Tekniğin sanayiye geçişi nasıl oluyor?

Benim babamda büyük araç ustası. Yıllarca yetkili servislikte yaptı. Üretici firma yetkili servislere genelde bu bilgileri paylaşıyorlar. Eski ve az biraz kafası çalışan ustalar, yeni çıkmış yada bilgisine ulaşamadıkları araçlar için tersine mühendislik sayılabilecek yöntemlerle bilgiyi elde ederlerdi. Mesela araç ilk bakıma gelmiş yada km çok düşük araçların bakımları yapılırken üst kapak açılarak (özellikle yeni motorlarda subap açıklığı kontrolü için bu bir rutindi, bir çok yeni araçta artık gerek yok) tork anahtarı ile düşükten yükseğe doğru civatanın sıkılığını kontrol ederlerdi. Motor toplanırken silindir kapağının eski civatalarını asla kullanmazlardı. Çıkan değişen hangi parça varsa parça, civata, pul, somun, yatak vs.. hepsi kutu içerisinde müşteriye verilirdi. Kimisi alır yanında götürür, kimisi ne yapayım hurdaya atın gitsin derdi. Eskiden de vur kaç iş yapan vardı, ama şimdi iyisine denk gelmek neredeyse imkansız. Şuandaki oto sanayi ortamı kepazelik diz boyu. İnsan arkasını döndüğünde acaba bu usta, çırak ne halt ediyor/edecek, nasıl bir şey yumurtlayacak, şuradan hayırlısıyla bir kurtulsam düşüncelerine kapılmadan edemiyor.
Aslında biraz da müşteriler sebep oluyor bahsettiğimiz duruma. Nizami çalışacak olan ustanın hem iş süresi uzuyor, hem de daha maliyetli malzeme kullanıyor. Her müşteri bu farkı ödemeye razı değil. Bizim burada sanayide de durum böyle, seçkin iş yapan ustanın hem ücreti yüksek, hem de her şeye rağmen bütün işlere yetişemeyeceğinden işe akşamdan kalma gelen ustaların dükkanlarına da iş düşüyor haliyle. Denge olumsuza doğru kaydı ve kaymaya devam ediyor gibi geliyor bana da.
 
Gizlilik ve sir ayni seymidir?
MCU vs ciplerde kod koruma icin ne dusunuyorsunuz?
Bazi firmalarin bir bolumunde calisan bir baska bolumun kapisindan iceri giremez. Bu normal mi?
Firmalarin elemanlari ile gizlilik sozlesmesi yapmasina ne diyebiliriz?
1-) Aynı olmadığını düşünenlerdenim.
2-) Emeği korumak için üretici tercih edebilir. Ama tasarımcı çipi kendi üretmediği için "korumanın ne seviyede olduğundan asla emin olunamaz" diye düşünenlerdenim.
3-) Yapılan işin ne olduğuna göre değişir. Projeyi korumak için iyi bir yöntemmiş gibi görünse de güvenlik sebebiyle farklı çalışma birimleri arasında oryantasyon söz konusu olamayacağı için kritik bir personelin tepesinin atıp "ben bu işi yapmayacağım artık, gitarist olup hayallerimin peşinden koşacağım." demesi yada doğal olan olmayan bir sebepten hakkın rahmetine kavuşması gibi ön görülemeyen yada gerçekleşme ihtimali düşük görülen sebeplerle proje durabilir. Ayrıca bu yöntemi kullanan işletmelerde projedeki sorunu bulup çözmekte güç olmakta. Birimler arası bizde sorun yok deyip topu başka birime atmak gibi gereksiz zaman kayıplarının türemesine yol açabilir.
4-) Bunun içinde yapılan işin ehemmiyetine göre firma/kurum talep edebilir diye düşünenlerdenim.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,637
Mesajlar
112,895
Üyeler
2,726
Son üye
chur

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top