam bilmiyoruz ama, bunun şöyle ilave artıları olurdu:

+ Dönen cismin dönme hızıda ölçülebilir.
+ Dönen cismin hızı değişken ise, durma algılamada kullanılacak zaman değeri dinamik olarak hıza bağlı değiştirilebilir.

Tabi tek doğru yok.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,756
Üyeler
3,127
Son üye
emreeee

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back