4.7R 100W Alüminyum Direnç 100W Alüminyum Direnç 4.7R 100W 5% Alüminyum Direnç Kompakt yapı ve ısı dağılımı tasarımı ile yüksek akım geçen dirençtir. Güç kaynağı, dönüştürücü, asansör, sahne ses ve yüksek gereksinimli ekipman endüstrisinde sıkça kullanılmaktadır. Teknik ÖzelliklerGüç: 100WDirenç: 4.
www.motorobit.com
Bunlardan 4 tane alsanız, iki paralel hatta her birinde 2 adet olacak şekilde bağlasanız 4.7 Ohm 400W bir resistif yükünüz olmuş olur.
100W dayanımı doğru olmayabilir ama kısa süreli testte sorun çıkacağını düşünmüyorum.
Ayrıca termal açıdan dirençlerin dayanımını arttırmak için suyun iletkenlere temas etmemesine dikkat ederek, 0.5-1 CM kadar su dolu geniş bir kabın içerisine yerleştirebilirsiniz. Suyun çalkalanmasına engel olmak ve su miktarını arttırmak için kabın zeminine biraz kağıt havlu vb koyabilirsiniz.
Bir fanınız varsa bunu da dirençlere doğru çalıştırabilirsiniz. Oldukça etkili oluyor.
Bunu doğrudan trafo çıkışına yeterince kalın kablo ile bağlayıp gerilimine bakabilirsiniz. Büyüklüğünü bildiğiniz resistif yük olduğu için akım ve voltajı görebileceksiniz. Daha hassas ayar yapmak isterseniz 3 tane de 1 Ohm alın. Onları bu düzeneğe seri, kendi içlerinde (gerekli adette) paralel bağlayıp direncinizin değeriyle oynayabilirsniz.
Bir tavsiyem de test ederken trafonun primerine bir adet NTC (çok daha düşük dirençte olanlar da işinizi görür ama nasıl olsa kısa devre edeceğiniz için 30-40 Ohm mantıklı olabilir) ve bir adet röleden oluşan bir düzenek kurmanız. NTC primere giden kablo üzerine seri takılacak. Röle ise düşük bir gerilim ile NTCnin iki ucunu kısa devre etmenizi sağlayacak.
Röle başlangıçta açık konumda olacak. Böylece ilk anda oluşacak yüksek akım varistör tarafından engellenecek. Trafo ayağa kalktıktan 1-2 sn sonra, röleyi çektirip NTCyi devre dışı bırakacaksınız. Başlangıçtaki sıçrama olmayacak ama o andan itibaren maksimum yük durumu oluşacak.
Hatta bu düzeneği nihai güç kaynağınızda kullanarak, kapasitörlerinizin ilk anda aşırı akımla yüklenmesine engel olabilirsniz. Şurada daha önce uyguladığım otomatik olarak gecikmeli çalışan bir örnek (primer tarafına bakın) var: