SLA yıkayıcıdaki IPA'yı geri kazanmak

taydin

Timur Aydın
Staff member
Kolaylık olması açısından, SLA yazıcıdan çıkan baskıyı, tabla ile berabar yıkayıcdaki IPA kovasına koyup yıkayıcıya kısa bir döngü yaptırıyorum. Sonra da tablayı çıkarıp parçayı ayırıyorum. Çok pratik. Ama böyle yapınca da bir süre sonra IPA, içinde çözünmüş reçineden dolayı iyice bulanıklaştı.

Yıkayıcı aynı zamanda kürleme de yapıyor, içinde yüksek güçlü UV led'ler var. Kovayı yıkayıcıya koyup 30 dakikalık bir kürleme döngüsü yaptım. Amaç, UV nin çözünmüş reçineyi kürlemesi ve kürlenmiş katı reçinenin de dibe çökmesi. Ama malesef hiçbir işe yaramadı. Kova muhtemelen LED lerden çıkan UV nin neredeyse tamamını blokladı.

Ben de şöyle bir çözüm deneyeceğim. Elimdeki UV-A şerit led'in arkasındaki yapışkanı bir saatlik uğraş sonunda temizledim. Selülozik tiner ile ovalaya ovalaya, dünyanın solventini de çekerek sonunda temizlendi. Bu şeridi, olduğu gibi IPA nın içerisine daldıracağım ve vereceğim 12V u. Bakalım ne olacak.

DSC00882.JPG

IPA bekleken uçmuyor mu? Diğer bahsi geçen kova vs de fotoğraflasaydın fikrimiz olurdu.

bir ihtimal çözünmüş reçine kağıt filtrede kalabilir. alkol çok ufak bir molekül olduğu için kağıt filtreden kolaylıkla geçer. genelde bu işler için kahve makinalarının kağıt filtrelerini 2-3 kat üst üste koyarak kullanıyorlar. tabi kağıt filtrenin emdiği alkol zayi olacak.

Birkaç saat ışınlayalım bakalım ne olacak.

1743030845128.jpeg

1743030855231.jpeg

Sıvıya mİkroskop ile bakma imkanınız varsa, bulanıklığıa sebep olan şey micro partiküllerimi yok yosa tamamen alkol içerisinde çözülmüş moleküllerimi olduğu anlaşılabilir. Moleküleri görmek pek mümkün olmaz ama :) , sebep partikül ise filtreleme işlemi sonuç verir.

Sabaha kadar UV yedi, hiçbir değişim yok :kizgin1:

1743062819094.jpeg

Kürlenirken içindeki reçine artığı katılaşıp şişeye yapışıyor. Yıkama haznesinde yapmanızı tavsiye etmem.

Ben kirli IPAyı kullanılmış pet şişelere doldurup terasta bekletiyorum (1-2 hafta). Sonra süzerek içindeki IPAyı alıp şişeyi atıyorum. Sonuç oldukça iyi oluyor.

Bitmiş parçayı tabla ile beraber IPA içine atmazsam peçete ile silmek gerekiyor ve çok pislik çıkıyor. Her taraf da reçine kokuyor.

Eğer birkaç hafta bekleyince güneşte berraklaşıyorsa, o zaman muhtemelen benim 12 saatlik UV ışıması yeterli olmuyor. Birkaç gün LED'leri kabın içinde tutayım bakalım bir fark olacak mı.

Işıma verimini belki attırabilecek küçük bir optimizasyon

1743074119101.jpeg

1743074318539.jpeg

Dün masanın üzerinde görünce bu kabı delik içi kaplama için elektroliz düzeneği sanmıştım. Kullandığım uv led linkini buradan paylaşayım okuyucularda faydalanabilir. 220v doğrudan enerji veriliyor anca power led gibi iyi bir soğutucuyla soğutmak gerekebiliyor. 50 W uv cob
3 saniyede sabitleniyor 10-15 sn kadar kürleşiyor dediğim reçinede ABS like pro 2

uv ile kürleme için karışımın içinde birbirine yakın ve polimerleşmeye uygun bağları açık molekül zincirleri olması gerekir. ipa içindeki moleküller fazla seyrekse bağ yapacak başka molekül bulamayabilir.

uv ile kürleme için karışımın içinde birbirine yakın ve polimerleşmeye uygun bağları açık molekül zincirleri olması gerekir. ipa içindeki moleküller fazla seyrekse bağ yapacak başka molekül bulamayabilir.

Eninde sonunda bulurlar birbirlerini ama işte birkaç hafta sürüyor olabilir :)

Damitma islemi yapmalisiniz. Karmasik bir islem degil. Zaten alkolun kaynama sicakligi cok dusuk.
Ayni islemi tiner icin yapmam gerekiyor fakat bir turlu el atamadim.

Evet bu UV yöntemi bir yere varmayacak. Bu durumda bunsen ısıtıcı, tüp, damıtma seti mi alacağım kimyacılardan?

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,523
Üyeler
3,049
Son üye
MelihEfe

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back