Siglent sds1104x-e trigger out sorunu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,882
Bugün SSR ve sinyal jeneratörü ile halojen lambaya PWM testleri yaparken, zero cross yüzünden sorun yaşamıştım. Özel devre kuırmadan sorıunu aşmak için çözüm düşünürken acaba sinyal jeneratörü şebeke sinyalinden trigger alıp sinyal üretebiliyor mu diye baktım. Eimdeki sinyal jeneratörlerinde bu özelliği göremedim. Sonra aklıma geldi, osiloskoplarda "line trigger" denen özellik yaygın olarak mevcuttur. Benim Siglent SDS1104X-E nin trigger ayarlarına girdim ve trigger source olarak "AC line" seçtim. Sonra da diğer osiloskop ile trigger out BNC konnektörüne baktım. Çoğu zaman 50 Hz lik bir pals görüyorum, şebeke ile de tam olarak senkron, ama arada bir eksik palsler oluyor. Hatta bazan de daha fazla pals eksik.

Elinde aynı osiloskop olan varsa deneyebilir mi? acaba bir yazılım bug'ı mıdır? Yoksa donanımsal bir sorun mıu? Esasında AC line trigger, şebekenin her sıfır geçişi yerine bazılarında trigger etse bile, bu özelliğin konma amacına uygun olarak iş yapmış olur. Ama gene de madem AC line trigger'dan bahsediyoruz, benim beklentim, her sıfır geçişinde trigger almaktır.
 
SDS2104X+ ile denedim. AD2 ile gözlemledim. Bir sorun yok gibi geldi bana.
Ancak her zero cross için değil, her waveform için trigger gönderiyor. Siglent'te yatay ölçeği değiştirince trigger out frekansı da değişiyor.


1672439420665.png



1672439556633.png
 
Ancak sinyall jeneratörüne bağlayıp 1 kHz sinyal gönderince düzenli olarak kaçırıyor.

1672439923829.png
 
Trigger oluştuktan sonra buffer'ı doldurana kadar başka trigger işlememesi normal. 1 kHz için muhtemelen buffer boyutu büyüktür ve dolması zaman alıyordur.

Eve dönünce ben de tekrar bir bakayım buffer boyutuna. Belki de manuel olarak azaltmak lazım.
 
Varsayım şu: Kullanılan buffer boyutu ve örnekleme hızı 20 ms den daha kısa zamanda işlem yapmaya izin veriyorsa, o zaman muntazam trişgger out alabiliyor olmamız lazım.
 
Şimdi tekrar baktım. SDS1104X-E de buffer boyutunu manuel olarak ayarlamak mümkün görünmüyor. Seçilen yatay kademeye göre otomatik buffer boyutu seçimi yapıyor.

20 ns kademesini seçtim. Örnekleme hızı 1 GSa/s ve buffer boyutu da 280 pts. Bu şekilde de dönem dönem trigger kaçırıyor

a.png
 
Hmm şimdi şöyle bir test yaptım. SDS1104X-E nin ekranındaki tüm kanalları kapattım. Ekranda hiçbir şey görüntülemiyor şu anda. Ama trigger out'ta muntazam olarak 50 Hz lik palsları alıyorum. Şimdi bunu nasıl yorumlamak lazım? Bu osiloskop saniyede 400,000 dalga şekli görüntüleyebiliyor. Ama buradaki senaryoda saniyede 50 kere dahi ekranı tazeleyemiyor ...

a.png
 
Sanırım olay ben dalga şekli tazeleme hızını yanlış anlamamdan kaynaklanıyor. 400,000 wfm/s denen rakam, cihazın saniyede kaç dalga şeklini görüntüleyebildiği değil. Bu kadar abzürt bir görüntüleme hızının hiçbir yararı yok. Bu rakam, saniyede kaç tane dalga şeklini işleyip kaydedebildiğini ifade ediyor. Zaten rakamın yanında demiş (segmented mode) diye.

Bunu denedim. SDS1104X-E yi segmented moda aldım ve gerçekten de muntazam trigger out alıyorum artık. Esasında osiloskop bu moda girince zaten ekranı tazelemiyor, o yüzden çok da bir esprisi yok segmented moda geçmenin.

Neticede ekranı tazeleme zahmetinden kurtarırsan osiloskobu, segmented mod olmadan bile muntazam trigger out alınabiliyor.
 
Evet sorun bu şekilde çözüldü. Ekranda hiçbir dalga şekli görüntülenmeyince SDS1104X-E hiçbir trigger'i kaçırmıyor. Gerçekten de bütün trigger out lar şebeke ile senkron.

Hatta trigger edge olarak "rising", "falling", veya "alternating" seçimine göre, sinüsün negatiften pozitife geçişinde, pozitiften negatife geçişinde, veya tüm geçişlerde trigger alınabiliyor.

1672580591514.png


Negatiften pozitife geçiş
np.png


Pozitiften negatife geçiş
pn.png


Tüm sıfır geçişleri
a.png
 
Son düzenleme:
SDS1104X-E de buffer boyutu sağ üstte belirtiliyor

21434 eklentisine bak


Üstat, şurada kafam karıştı. Bildiğim kadarıyla 280 pts bir waveform için ölçülen örnek (nokta) sayısına karşılık geliyor. 1 GSa/sn 1 ns başına 1 ölçüm demek. Ekranda (20 ns/div) 280 ns bir görüntü var, dolayısıyla 280 nokta ölçümü demek.

Ama trigger her waveform için 1 tane tetikleniyor. Arka arkaya bir miktar trigger (waveform) sorunsuz yakalanırken sonra bir iki tane kaçırıp tekrar yakalamaya başlıyor. Sanki segmented olmayan modda da atlamalar için başka bir sebep daha olması lazım. Acaba hafızanın dolduğu yerler olabilir mi onlar ? Ya da başka bir neden daha olabilir mi?
 
Benim buffer ile kastettiğim zaten ekranda görüntülenen nokta sayısı. O kadar nokta toplayıp görüntüleme yapıyor.

Ama trigger olayı buffer'dan tamamen bağımsız. Trigger devresi ya doğrudan analog sinyale bakıyor, ya ac line a bakıyor, yada seri decoder devresine bakıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,883
Mesajlar
100,324
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top