Ses sinyali alternatif akim midir yoksa dogru akim midir?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,166
Kafami kurcalayan basit bir soru. Yukseltec devrelerinde sembolik olarak girise kucuk bir sinus egrisi cikisada buyuk bir sinus egrisinin yerlestirildigini gorurum. Olaya boyle bakinca sinyalin ac oldugu kanisi olusmus bende. Ancak bugunlerde bundan supheleyim. Ac karakteristigi ile dc ofseti olan positif bolgede bir sinyal gibi geliyor bana. Dolayisi ile sinyal dc midir?
 
Her zaman ACdir. Hem pozitif hem negatif bölgededir. DC offset hoparlöre zarar verebilir, veya ADC bu sinyali okurken sınırların dışına daha kolay çıkar, bu da sinyali üstten veya alttan kesip distortion yapar.
 
Bazı yükselteç devreleri kendi içinde AC sinyal ile çalışamadığı için girişteki AC sinyali tamamen pozitif bölgeye kaydırarak çalışır. Mesela tek transistörlü yükselteç sadece pozitif veya sadece negatif bölgede çalışır. Aynı şekilde simetrik besleme OLMAYAN opamp de gene sadece pozitif veya sadece negatif sinyal ister.

Ama bir bütün olarak doğru çalışan bir devre, girişinde ve çıkışında AC sinyal olduğunu garantiler. Bu da girişte ve çıkışta kuplaj kondansatörleri ile temin edilir.
 
Anladigimi yaziyorum dogruysam onaylayin beni.

Seneryoda pozitif bolgede calisan yulseltec olsun. Giris sinyali Ac kuplaj kondansatoru ile sinyal pozitif bolgeye ofsetleniyor. Cikistaki sinyal ise tekrar kondansator ile negatif bolgeye ofsetlenerek ac sinyal olusuyor. Kondansatorler caharge pump olarak mi calisiyor...

Dogrumudur.?
 
Son düzenleme:
Sadece pozitif veya negatif bölgede çalışan yükselteçler için doğru. Ama mesela simetrik ± voltaj ile çalışan bir opamp'e AC verip AC alabiliyorsun.
 
Ozaman su mantik ortaya cikiyor. Simetrik yukselteclerde kuplaj kondansatoru yok/gerek yok..?

DC bloklaman gerekmiyorsa evet kuplaj kondansatörüne gerek yok.

Bir de "charge pump" kavramını burada kullanmamak lazım. O kavram daha çok DC voltaj çoklayıcı devrelerle anılan bir kavram. Yani bir pompa hareketi var ve birşey giderek yükseliyor gibi.
 
DC bloklaman gerekmiyorsa evet kuplaj kondansatörüne gerek yok.

Bir de "charge pump" kavramını burada kullanmamak lazım. O kavram daha çok DC voltaj çoklayıcı devrelerle anılan bir kavram. Yani bir pompa hareketi var ve birşey giderek yükseliyor gibi.

Negatif olmayan bir sistemde negatif sinyail uretilmesi kisminda O deyimi benzetme amacli kullanmistim. Ama olayi anladim sanirim. Cok tesekkurler. Geriye anfiyi yapmak kaldi
 

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,415
Üyeler
2,440
Son üye
turankaya

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top