Ucuz enerji kabloları

slewrate

Aktif Üye
Katılım
17 Eylül 2019
Mesajlar
764
Klima için kablo bakıyorum. 2.5mm2 olduğunu iddia eden bir kablo var internette. Ben bunu 1.5'muş gibi almayı düşünüyorum.

1.5 Hes kabloya göre maliyet 4'te biri oluyor. Kullan gitsin zaten evindeki tesisatın ne olduğunu bilmiyorsun diyorum kendi kendime.

Ne gibi sorunlar olabilir? (Ucuz etin yahnisi yavan mı olur?)

Bu arada ev tesisatı işçiliği (buat-boru vs) ile hiç uğraşmadım. Bu işçilik beni uğraştırır mı sizce? Klavuz olmadan olmaz herhalde.
 
Klima için kablo bakıyorum. 2.5mm2 olduğunu iddia eden bir kablo var internette. Ben bunu 1.5'muş gibi almayı düşünüyorum.
Aynı yerden 10mm² bulun, 2.5 gibi kullanın.
1.5 Hes kabloya göre maliyet 4'te biri oluyor. Kullan gitsin zaten evindeki tesisatın ne olduğunu bilmiyorsun diyorum kendi kendime.
Kötüyse iyileştirmeniz gerekir, daha kötü yapmanız değil!
Ne gibi sorunlar olabilir? (Ucuz etin yahnisi yavan mı olur?)
Ölebilirsiniz. Ucuz etin yahnisi sindirim yoluyla zehirler, daha masum ve kurtarılabilirdir, demek ki benzetme uygun değil. Çünkü burada uyurken yanarak veya dumandan boğularak ölürsünüz.

Şimdi kafamı duvarlara vura vura sormak istiyorum. 3-5 metre kablonun bir klimanın yanında maliyeti nedir amk. Neden böyle acaip işler peşindesiniz. HES olsun, Çarkıt olsun, Öznur olsun, hepsi bakırın piyasa fiyatıyla kafa kafaya giden markalar, normal fiyatlar bunlar, eğer bunu karşılayamıyorsanız savaş şartlarında yaşamadığınıza göre karşılayabilene kadar bekleyeceksiniz.
 
4x6mm2 kablo üretim kalitesinden dolayı sıkıntı çıkardı. Bakırda problem yok ama koruyucu kılıf delinip trifaze de faz-faza kısa devre yaptırıp bina sayaç şalterini attırdı.
Uslübuna katılmasam da @elektorronikci'nin görüşüne katılıyorum. Ucuz olmasın ama kaliteli olsun
 
Bazı firmalar da bu klima elektrik tesisatı işini iyice abartıyor. Servis bizim oturma odasındaki klimayı kurdu, sonra da elektrik tesisatını yaptırmak için elektrikçi çağır dedi. Bana da mantıksız geldi, tak sen dış üniteye 2.5 mm2 kablo bırak, ben bağlarım dedim. Benden özel olarak imza aldı "elektrik tesisatını kendim yaptım" diye. Sonra bunlar gitti, ben de baktım bunlar benim dediğim 2.5 mm2 yerine 1.5 mm2 kablo takmışlar. Ama klimanın özelliklerine bakıyorum, maksimum güç sarfiyatı 0.82 kW diyor. Kablo boyu da 3 m. Ben bir sorun görmüyorum, o yüzden tekrar adam çağırıp dışarıdaki kabloyu değiştirmeye de gerek görmüyorum. Neticede işin teknik ayrıntılarını anlıyorsan, kontrol ettiysen ve 1.5 mm2 de o güç için uygunsa neden olmasın?
 
Zaten servis gelince de birisi camdan dışarı kafa önde sarkıyor, bacaklarını da diğeri tutuyor, öyle iş yapıyorlar. Hiç kemer falan takan yok. Bakamıyorum, rahatsız oluyorum. Adama birşey olsa vicdanım rahat olmayacak, neticede ben çağırmasam birşey olmayacaktı. Uzun bomlu vinç çağırsan, 10 bin lira verirsin saatine :D
 
geçende 2x2,5mm2 hoparlör kablosu almıştım içindeki iletkenin rengi bakıra biraz benzemekle birlikte artık ne kullandılarsa bir türlü lehim tutturamadım. Yüksek sıcaklık, organik pasta, asit pasta, farklı lehim telleri... bir türlü tutmadı.
ucuz etin suyu işte...
 
Benim de başıma geldi. İnternetten 4 mm2 hoparlör kablosu aldım, izolasyonu soyunca açık kahverengi yerine küf yeşili görünüyor. Hurda bakırdan mı yapılmış yoksa izolasyona bir şekilde nem nüfuz mu ediyor bilmiyorum. Üstelik bir top almıştım. Asitli pasta (Felder Lötfett diye satılıyor) kullanarak ve 200 W geniş uçlu havya ile lehimleyebiliyorum. Temas kalitesi optimum olmuyordur herhalde.
 
Üslubumu bağışlayın..
Ülkemizde buat bağlantıları meselesi çok problemli bir mesele. Biliyorsunuz, kabloları birbirine sarıp bantlarlar. Sonra yeni bir bağlantı gerektiğinde bandı söküp bunun üzerine sararlar.

Farklı türde bir metal alaşım kullandığınızda farklı elektronegatiflik yüzünden temas yüzeyleri paslanmaya başlar. Akımın etkisiyle temas yerinin direnci sürekli artacaktır. Bu yangın çıkartır.

Çok telli kablo sardığınızda da (aynı tür metal de olsa) yine benzer problemlerle karşılaşırsınız. Çünkü sarılan yerde zaten bir pas filmi ve bant artığı vardır. Mekanik olarak tutuculuğu zayıftır. Sardığın zaman sarılan yüzeyi çizip kendine kuvvetle tutunduğu temiz bir yer yapmaz. Klima bağlantılarında hep bu tür seyyar kablolar kullanılıyor.

Yani sözün özü, buattan bağlantı almak için orda hangi tipte kablo kullanılmışsa en azından bir parça temin edip oraya bunu sarmak gerekir. Bu çok yüksek ihtimalle NYA denilen tek damar kablodur. Bunu plastik korumalı klemens ile yeni kabloya bağlamak gerekir. Sarılan yeri mekanik olarak zorlamadan biraz zımparayla parlatmak iyi bir fikirdir.
 
Artık WAGO ve benzeri teknolojiler varken telleri birbirine sarmak, kablo uçlarına takılan şapkalı somunlara falan gerek olmaması lazım.
 
Artık WAGO ve benzeri teknolojiler varken telleri birbirine sarmak, kablo uçlarına takılan şapkalı somunlara falan gerek olmaması lazım.
wagoyu da eleştirenler çok var bence wago klima gibi yüksek akımlı yükler için kullanılmamalı (tabı standart wgolardan bahsediyorum wago markasının daha ust duzey modellerı olabılır)

klima için buattan elektrik almak doğru bir yaklaşım değil sigorta panosuna kadar kesintisiz bir hat çekilmesi gerekli illa buattan alınması gerekiyorsa da en azından seramik klemens kullanılmalı diye düşünüyorum ayrıca sigorta ve kaçak akım rölesi de doğru seçilmeli
 
Çin malı kablolar genelde ne idüğü belirsiz metallerin üzerine bakır kaplamadır.
Çoğunu mıknatıs çeker. Mıknatısla Test ederek ne kadar bakır gibi olup olmadığını görebilirsiniz.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,948
Mesajlar
118,699
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top