Ucuz lineer kızaklar

ckocagil

Kıdemli Üye
Katılım
24 Aralık 2019
Mesajlar
1,005
Piyasada çokça ucuz lineer kızak var. Markayı geçtim hangi fabrikadan çıktıkları bile belli değil. Ama HIWIN'in 5'te biri hatta 10'da biri fiyatına. Bunlardan kullanıp memnun kalan oldu mu? Kullanacağım yer çok kritik değil, 3d yazıcı yapma düşüncem var.

Örnek 1:
cnc-marketi (Mermak otomasyon) 15mm kızak metresi 500 TL. Kendi imalatımız diyor, marka yok.

Örnek 2:
otomasyoncu.net (Sankaya mekatronik) 15mm kızak metresi 700 TL. Markası JJ diyor.
 
3d yazıcıda genelde 0,4mm kalınlıkta, 0,25mm yükseklikte plastik basıyoruz. 0,03mm hassasiyette iş yapmayacağınız için ne önemi olabilir? Yük binmeyeceği için sertlik ihtiyacı dahi önemsizleşiyor.

Burada düzgünlük önemli hale gelir. Düzgünlük için yüzey taşlama kullanırlar. Taş ebatlarını, aşınmalarını gidermek için elmas ile taşı yontarlar. Son taşlama aşamasında taş elmaslamasına dikkat ediyorlarsa çok sıkıntı olmaz. Yinede komparatör ile sapma kontrolü yaparak kullanmak, komparatörde düzeltilemeyen sapmalar ölçerseniz bu ray bozuk der yenisini istersin.

Firmadan emin olmak istiyorsan granit pleyt var mı? Kaçlık diye sor.
 
0.05 bilemedin 0.1 hassasiyet gerekiyor. Çıkan parçayı ışığa tutunca bütün hatalar kabak gibi görünüyor.

Bu konuyu araştırmaya devam ettim ve öğrendiklerim şunlar:
- Yüzey kalitesi kötü ama iş görüyor
- Bilyaların sökülüp arabanın tamamen temizlenip yeniden yağlanması lazım
- Bilyaları daha büyükleriyle değiştirerek araba ve kızak arası boşluğu azaltabiliyoruz
 
Benim 3B yazıcıda çin malı kızak ve araba var. X ve Y eksenlerindeki tekrarlanabilirlik istikrarlı olarak 0.05 mm nin altında. Z deki mevcut sorunlardan dolayı Z tekrarlanabilirliği 0.15 mm civarında.
 
Şimdi şöyle bir düzeltme yöntemi var:

Yazıcı kafasını ileri geri sallayarak hangi hızda, hangi ivmede pürüzsüz yüzey çıkarabileceğini test edebiliyor. Tabi bunun için yazıcı kafasında bir adet g-sensör takıyorsun. Mevcut yazıcında böyle bir problemin var ise bununla düzeltebilirsin. Raylarda genel bir memnuniyetsizlik var ise firma işi bilmiyor demektir. Bilyaları küçük takıyorsa malzeme yeterince sertleştirilmemiştir, yumuşak malzeme sert bilya ile ezilir. Rayların bilya sertliğine yakın olması gerekir. Değilse zaten alınmaz. Tabi, gidip en pahalı rayları, arabaları dahi alsan marlin, reprap firmware ile basit bir anakart takarsan o bahsettiğin bozulmalar olur. Çözümü için harcadığın zamanda bir inşaata gidip amelelik yapsan yevmiyesi 2.500₺ olmuş durumda. En babasını alırsın.

1726249729269.png

Z ekseninde backlash var ise onun ayarı yine config içinde yapılıyor.

Yazıcını kendin yapıyorsan klipper i tek geçerim. Yazılım tarafını nasıl çözeceğim, çok ayar var dersen eğer, hazır grupların tasarladığı yazıcılardan bi tane yapıp gruplarda yayınlanan config ile kolayca işini çözersin. Voron gurup güzel mesela.
 
Sırf bu rezonans kompanzasyonu için klipper'a geçmeyi değerlendiriyorum. Marlin'de de eklendi bu özellik, ama nispeten yeni ve klipper kadar iyi değildir.
 
Marlin ekibi biraz geri kafalı, biraz bağnaz. Mach3 taklitçileri idiler şimdi ileri seviye CNC lerde kullanılan taktikleri izah edenler arttı. Eski bağnazlar temizlense dahi kolay kolay ilerlemezler. Hani odanın ortasına asılmış muz ve maymunlar hikayesi vardır ya, tam öyle.

Muzu odanın ortasına asarlar, bir maymun koyarlar içeri. Maymun muza doğru harekete geçer geçmez tazyikli su ile ıslarlar. İkinci maymunu koyarlar, birinci izlerken ikinciye aynı muamele yapılır. Üçüncü maymunu koyarlar, bu sefer ıslamaya gerek kalmadan diğer iki maymun muza yönelen maymunu döverler. Sonra dördüncü içeri koyulur, birinci çıkarılır, aynı sahne, son geleni eskiler pataklar. Odada 3 maymun olacak şekilde yenisi eklenir, eskisi çıkarılır. Islamayı hiç yaşamamış maymunlar sebep yokken yeni geleni döverler.

Yeni CNC lerde kamera ile takip, IR kamera ısınma izleme, temas izleme, uca gelen baskı için ağırlık sensörleri, ivme sensörleri dolu.
Yeni gelişen kodlamalarda malzeme fiziksel verileri, sertlik, elastikiyet, kopma mukavemeti, ısıl iletkenlik gibi veriler girilip üstüne kesici uç fiziksel verileri girdisi sonrasında izlenecek yol verisi verilmesi yöntemi başlıyor. Dönüş hızı, işleme hızı hesabı sensör verilerine göre değişerek en ideal kesime gidilerek operatör aradan çıkarılıyor. Eve printer alıp, takıp kullanmak kadar kolay bir hale getirebilir miyiz sorusu ana hedef. Bir ilerisi yapay zeka ile 6 eklemli kol yönetimi eğitmek.

Kurucu üyelere bir bak. Akıllı süpürgenin bir üst modeli gibi.

Klipper ekibi dahi yakında muz-maymun hikayesine döner. Hayalindekini yapmak için harekete geçen kişinin hayal gücü ve zekası takip edenlerde olmuyor. Dolayısıyla takipçiler, başta aklını ortaya koymuş kişiyi taklit etmekten öteye gidemiyor. Aklını ortaya koyarak gerekeni yapacak, ileriye taşıyacak olanı da dövüyorlar.

Adam 2.500₺ lik rayı 500₺ ye satıyorum diyor. Alüminyum perde kornişi 250₺
Kabası alınacak, soğuk haddeye girecek (tersi daha zahmetli), kromlanacak, elmas taşla taşlanacak ve 500₺ olmayacak.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Mesajlar
118,680
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top