Seri/Paralel bobin bilmecesi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Sizlere teknik bir soru. Bunun cevabını ben de bilmiyordum ve araştırdım. Hatta deney olarak da yapmayı düşünüyorum.

İki eşit kondansatörü paralel bağlarsak, kapasite iki katına çıkar. Seri bağlarsak kapasite yarıya iner. Hemen ezberden gidersek, benzer şekilde iki eşit bobini seri bağlarsak endüktans iki katına çıkar, paralel bağlarsak endüktans yarıya iner. Ama bobin için bu gerçekten her zaman doğru mudur?

Trafo gibi ortak indüktansa sahip bobinlerde bu formüller geçerli olmuyor.

Kondansatörler aynı yalıtkanı paylaşsaydı benzeri bir durumdan söz edebilirdik.

Trafo gibi ortak indüktansa sahip bobinlerde bu formüller geçerli olmuyor.

Kondansatörler aynı yalıtkanı paylaşsaydı benzeri bir durumdan söz edebilirdik.

Trafo gibi ortak "çekirdeğe" sahip demek istedin herhalde. İş aslında çekirdeğin kendisi ile ilgili değil. Çekirdek sadece manyetik alanı daha iyi ileten bir ortam. Aynı dielektriği paylaşan iki kondansatörde muhtemelen seri/paralel formülleri tutardı (bu konuda %100 emin değilim ama bunu deneyebiliriz).

Bobinde olay iki bobinin manyetik alanının birbirine göre yönlerinin nasıl olduğu ile ilgili. Eğer iki bobinin manyetik alanı birbirini destekliyorsa, paralel bağlı iki endüktörün endüktansı neredeyse hiç azalmaz. Eğer iki bobinin manyetik alanı birbirlerini iptal ediyorsa, o zaman da seri bağlı iki endüktörün endüktansı artmak bir yana, neredeyse sıfıra inebilir !

Aşağıdaki linkte "Mutually Coupled Inductors in Parallel" başlığı altında paralel bobin durumu inceleniyor.

Aşağıdaki linkte de "Cumulatively Coupled Series Inductors" ve "Differentially Coupled Series Inductors" başlıkları altında seri bobin durumu inceleniyor.

@taydin
Bobinlerin paralel bağlanması ile ilgili aşağıda bir hesap makinası var.
M nin nasıl hesaplandığını anladım'da k değerini biz giriyoruz (0-1 arasında) bu değeri nereden ve nasıl buluyoruz?
Bobinlerin arasındaki mesafe ,sıkılık la ilgiliymiş.
Bobin sarım yönünün değiştirilmesi Toplam endüktansı çok değiştiriyor(Opposing /Aiding)

Birde sayfanın en altındaki Fotoğrafın altında yazan
"Transformers use mutual induction to change the voltage and to provide isolation of the powered device from the power source "
anlatılan tam olarak nedir? güvenlik avantajımı ? İmalatın daha ucuza olmasımı?

Link:
https://www.translatorscafe.com/unit-converter/en-US/calculator/mutual-inductance-parallel/#:~:text=If two inductors or windings,magnetic coupling between the coils.

Son düzenleme:
k değeri sargıların fiziksel olarak yerleşimine, sarım geometrisine ve sarımların arasındaki maddeye/çekirdeğe bağlı. Hesaplanacak birşey değil, sadece belli yapılar için ölçülerek bulunabilecek birşey diye düşünüyorum.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back