Tabanca havyanın uç akımını dolaylı olarak ölçmek.

Güç faktörü burada işin içine girmez. Tamamen VA bazında çalışıyoruz. Aslında benim güç analizör ile güç faktörünü ölçtüm, 0.28 gibi. Ama bunu bilmek bir işimize yaramıyor.

primer akimini ve sebeke gerilimini de true rms ile olctuysen sekonder rms olcumune de guveniyorsan bu durumda 572/250 =2.288 oraninin suclusu halen belli degil.

AB1 min ED20% T40/H ne anlama geliyor?

Primer akimi 2.6 A sebeke voltajı 220 V olunca, gucu de 250VA verilince suclu belli degil halen.

Bahsettigin durumu havya ucundan yaptigin olcum icin yazdigini dusunuyorum. Primer tarafta degildir herhalde.

Dedigin durumun dogrulugunu basitce test edebilirsin.

Bir yukun akimini kabloyu pens ampermetreden duz hat boyunca gecirip olc. Bir de U seklinde pens ampermetreden kivirip olc.

Son düzenleme:
Primer akimi 2.6 A sebeke voltajı 220 V olunca, gucu de 250VA verilince suclu belli degil halen.

Güç analizör ile ölçümü tekrarladım. Şebekeden çekilen akım 2.6 A, şebeke voltajı 220 V ve çekilen güç de 590 VA.

250 VA havyanın üzerinde yazan rakam. Ben bunun trafo gücü olduğunu düşünüyorum. 250 VA lık bir trafonun sekonderini kısa devre edersen 250 VA dan fazla güç çekecektir şebekeden, burada mantıksız bir durum yok. Şaibeli olan durum, benim pensampermetre ile ölçtüğüm akımın aşırı derecede az olması. 500 A gibi akımlar olması gerekirken 200 A in altında ve hızla azalan bir akım ölçüyorum.

Ben oyle dusunmuyorum. Cihazin uzerinde yazan guc cihazin is yaparken ki gucudur. Kullaniciyi trafo gucu neden ilgilendirsin ki.

Ben oyle dusunmuyorum. Cihazin uzerinde yazan guc cihazin is yaparken ki gucudur. Kullaniciyi trafo gucu neden ilgilendirsin ki.

Evet tuhaf gerçekten. Üstelik bu sıradan bir havya da değil. Weller'in Robust serisi. Çin malı olsa zaten hiçbir rakama güvenilmezdi :)

AB1 min ED20% T40/H de bir bit yenigi olabilir.

1 dakika boyunca harcanan gucten yola cikip bir hesap yapilmis olabilir.

Mesela atiyorum. 572VA nin %40'i 228VA ediyor.

AB1 min ED20% T40/H de bir bit yenigi olabilir.

1 dakika boyunca harcanan gucten yola cikip bir hesap yapilmis olabilir.

Mesela atiyorum. 572VA nin %40'i 228VA ediyor.

Zaten weller'in sitesinde de kafa karışıklığı var. Bazı yerde 250 W diyor bazı yerde 250 VA diyor.

O yukarıdakinin anlamını bilmiyorum, ama çalıştırma/dinlendirme, yani duty cycle ifade ediyor olabilir. Bu durumda 250 VA trafo gücü gene mantık yapıyor. Yani sürekli çalıştırılmaya müsait değil bu, çalıştırma ve dinlendirme döngüsü var.

ED20% büyük ihtimalle iş döngüsü. Kullanım kılavuzunda şu görsel var, 1 dakikalık bir süredeki %20 lik bir iş döngüsünü anlatıyor.

1686783475095.png

O zaman 572*12/60=114VA diyebiliriz.

250VA da asiri zorlamadaki durum olabilir. (12 sn kuralina uyulmazsa)

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back