Solidworks Maker simulasyon desteği

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bugün SolidWorks'ün Maker sürümünü indirdim. Söylendiğine göre profesyonel sürümdeki tüm özellikler var, ama profesyonel sürümün eklentileri çalışmıyor. Yıllık 48 dolara abone oldum, indirdim, baya bir boğuştuktan sonra nihayet kurulumunu tamamladım. Kurulum standart alışılmış yöntemlerden çok farklı yapılmış. İndir setup dosyasını, çalıştır şeklinde değil. Önce "getting started" epostasının gelmesini bekliyorsun, SADECE oradaki link ile bir arayüze giriyorsun, orada bir butona basıyorsun, bir kurulum dosyası iniyor. Dosyayı çalıştırıyorsun, gene web arayüzü ile değişik etkileşimlere başvura başvura ilerliyor.

Kurulum sırasında benden simulasyon desteği için de seri numara istedi. Bende de yok, o yüzden boş bıraktım. Bu noktada da emin olamadım, bu SolidWorks Maker'da simulasyon desteği var mı yok mu? Simulasyon desteği derken, mekanik stresleri simule eden FEA özelliğinden bahsediyorum. Eğer bu da varsa, yıllık 48 dolara iyi bir yetenek elde edilmiş oluyor. Endüstri standardı katı modelleme yazılımını öğreniyorsun, ve normalde çok pahalıya satılan FEA özellğini de kullanabilme şansın oluyor.

Anladığıma göre şöyle bir durum var, inglizce olarak alıntı yapayım:
"3DX for makers includes only the SimXpress Analysis thats built into your SolidWorks. The license contains the CAD apps that are web-based, xShape and xDesign. In addition, you'll have the basic roles to access the cloud and store files, maintain revisions, etc.

SimXpress isn't true FEA because you can't edit the mesh, but other than that does allow you to perform studies, see static displacement, safety factor, and more."

İşte yani FEA var teknik olarak ancak gerçek FEA sayılmaz, ancak şu arkadaş FEA için uygunmuş gerçi daha ben de kullanmadım bir bakacağım: Siemens Solid Edge
Solidworks'ten export yapabilirsen FEA yapabilirsin Solid Edgede. Tabi .sldasm açıyor mu solidedge bütün vertex verisiyle birlikte onu bilmiyorum.

bir şu altium adam gibi maker desteği çıkaramadı :(
Renesas satın aldı ama bilmem bişeyler değişir mi
Zaten neredeyse bütün kurumsallar altium kullanıyor çok rekabet yok gibi oyuzden yapmıyor olabilirler
( tabi bu türkiyede gözlemlediğim durum yuztdışinda cadence ile felan rekabet ediyor olabilir bir ara deneme fırsatı buldum o da güzel program gibiydi )

Şunu da söyliyeyim yeri gelmişken bence altium high speed - empedans kontrollu - milrodalga gibi ileri konular çalışılmayacak ise gereksiz bazı büyük firmalar çok basit devrelerle uğraşmalarına ramen altium kullanıyor. kicad geyet iyi bir seviyeye geldi ve bangır bangır ilerlemeye devam ediyor son birkaç senede yabancılar bile altiumun lisans ödemelerine isyan etmeye başladı kicadin communitysi baya büyüdü.

Son düzenleme:
bir şu altium adam gibi maker desteği çıkaramadı :(
Aklıma şimdi geldi bırakın maker desteğini öğrenci lisansı bile vermiyor türkiyede (enazından benim denediğim dönemde alamadım) sebebi de türkiyedeki bazı şirketlerin öğrenci lisansı kullanmasıymış başvuruyorusunuz e posta gelmiyor direkt

evet kicad gerçekten hobi piyasasını ele geçirdi, artık eagle'ın adı bile yok. bence hak ediyor ücretsiz, kolay kullanımlı, custom scriptler yazılabiliyor ve tüm komponent databaselerde kicad footprint mevcut.

aslında altium 2020 gibi circuitmaker pro isimli 500usd civarına hobi seviyesi altium çıkarmayı planladı bence yazılımı bile bitirdiler çünkü youtubeda bazı gizli videolara bu düştü. fakat herhalde strateji geregi bunu piyasaya sürmediler. bugun, yarın, çok yakında diye diye 4 seneyi geçirip unutturdular.

altium şimdi kalıcı lisansı da kaldırdı. 6500 euro veriyorsun ve sadece 1 sene kullanım hakkın var. süre dolunca yazılım açılmıyor. eski sürümlerde 1 sene geçince sadece güncelleme almıyordu ama kullanmaya devam ediliyordu.

evet kicad gerçekten hobi piyasasını ele geçirdi, artık eagle'ın adı bile yok. bence hak ediyor ücretsiz, kolay kullanımlı, custom scriptler yazılabiliyor ve tüm komponent databaselerde kicad footprint mevcut.

aslında altium 2020 gibi circuitmaker pro isimli 500usd civarına hobi seviyesi altium çıkarmayı planladı bence yazılımı bile bitirdiler çünkü youtubeda bazı gizli videolara bu düştü. fakat herhalde strateji geregi bunu piyasaya sürmediler. bugun, yarın, çok yakında diye diye 4 seneyi geçirip unutturdular.

altium şimdi kalıcı lisansı da kaldırdı. 6500 euro veriyorsun ve sadece 1 sene kullanım hakkın var. süre dolunca yazılım açılmıyor. eski sürümlerde 1 sene geçince sadece güncelleme almıyordu ama kullanmaya devam ediliyordu.
Her sene güncelleme paketini satmak gene kabul edilebilir ama abonelik sisteminin anlaşılır bir yanı yok

Altiumun basit işlerde beğendiğim tek bir yani var library yönetiminde iyi. Bir şirket kütüphanesi veritabanı oluşturup yerel ağdaki diğer kullanıcılarla paylaşabiliyorsunuz böylece yanliş footprint hatası felan çok olmuyor çünkü stoktaki veya şipariş verilen bir Ürünün doğru bir şekilde librarye eklenmesi bir kişinin sorumluluğunda oluyor o da internetten kopyala yapıştır yapmıyor komponenti eline alıyor ölçüp biçip doğru footprint olduğundan emin olup oyle veritabanına ekliyor.
Bu düzeyde bir kütüphane yönetimi kicadde var mı bilmiyorum.

Bir de itraf etmek gerekirse arayüzünün Photoshop gibi olması hosuma gidiyor ama yıllık 6500 euroluk değil :katil2:

Benim gördüğüm kadarıyla sadece Altium'un yapabildiği, ama KiCad'in yapamadığı birşey yok. Ama ne olur? KiCad'de bir iş daha uzun sürebilir, veya Altium'daki kadar ayrıntı olmayabilir. Sırf bu komfor içinde yılda ben 6500 Avro vermem.

Altium'da, ilave binlerce avro bayılırsan, belki de onbinlerce, bilmiyorum fiyatını, signal integrity paketi de alma şansın var. Ama eğer bu açıdan kritik bir pcb ile uğraşıyorsan, tek başına çalışan bir signal integrity paketi de alabilirsin.

Altium'da çok hoşuma giden ve büyük projelerde ciddi kolaylık sağlayan "filter" özelliği var. Belli kriterlere göre komponentleri seçiyorsun, sonra da hepsinde bir hamle ile değişiklik yapabiliyorsun.

Uzun yıllardır Alibre Desigh kullanıyorum ve her yıl bakım anlaşmasını yeniliyorum (kabaca yıllık 450 dolar). Program en az 15 yıldır var ve muhtemelen devam da edecek. Solidworks'ün de maker fiyat çok uygun, ama ne kadar var olacağı tamamen belirsiz. Seneye olmayabilir. Fusion 360 da her yıl daha fazla limitasyon getiriyor, eninde sonunda para vermeden kullanılamayacağı açık.

FreeCad'e geçmek istiyorum, ama en son baktığımda Alibre Design'a göre bile oldukça geride idi. Hangisine zaman yatırımı yapmak lazım hala emin değilim. Sadece Fusion 360 kullanmama konusunda eminim ...

kicad'in arayüzü bana çok fazla 90lar havası veriyor. bir türlü alışamadım. altium'un pahalı olma sebebi aslında altium sadece bir pcb+şema paketi değil. kimse kullanmıyor ama içinde signal integrity, fpga, gömülü yazılım vs. çok geniş bir sürü tool daha var.

biraz uğraşıp kicad üzerinde tecrübe edinmek lazım çünkü artık neredeyse tüm maker-open source projeler kicad üzerinde yapılıyor. örneğin raspberry pi CM4 için official carrier board bile kicad ile yapılmış.

kimse kullanmıyor ama içinde signal integrity, fpga, gömülü yazılım vs. çok geniş bir sürü tool daha var.

Onların hepsi abonelik fiyatını değiştiriyor. Elimde fiyatlar yok, ama çıplak Altium yılda 6500 Avro ise diğer paketlerin her birisi 5000 Avronun üzerinde olması şaşırtmaz.

kicad'in arayüzü bana çok fazla 90lar havası veriyor. bir türlü alışamadım. altium'un pahalı olma sebebi aslında altium sadece bir pcb+şema paketi değil. kimse kullanmıyor ama içinde signal integrity, fpga, gömülü yazılım vs. çok geniş bir sürü tool daha var.

biraz uğraşıp kicad üzerinde tecrübe edinmek lazım çünkü artık neredeyse tüm maker-open source projeler kicad üzerinde yapılıyor. örneğin raspberry pi CM4 için official carrier board bile kicad ile yapılmış.
Hocam musait zamanında gecin derim. Ben kullanıyorum. İlk zamanlardaki gibi öğrenmesi ve kullanımı zor değil. Hatta kütüphane footprint oluşturma bile kolaylaştı.

PCB programı olarak sevdiğim iki program var.
1- Kicad
2-Diptrace Pcb cizimi kolay. (Hatta 1000 Pin Lisansım da var )

Onların hepsi abonelik fiyatını değiştiriyor. Elimde fiyatlar yok, ama çıplak Altium yılda 6500 Avro ise diğer paketlerin her birisi 5000 Avronun üzerinde olması şaşırtmaz.
Benim aralık sonuna kadar upgrade lisansım war.
Bir yıl daha 2250$ karşılığı upgrade alma şansım war.
Yıllık kiralama lisansında is 2500$ 2026 itibari ile Pro versiyon olarak uygulanacak.
Bir zaman sonra Kiralama lisansı almazsam şu an kullandığım lisansıma dönüp kaldığım yerden devam edeceğim.<
ama kiralık lisans seviyesine erişmem mümkün olmayacak.

Şu an elimde olan 2025 lisansı fazlasıyla işimi görüyor ancak ileride nereye evriliriz bilemiyorum.

Son düzenleme:
İndirimle birlikte ben de satın almak istedim ama şöyle bir hata aldım fikriniz var mı?

An error occurred while loading this page. Possible resolutions:
- Clear your browser cache and cookies, or use an Incognito/InPrivate/private window to complete the purchase.
- If you still cannot complete the purchase, please submit an Online Support Form and our ordering team will get in touch with you.

İndirimle birlikte ben de satın almak istedim ama şöyle bir hata aldım fikriniz var mı?

An error occurred while loading this page. Possible resolutions:
- Clear your browser cache and cookies, or use an Incognito/InPrivate/private window to complete the purchase.
- If you still cannot complete the purchase, please submit an Online Support Form and our ordering team will get in touch with you.
Distiribütör firmayla görüş.
İnfoma dan jale hanımla görüşürsen yardımcı olacaktır.

Yardım sayfasına bakılırsa online ödeme ile satın alınabilecek ülkeler arasında Türkiye yok, sebebi bu olabilir mi acaba? Forumda Türkiye adresi ile satın alabilen oldu mu?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back