STM8'de Option Bytes ayarlarını Hex içine gömebilirmiyiz?

Mucit23

Üye
Selamlar

STM8'de OptionBytes bölümünde AFR0-AFR7 arası bitler mevcut. Aynı zamanda Read Out Protection gibi bitler bu bölümden program dışında ayarlanıyor. Bir çeşit configürasyon bölümü gibi.

Benim bazı donanımları düzgün çalıştırabilmem için AFR0 ve AFR4 bitlerini Set etmem gerekiyor. Bunu STVP ile program esnasında bir kere ayarlamak yetiyor aslında ama merak ettiğim konu şu, Program içerisinde AFR bitlerini sabitlemek mümkün mü? Yani programlama esnasında otomatik AFR bitleri ayarlansın.

STVP ile program atarken eğer AFR bitleri yanlış ayarlanmışsa yapmış olduğum sistem düzgün çalışmıyor. Bunu önlemek istiyorum.

Tam anlamadım, STVP altında proje oluşturmuyor musunuz zaten? Proje dosyasına (text editor'le de açıp bakabilirsiniz) PROGRAM MEMORY, DATA MEMORY ve OPTION BYTE .hex'leri kaydediliyor. Yani programlarken projeyi açınca tüm .hex'ler yüklenip programlamaya hazır oluyor, her seferinde elle option byte ayarlamanıza gerek yok.

Aslında öyle tek bir hex dosyası var ama STVP bunları ayırıyor. Option Bytes ve Data Memory diye ayırıyor. Program yüklerken mutlaka all_tabs seçeneğine tıklamak gerekiyor yoksa program eksik yükleniyor. Bazen kullanıcı burada hata yapıyor o yüzden aslında bu konuyu açtım.

@JKramer hocam siz hangi derleyiciyi kullanıyorsunuz? IAR yüklemiştim önceden STM8 için ücretsizdi ama şimdi deneme sürümü ile geliyor. Debug imkanları çok güzeldi.

Bazen yanlış butona tıklıyorsa yapacak bir şey yok sanırım, dediğiniz gibi olsaydı bu sefer de tek tab'ı programlamaya tıklar yanlışlıkla, yine hatalı olur.

Şimdi yazarken aklıma geldi, STVP_CmdLine.exe var program klasöründe, onunla basit bir batch dosyası hazırlarsanız gui'de yanlış butona tıklama sorunu ortadan kalkar sanırım.

@JKramer hocam siz hangi derleyiciyi kullanıyorsunuz? IAR yüklemiştim önceden STM8 için ücretsizdi ama şimdi deneme sürümü ile geliyor. Debug imkanları çok güzeldi.
Ben en baştan beri Raisonance kullanıyorum, o zamanlar yani yeni çıkarken galiba millet kullansın da bug'ları söylesin diye 32k tam sürümü (ide hariç) ücretsizdi. Birkaç yıl sonra bunu kaldırdılar ama bu ücretsiz lisansın bu versiyonla süresiz geçerli olduğunu söylediler, öyle kaldı. Sonradan stm32 fiyatları düşünce stm8 kullanmadım, eski projeler için duruyor sadece. Sdcc ilk zamanlardaki gibi değil, idare ediyormuş diyorlar ama kullanmadığım için bir şey diyemeyeceğim.

Forum istatistikleri

Konular
8,922
Üyeler
3,593
Son üye
west7

Son kaynaklar

Back