Metal tüp parçalanıp bomba gibi etrafa mı dağılıyor? Yoksa sübap kısmından kontrolsüz çıkış ile patlama olur mu? Bu kadar sağlam bir kabın patlayabilmesi zor görünüyor
Tup patlamaz ki, yani atesin icine atmazsaniz patlamaz anlaminda. Tupten sizan gaz patlar. Kapali ortamda gaz hava icinde %10 oranina ulastiginda ortamda ates, ark vb olusunca bu gaz patlar.
Eskiden sahte tüpler vardı. TV de nasıl yapıldığını falan gösteriyordu. Adamlar var olan markayı sildikleri için o bölge inceliyordu. Patlarsa o patlar belki.
Normalde piknik tüpündeki gaz sıvı halde bulunur ve aradaki boşlukta da gaza dönüşmüş hali vardır. Yani bir buharlaşma/yoğuşma dengesi vardır. Ama eğer evde yangın çıkarsa, oluşan çok yüksek ısının etkisiyle bu denge bozulur ve tüpün içi çok yüksek basınçlı gaza dönüşür. Bu da eninde sonunda patlar. Yüksek basınçlı gazın ani olarak tüpten dışarı çıkmasılya oluşan basınç dalgası ilk patlama, sonrasında da tutuşması ile ikinci patlama ve basınç dalgası oluşur.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.