Uln 2003 ün İn pinlerinde kaç v olmalı?

Öğretmen27

Aktif Üye
Arkadaşlar merhaba. Kurumumuzda Mavigarg MP-8 model yangın alarm sistemine ait bir santral var. Bu santral siren çıkışını süren role çekmiyor.
Roleyi uln2003 sürüyor. Uln de mikroişlemci sürüyor. Alarmı sustur veya başlat dediğimizde role çekmiyor sistem hata veriyor.
İşlemcide uln 2003 in lerine gelen voltaj 5 v mu olmalı? Oslioskopla baktım mv civarında voltaj var. Multimetre ile voltaj göremiyorum.
Yaptıklarım
1. Roleyi söküp boşta denedim.
2. İşlemciyi besleme hattındaki 330 uf 16 v kond değiştirdim.
Mcu besleme 4.94 stabil. 24 v iyi bir sorun yok.

Ekler

• IMG_20260809_213712.jpg
    IMG_20260809_213712.jpg
    963.3 KB · Görüntüleme: 22
mV civarında voltaj uln 2003 pinini süremez bence. MCU çıkış pini ölmüş olabilir.
Genelde MCU lar 5V, 3.3V gibi çıkışlar yapıyorlar. Araya bir direnç atarak sonraki komponenti sürüyorlar.
Hadi diyelim ki pwm ile voltajı ayarlayarak çıkıyorlar. Ama yine de mV seviyesinde olmamalı.

Evet. En azindan 2V civari voltaj gerekir.

1. Avometre duduk modunda ken ULN2003'un ilgili girisi MCU pinine gidiyor mu kontrol et. Gidiyorsa 3. adima gec.
2. Kopukluk varsa kopuklugu bul ve onar.
3. ULN2003un role ile baglantili bacagini bir kablo parcasi ile GND'ye dokundurdugunda role cekmiyorsa role ile ULN2003 arasindaki baglantilari gozden gecir.
4. ULN2003 den MCU'ya giden yola nester ile incecik bir kesik atip yolu ayir ve ULN'nin girisine bir kablo ile 5v verdiginde rolenin cektigini gozle.
5. 4. maddede role cekmiyorsa ULN2003'u degistir. Role cekiyorsa kestigin yolu kucuk bir tel lehimleyerek onar.

Tum bunlari yaptigin halde role halen cekmiyorsa ya MCU nun ilgili pini arizalanmistir. (Dusuk ihtimal)
Ya da roleyi cektirecek sinyalin uretilmesi icin gerekli sartlar saglanmadigi icin MCU roleyi cektirecek pini H yapmiyordur.

Evet. En azindan 2V civari voltaj gerekir.

1. Avometre duduk modunda ken ULN2003'un ilgili girisi MCU pinine gidiyor mu kontrol et. Gidiyorsa 3. adima gec.
2. Kopukluk varsa kopuklugu bul ve onar.
3. ULN2003un role ile baglantili bacagini bir kablo parcasi ile GND'ye dokundurdugunda role cekmiyorsa role ile ULN2003 arasindaki baglantilari gozden gecir.
4. ULN2003 den MCU'ya giden yola nester ile incecik bir kesik atip yolu ayir ve ULN'nin girisine bir kablo ile 5v verdiginde rolenin cektigini gozle.
5. 4. maddede role cekmiyorsa ULN2003'u degistir. Role cekiyorsa kestigin yolu kucuk bir tel lehimleyerek onar.

Tum bunlari yaptigin halde role halen cekmiyorsa ya MCU nun ilgili pini arizalanmistir. (Dusuk ihtimal)
Ya da roleyi cektirecek sinyalin uretilmesi icin gerekli sartlar saglanmadigi icin MCU roleyi cektirecek pini H yapmiyordur.
Dediklerinizin hepsini yaptım. Harici 5 v verdim ULN 2003 çalışıyor roleyi çekiyor.
Arıza MCU da gözüküyor.
Size bir şey sormak isterim. Normalde santral fişe takıldığında ilk etapta sirenlere -27 v gidiyor sirenler çalmıyor. Yani artı eksi ters bağlandığı için -27 v dedim. Santral üzerinde alarm düğmesine bastığımızda kontaklar yer değiştirip sirenlere 26 v gitmesi lazım ki sirenler çalsın. Neden sirenlere ilk etapta -27 v gönderiliyor. Burayı bir türlü anlamadım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,317
Üyeler
3,850
Son üye
Saraç

Son kaynaklar

Back