Yüksek endüktanslı bir bobinin ölçümü

Yav bu benim test düzeneğinde herşey yanlış gitmiş :cheeky5:

Şimdi baktım güç kaynağının kendi çıkışında var o hörgüç. Ve doğal olarak bobin akımına da aynen yansıyor ...

E iyi oldu bu vesileyle LTspice'daki gerçekçi bobin/trafo modelini öğrenmiş oldum.

@taydin'ın modelinde halihazırda paralel bir L ve C var. Bunun elbette bir rezonans frekansı olmalı. "inductor self resonant frequency" şeklinde Google araması yapınca şuna ulaştım: https://wiki.analog.com/university/courses/electronics/comms-lab-isr

Yani sarımlar arasındaki kapasitans yüksek frekanslarda kendini belli ediyor ve bu elemanın saf L değil aslında LC olduğu ortaya çıkıyor.

Bu yazdıklarım IF tuned komponentlerinden tamamen bağımsız. Bobinler için yazılmış.

RF ile uğraşmadığım için benim dikkate alacağım bir şey değil. Hatta sanırım çoğu bobinin rezonansı GHz üstü frekanslarda. Ama bunu bilmeden RF devresi yaparsak patlar gibi görünüyor :)
Neticede rezonans LC devresinin bir özelliğidir. Kaçak kapasite veya kaçak endüktans nedeniyle her bobin ve kondansatör bir LC devresidir ama bu gene de her bobin in bir rezonans frekansı vardır demeyi doğru hale getirmez. Teoriyi doğru anlamadan sadece GHz frekanslarda pratik sonuçları olan bir olguyu genelleştirmemek lazım.

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back