Torna dişli kutusu yağı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bugün Torna ile çalışırken dişli kutusundan alışık olduğumun dışında bir ses geldiğini farkettim. Yag seviyesi gözüne bakınca yağ eksik gibi duruyordu, ama gene de gözün alt kenarında ince bir dilim olarak görünüyordu. Yani oradaki göz "yağ ilave etmekte fayda var, ama şu anda makinayı çalıştırmakta bir sakınca yok" diyordu. Şüphelendim, dişli kutusunun kapağını açtım ve gördüğüm manzaradan şok oldum. Gözü monte ederken Çinli, hafif ileri doğru eğimli monte etmiş ve gözün dibinde bir miktar yağ kalmış. Ama gerçek yağ seviyesi olması gerekenin çok altında! Dişlilerin neredeyse yağ ile hiç teması yok. Neyseki makinayı sık kullanmıyorum da belirgin bir hasar yok.

Yağdan hafif bir yanık kokusu geliyor. Acaba yeni yağ ilave mi etsem yoksa tamamen tahliye edip sıfır yağ mı doldursam?

1744729516797.jpeg

1744729534050.jpeg

Yanık kokusu kolay kolay gelmez. Şpindle rulmanları mı ısınıyor fazladan? Belki boşluğu fazladan alınmış. Torna debrıyaj freni göremedim, ondan da gelebilir (makinede varsa).
Makine kılavuzunda yağ değişim süresi için ne yazmış soracaktım ama çin işi olunca vazgeçtim. tamamen size kalmış bir durum.
Büyük tornalarda yanlış hatırlamıyorsam hidlolik yağ kullanıyorlar.

Debriyaj yok bunda. Normal kullanım şartlarında belli bir süreden sonra değiştirmek gerekiyor yağı ama ben sık kullanmıyorum bunu. Yağ olarak da 10W40 kullanmayı düşünüyorum.

Ben en iyisi boşaltayım mevcut yağı. Neden eksilttiğine biraz bakayım, belki de bir çatlak falan var ...

Yağ pompası var mı? Bazıların üst kapağından dişliler üzerine yağ akıyor.
Kanal kapağın sızdırmazlığı için mi? orada bir delik var. Çalışırken yağ çıkıyor mu o deliklerden. Kanalda içeri doğru akma kanalıda var.

Yağ pompası da yok. Dişliler yağa temas ederek yağlama sağlandıyor. Bir de kapakta kanal var, çırpılan yağı dağıtıyor. Tamamen pasif sistem.

Opera Anlık Görüntü_2025-04-15_210811_mekatronik.org.png

mavi ok ile işaretlediğim deliğin işlevini merak ettim.
Birde kırmızı oklar ile gösterilen deliklere de yağ girmesi lazım.

Kapaktaki kanalın da keşke resmini çekseydim. Ama muhtemelen o kanal, aynanın arka tarafındaki oluktan içeri yağ akıtılıyor. Oradan da yağ kapağın etrafindaki kanala doluyor ve nereye gitmesi gerekirse gidiyor.

Kırmızı oklarla işaretlenmiş halkalar dişlilerin fener ve vites milinde aksiyel pozisyonlaması görevini yapıyor.
Düşünüyorum, neden halka üzerindeki deliklere yağ gitsin aklıma bir şey gelmiyor.
Belki milleri sökme esnasında kullanılan yardımcı delikler görevi yapıyorlar - özel aletle halkaların çektirilmesi için. Söylediğim doğruysa her deliğin karşısında diğeri olmalı. Delik içinde setskur filan göremedim. Kullanım kılavuzunda makina çizimleri olmalı, oradan bakınca belki belli olur.
Mavi deliğe gelince altında ne olduğu önemli. diğer açıdan baksak - eğer makina teraziye iyi oturtulmamış ise (öne veya arkaya eğilim var), kapak altındakı kanalda biriken yağların tahliyesini sağlayabilir.

Acaba yeni yağ ilave mi etsem yoksa tamamen tahliye edip sıfır yağ mı doldursam?
Muthemelen ekleyeceğin yağ çok daha fazla olacaktır. Az bir yağ için çoğunluğu sıfır yağın ortalama kalitesini neden düşünürüyorsun? Kesinlikle tamamen yeni yağ koy. İleride de içindeki yağın tarihini ve şartlarını billirsin...

Muthemelen ekleyeceğin yağ çok daha fazla olacaktır. Az bir yağ için çoğunluğu sıfır yağın ortalama kalitesini neden düşünürüyorsun? Kesinlikle tamamen yeni yağ koy. İleride de içindeki yağın tarihini ve şartlarını billirsin...
Yağı fazla ekleyince taşma ihtimali ortaya çıkıyor, yağ kendine bir delik bularak dışarıya çıkar.

Yağı fazla ekleyince taşma ihtimali ortaya çıkıyor, yağ kendine bir delik bularak dışarıya çıkar.

Yağ gözü var, onun ortasına kadar koyacağım işte. Artık ne kadar yağ gider bilmiyorum. 10 L lik bir bidon alacağım.

Forum istatistikleri

Konular
7,593
Üyeler
3,071
Son üye
tekin124

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back