Baz direncini seçerken de, öyle bir direnç seçeceğiz ki, transistörün bazından geçen akım, transistörü tam olarak satürasyona sokacak. Yani transistör maksimum seviyede iletime geçsin istiyoruz. Şimdi burada ilk akla gelen, transistörün kollektör akımı ile baz akımı arasındaki ilişkiyi ifade eden h[SUB]FE[/SUB] (transistörün kazancı) değerine göre gereken baz akımını hesaplamak ve baz giriş voltajı da bilindiğine göre direnç hesaplamak diye düşünülebilir.
Ama bu metot istenen sonucu vermeyecektir, çünkü:
1) Transistörlerin h[SUB]FE[/SUB] değerleri çok değişkendir ve 50 - 300 gibi çok geniş aralıkta değişir. İki tane 2N2222A varsa elinizde, birisinın betası 80, diğerininki 150 olabilir. Bir transistör için yapılan hesap diğeri için tutmaz.
2) h[SUB]FE[/SUB] değeri, sıcaklığa göre, frekansa göre, ve V[SUB]CE[/SUB] (kollektör-emitter voltajı) ye göre de değişir. Çok düşük V[SUB]CE[/SUB] değerlerinde h[SUB]FE[/SUB] de çok düşüktür. Biz de zaten transistörü satürasyonda çalıştırdığımıza göre, V[SUB]CE[/SUB] çok düşük olacak (tipik olarak 0.2V).
O yüzden baz direncini hesaplarken, 25 gibi oldukça yüksek marjlı bir h[SUB]FE[/SUB] varsayımı yapacağız. Aslında 2N2222A nın beta değeri tipik olarak 200 gibidir, ama biz 25 seçerek satürasyonun gerçekleşeceğinden emin olmak istiyoruz.
I[SUB]C[/SUB] = 100 mA
I[SUB]B[/SUB] = I[SUB]C[/SUB] / 25 = 4 mA
Transistör iletime geçtiği zaman, baz-emitter arasında 0.7V gibi sabit bir voltaj olur. Bu, baz-emitter deki diyodun ileri voltajıdır. Bunu da hesaba katarak baz direncini hesaplayalım:
V[SUB]B[/SUB] = 5V - 0.7V
R[SUB]B[/SUB] = V[SUB]B[/SUB] / I[SUB]B[/SUB] = 1.075 kΩ