Toyota Otomobil Kumanda Arıza Tamir Önerisi

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
1769067552278.png

1769067564080.png

Arkadaşımın Toyota otomobiline ait yedek kumanda.
Kumanda normal olarak çalışıyor fakat takılan pili 3-4 gün zarfında bitiriyor.
Multimetre ile ölçtüm boştayken 12-18mA civarında bir akım sarfiyatı var. 0 olmalı yada uA mertebesinde olmalı.

1769067707554.png

İşaretlediğim ondansatörlerin birer ucu Gnd yada Vcc gerilime bağlı. Bu kondansatörleri sızdırıyordur gerekçesi ile teker teker çıkarıp boştaki akımı ölçtüm ama gene akım sıfırlanmadı.
Kumanda normal olarak çalışıyor ama 1-2 yıl gitmesi gereken pil 1-2 günde tepe taklak geliyor.

Önriniz nedir? Nereye bakmam yada neyi kontrol etmemm gerekir?

Çipi kaldır, akım sıfırlanıyorsa sorun ondadır. Onunda tamiri olmaz
Çipin çalıştığını düşünüyorum. Akım stabil. Önce azalıp sonra artmıyor. 17mA civarında sabit.

1769070360479.png

Bu kondansatör de besleme hattındaymış. Onu da söktüm ama sonuç değişmedi.

Çipi söktüm akım sıfırlandı. Çipte problem var. Ya uykuya geçmiyor yada geçip tekrar uyanıyor.

dışarıya bağlantısı yok, aşırı akım, yüksek voltaj, statik elektrik alacağı bir port yok. böyle bir chipin durduk yere bozulması pek ihtimal dahilinde değil. ya mekanik arıza var, ya korozyon ya da mlcc kapasite arızası. ama mlcc kapasiteler de böyle davranmaz ya tam kısa devre olur ya da açılır.

2 tane kristal görüyorum bir tanesi 433 ya da 868 için saw rezonatör olmalı işlemciye yakın olan ise 32khz rtc kristaline benziyor. skopla baktığında bu kristallerde düzgün sinyal alıyor musun ? bu kumandalar bol bol yere düşüyor kristaller de mekanik malzemeler olduğu için süphelenmek lazım.

Devreyi komple IPA ile veya ultrasonik ile temizlemeyi dene. Bazan kir toz ve rutubet bir iletken film oluşturabilir.

@czorgormez dediği kristali bi ölçücem. Kristal değilse yapacak bişey yok gibi. Çipi çıkarınca akım sıfırlandı. Takınca eski duruma döndü. Yani akım sarfiyatı çip kaynaklı

Forum istatistikleri

Konular
8,825
Üyeler
3,542
Son üye
Atılay

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back