Sıva altı tesistatta kablo değiştirmek

taydin

Timur Aydın
Staff member
Geçenlerde mutfakta buzdolabının olduğu yerden hafif yanık kokusu geldi. Buzdolabını çekip prizi kontrol ettim. Kontaktlarda biraz gevşeme ve ark oluşmuş. Tekrar sıktım. Ama o arada farkettim ki, prizin sıva altında 2.5 mm2 yerine 1.5 mm kablo kullanılmış. Kabloyu değiştirmek istedim ama çok ters bir buata çıkıyor, mesafe uzun. Çekince de gelmiyor. Yapılabilecek birşey var mı yoksa hiç kurcalamayayım mı?

1.5mm kablonun piriz tarafındaki ucuna 2.5mm kablo bağlayıp buat tarafından çekilir normalde. 1.5mm kablo giderken arkasından aynı hattan 2.5'lik kabloyu çeker.

Çekince gelmiyor. Daha da zorlasam içten kopacak ve priz tamamen iptal olacak.

Geçenlerde mutfakta buzdolabının olduğu yerden hafif yanık kokusu geldi. Buzdolabını çekip prizi kontrol ettim. Kontaktlarda biraz gevşeme ve ark oluşmuş. Tekrar sıktım. Ama o arada farkettim ki, prizin sıva altında 2.5 mm2 yerine 1.5 mm kablo kullanılmış. Kabloyu değiştirmek istedim ama çok ters bir buata çıkıyor, mesafe uzun. Çekince de gelmiyor. Yapılabilecek birşey var mı yoksa hiç kurcalamayayım mı?

Geçmiş olsun .

Kabloda yanıklık yoksa kontaklarda ark varsa yeni priz takmanız .
Kabloda da yanıklık varsa yanık tarafı kesip yeni priz takmanız . ( kablo fazlalığı ? )

Buzdolabı için 1.5mm2 kablo sorun olmaz görüşündeyim .
Zaten buzdolabı kablosu 1.5mm2 civarında olmalı .
Buzdolabı ne kadar watt veya amper olduğunu kitapcığında yazar .
veya çalışma esnasında pensampermetre ile gerçek ölçümü yapılabilir .

Buzdolabı prizi siğortadan direk hat linye kablolu değil ise ( başka prizlere bağlı ise )
Siğorta buat arası kablo 1.5mm2 ise sıkıntı olabilir . ( 2.5mm2 kablo olmalı )

Son düzenleme:
Büyük olasılık linye hattıda 1.5 luk..

Değiştirme imkanı yoksa ve sadece buzdolabını besliyorsa 1.5m2 kablo sorun yaratmaz.

Kırıp dökmek sorun olacaksa ve kabloyu değiştirme imkanı yoksa o prizi besleyen linye hattını kontrol edebiliriz.
Kaç amper lik bir sigortaya bağlı ve kaç tane priz aynı hattan besleniyor.
Kablonun zarar görmesini ve olası bir yangın riskini önlemek adına o linye hattının sigorta amper değerini düşürmek mantıklı olabilir.
En azından o prize yüksek akım çeken bir cihaz makina takılırsa sigorta buna müsade etmez.

Evet mantıklı. Dolap arkası olduğu için sıva üstü sigorta ve sıva üstü priz koyabilirim :tamam2:

Forum istatistikleri

Konular
8,729
Üyeler
3,488
Son üye
mustafacamci1977

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back