Telefonda karsilastigim garip durum.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Telefonda whatsup uzerinden arkadasimla konusurken onemli bir is gorusuyordum. Tam bu esnada telefonum caldi ve ekranda yesil ve kirmizi butonlarim cikti. (Telefona cevap ver/Reddet anlaminda)

Hic birisine dokunmadigim halde telesekreter konusmaya basladi. Duruma anlam veremedim ve o anki isimin aciliyetine binaen telefonu kapattim. yarim saniye gecmedi tekrar ayni numara aradi ve yesil tusa basmadigim halde gene telesekreter konusmaya basladi.

Sinirle kapadim ve bu olay toplamda 5 kez yineledi.

Ben gelen telefon cagrisinda yesil renkli tusa basmadigim halde nasil telefon otomatik acilir?

Eger bunu yapabiliyorlarsa telefonumu sessize aldigim bir gun beni arayip otomatik acma saglayip ortami cok rahat dinleyebilirler.

Hatta bunu yapabiliyorlarsa telefonun zil sesini kisabilirler ve ayni sekilde beni arayip ortam dinleyebilirler.

Son düzenleme:
Arayan numarayi internette arastirdim. Bir sitede bu numara icin yorum yapanlarin ortak ozelligi ayni bankada internet bankaciligi yaparken sifre girme islemi ardindan aranmislar.

Ben de aynen internet bankaciligi icin sifremi girmis gelen sms mesaji arkadasima sozlu olarak aktariyordum. Bahsettigim olay tam da bu ana denk geldi.

telefonda çağrı yönetebilme izni olan uygulamalardan birinin müdahalesiyle olabilir

Dündaya telefon şebekelerinin kontrol ağı var, adı da SS7. Belli bir ücret karşılığında güvenlik firmalarına bu ağ için erişim veriliyor. Eğer güvenlik firması sonradan bu erişimi kötüye kullanırsa, çok daha beterini yapabilir.

Mesela bazi ulkeler belirli biliminsanlarinin onemli kisilerin yerlerini bu sekilde tespit ediyorlar, 3G ve 2G'de SS7 kullanilir, 5G kullanirsaniz SS7den kurtulmus olursunuz, SS7 ile sizin adiniza 112 aranip konusmalar yapilabilir, cagrilar kabul edilebilir, anlik konum bilginiz izlenebilir v.s

Kulaklık takılmışsa, "otomatik açılsın,cevap verilsin" gibi ayar var. Belki o aktiftir

Dündaya telefon şebekelerinin kontrol ağı var, adı da SS7. Belli bir ücret karşılığında güvenlik firmalarına bu ağ için erişim veriliyor. Eğer güvenlik firması sonradan bu erişimi kötüye kullanırsa, çok daha beterini yapabilir.

ss7 direkt network seviseyinde değil mi? ss7 olsaydı ekrana bir şey çıkmazdı diye düşünüyorum

Telefonumda Gemini yüklü. Ok Google ile bekleme modunda verilen komutu uyguluyor. Fakat bazen yanında konuşurken konuşma içinden Ok Google'a benzettiği bir kısmı komut sanıp, soru sormuşum gibi anlatmaya başlıyor. Böyle bir durum da olabilir mi?

Telefonumda Gemini yüklü. Ok Google ile bekleme modunda verilen komutu uyguluyor. Fakat bazen yanında konuşurken konuşma içinden Ok Google'a benzettiği bir kısmı komut sanıp, soru sormuşum gibi anlatmaya başlıyor. Böyle bir durum da olabilir mi?
Gençken teknolojiye uyum sağlayamayan yaşlılar ile dalga geçerdim.
Şimdi ben aynı durumdayım.
Windows11 e uyum sağlayamadım.
Bir sürü güvenlik ayarı var.
Telefonumda eskidi.
Yeni telefon almaya çekiniyorum.
Yeni özellikler yeni sorun demek. :)

Ayarlar -> Uygulamalar ve bildirimler -> Gelişmiş -> Uygulama izinleri

Burada her bir izin için ayrı ayrı bunu kullanmak isteyen uygulamaları gösterir ve izni açıp kapatabilir. Benim Android 9'da böyle, diğerlerinde aşağı yukarı benzer bir yerdedir.

Benim aklima uygulama gelmiyor. O yuzden soruyorum. Hangi uygulama telefon acmaya izin ister.?
Çoğu uygulama çalışabilmek için telefonun bazı fonksiyonlarına erişmek zorunda mesela harita özelliği olan pokemon go oyunu gibi bir uygulama telefonun "konum" (gps) fonksiyonuna erişmek zorunda ki açıldığında cihazın konumuna göre artırılmış gerçeklik ile havada canavarlar gösterebilsin veya mesela web tarayıcı uygulaması telefonun "depolama" fonksiyonunu kullanmalı ki herhangi bir siteden bir dosya indirdiğinizde bunu telefona kaydedebilsin.

Sadece telefon etmek için değil, mesela caller id gibi uygulamalar da gelen aramaya erişebilmeli ki gelen aramanın telefon numarasını okuyabilsin ve numarayı netten kendi sunucusuyla eşleştirip bilinmeyen bir numaradan gelen aramanın kimden geldiğini göstersin, burada hem mahremiyet hem güvenlik devreye giriyor mesela "mikrofon" fonksiyonu ("telefon" fonksiyonundan ayrı) erişimi olan ve arka planda çalışabilen whatsapp, whatsapp araması diye bildiğimiz kendi sunucusu üzerinden voip görüşme yapmaya yarar ama aynı zamanda ortam dinlemesi yapma imkanına da sahip (evde ne konuşsam telefona reklamı düşüyor, telefonları dinliyorlar muhabbetinin de kökeni sanırım böyle uygulamalardır)

Play store veya harici kaynaklardan kurulan her uygulama kurulurken kendisine gerekli izinleri ister çoğu zaman kullanıcı bunlara çok bakmadan ileri'ye basıverir. İlle bu şekilde olmuştur diyemem ama ben de olsam olağan şüphelileri @elektorronikci nin de yazdığı uygulama izinleri bölümünde arardım.

Forum istatistikleri

Konular
8,848
Üyeler
3,554
Son üye
burak balcı

Son kaynaklar

Back