smsp akim sense direncinden gecen akim.

Haze

Aktif Üye
Katılım
28 Ekim 2022
Mesajlar
557
merhaba elimde bir smps var ve gnd ye bagli iki adet paralel bagli 15m ohm sense direnci uzerinden akim olculerek akim geribeslemesi yapiliyor, topolojisi fullbridge, simdi kafami karistiran birkac durum var,

1. smps nin cikisini yukledigim zaman osiloskop ile sense direnci uzerinde olusan gerilime baktim ve yaklasik asagidaki gibi bir goruntu var, tabi bendeki goruntu bu kadar temiz degil ve genligi 500mV,

2.devrenin primerinden cekilen akimi DC ampermetre ile olctugumde 3.8A cektigini goruyorum ve bu akim cekilirken sense direnci uzerinde olusan DC gerilimi olctugumde ise 28mV olcuyorum,

simdi voltmetre ile olctugum gerilim/sense direnci bana basit hesapla akimi veriyor ve I=28mV/7.5mR => 3,73A cikiyor, ama kafami kurcalayan kisim sense direncinin kavrulup renginin degismesi, direncler 1mm kalinliginda telden uretilmis, ve bu gecen akimin bu duruma sebep olmasi mumkun degil 3.73A, 7.5mohm direnc uzerinde tas catlasa 0.1W lik bir guc harcar ve bu isiya sebep olamaz, akimda ofset filan da gozukmuyor, diyecegimki olcu aletleri yanlis olcuyor, lakin smps yi besledigim kaynak 300W, bu durumu nasil izah edebiliriz?
 

Ekler

  • crr.png
    crr.png
    8.3 KB · Görüntüleme: 87
  • cd.png
    cd.png
    13.6 KB · Görüntüleme: 82
Hatirladigim kadarıyla 1A tasimasi icin gerekli olan tel kesiti 0.4mm2 idi. Bu durumda 1 mm2 telden 2.5A gecer. 1mm capindaki telin kesiti 0,785 mm2. Iki tanesi 1.57 mm2. Ilk bilgiye gore iki direnc toplamda 3,925A akima dayanabilir. Siz de 3,8A olcmussunuz zaten. Bu da sinir degere oldukca yakin. Eski ve 7/24 calisan bir aletse direnclerin yipranmasi normal. Normalde direnc uzerinde kalacak gucun iki katinda secilmesi gerekiyor diye biliyorum. Bu durumda tellerin capinin da 1.4 mm olmasi gerekiyordu kabaca. Tabii direncleri de dusecek cap artinca. Tel boyu iki katina cikarilip direnc degerinin ayni kalmasi saglanmali.
 
0.1W lık bir gücün hiçbir şekilde ısınmaya sebep olmaması lazım. 0.1 W küçük SMD dirençlerin gücüdür. Eğer ısıdan renk değiştirme varsa orada çok daha büyük bir güç harcanıyor demektir.
 
Full bridge yapida smps yuklu iken sense direncinden gecen akimin dalga sekli verdigin grafik gibi olamaz.
Dortgen uzerine rampa yapmasi lazim.

Dalga sekilleri DC ya da sinus olmadigi taktirde voltmetrelere guvenemezsin.
True RMS olcmen lazim ya da Scop ile bakmak gerekir.
 
True RMS ile de ölçülse orada crest factor önemli. Mesela çok yüksek genliğe sahip ve ince bir akım palsi varsa şöntte, multimetre çok küçük bir akım ölçer, ama gerçek efektif akım değeri çok daha yüksek olabilir. Osiloskop ile bakmak en iyisi.
 
sont direncin bir tanesinden 4A akim gecirdim ve birak kavrulmayi sadece hafiften isindi o da normal, sanirim akim 500mV genlige gore akiyor osiloskop goruntusunu referans almam gerekecek tahminim 20A civari bir akim anca bu duruma sebep oluyor, Ampermetrenin crest ozelligi var ama oda 8A civari gosteriyordu, osiloskoba guvenmek en mantiklisi sanirim, @Mikro Step akim goruntusunu ornek olsun diye koydum bana ait degil bayram nedeniyle magdurum kendi seklimi kaydedemedim, orjinal goruntu rampa seklinde degil daha kambur, sanirim akim limktini biraz azaltirsam yada deadtime artirirsam sontlerin kavrulmasina engel olurum, herkese tesekkur ederim, iyi bayramlar.
 
Merhabalar.

Görseldeki görüntü testere dışı gibi. Sizin aldığınız ekran görüntüsü dc bilesendeki ripple olmasın. Ripple genelde kondansatorun dolup bosalmasi anındaki sinyal şekli buna benzer. Siz ripple sinyalini görmüş olmayın.

İkinci konu smps nasıl bir smps bize bir görsel ekleyin. Devreyi komple görelim. Ve sont direnclerinin olduğu bölgeyi de ayrıca görelim.

Benim karşılaştığım bir durum smps guc kaynaklarında cikistaki L filtre uzun süreli kullanimlarda ısınıyor ve bu filtre sont direnclerine yakın konumlarda oluyor. Hatta bi filtre bobini pcb yi kavuracak kadar ısınıyor. Sont yakın ise o bölgede de ısınıyor.

Resim ekleyin yorum yapalım.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,862
Mesajlar
99,963
Üyeler
2,485
Son üye
viesva

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top