omurilikci
Üye
Uni-t UT89X, UT89XD, UT89XE multimetrelerin farkı nedir? Aralarındaki fiyat farkının sebebi nedir? Ufak (buton yerleri vb.) Harici fark göremedim. Kasa da aynı. Sizce fark nedir?
Led ölçümü nedir? Ben DT-830 kullanıyorken diyot modunda test ediyordum. Ne fark ediyor ayrı bir kademe olması?
Sadece meraktan soruyorum ama led ölçümünde 12v kullanıyorsa düşük voltajlı ledleri yakmaz mı?UT89XD çok daha yüksek voltaj ile yapıyor diyot ölçümünü, +12V gibi bir değer. Böylece ileri voltajı daha yüksek olan LED'lerin de rahatlıkla ölçümü mümkün oluyor. Mesela UV LED'lerin ileri voltajı 3 ... 4 V olabiliyor, DT-830 ile bunların sağlamlığını ölçemezsin. Veya içinde diyelim 4 tane seri LED olan power LED lerin sağlamlık kontrolünü yapacaksın, UT89XD ile bu mümkün, diğer multimetrelerin neredeyse TAMAMI ile bu mümkün değil. Diğer multimetrelerin neredeyse tamami, 3.5 V veya daha düşük voltaj kullanıyor diyot kademesinde.
Sadece meraktan soruyorum ama led ölçümünde 12v kullanıyorsa düşük voltajlı ledleri yakmaz mı?
Yakmaz çünkü diyot ölçüm modunda akım sınırlanmaktadır. Diyodu da patlatacak olan içinden geçecek akımdır.
Aslında daha önce hiç birden çok multimetreye ihtiyaç duyacak bir iş yapmadım. İki multimetre olması daha mı iyidir?Cok hassas, asiri profesyonel islerle ugrasmiyorsaniz XE'ye gerek yok gibi. Onu almak yerine bir X, bir tane de XD alabilirsiniz. Boylece hem sicaklik olcumu, hem seri LED olcumu yapabilirsiniz. Iki multimetreniz olur zaten. Benim icin 213,4V ile 213,45V arasida ya da 13,72mA ile 13,726mA arasinda bir fark yok. Yapacaginiz isler bu kadar hassas olcum gerektirmiyorsa XE bosa para harcamak olur.
Anladım, ayrıca x ve xe modellerinde led ölçümünün yerini alan sıcaklık ölçümü normal problarla mümkün mü ve işlevsel midir?
Bahsettiğiniz multimetre de epey güzelmiş yahu!Biri ile akim olcerken ayni anda digeri ile gerilim, frekans ya da duty cycle olcebilirsiniz. Ihtiyaciniz neye gore ise aliminizi ona gore yapmalisiniz. Ornegin cok hassas islerle ugrasan biri icin 5 haneli olcu aleti dahi yetmeyebilir. 6 haneli isteyebilir. Ya da baslangic seviyesinde biri icin iki farkli alet tek ve pahali tek bir aletten daha kullanisli olabilir.
Ornegin ben bu ay su termal kamerali multimetreyi almayi istiyorum. Hem 2. multimetre olarak kullanacagim hem de termal kamera olarak ariza ararken. Fiyati cok uygun. Benim yapacagim amator isler icin yeterli. Bir kac ay sonra da osiloskoplu avometre almaya calisacagim.
TOOLTOP 2 In 1 termal kamera multimetre 2.8 inç dokunmatik ekran elektrik devresi otomobil incelemek IR termal kamera multimetre - AliExpress 1420
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.comtr.aliexpress.com
OWON HDS242 /HDS272/ HDS242S / HDS272S el dijital osiloskop 70MHz bant geniÅliÄi dijital true-rms multimetre ile 2 kanal - AliExpress 1420
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.comtr.aliexpress.com
Ornegin ben bu ay su termal kamerali multimetreyi almayi istiyorum.
İkisinide ŞAK! diye birden alacak durumum yok mağlesef zaten elimde olsa tüm markalardan güzel birer tane model alıp koleksiyon yapmak istiyorum. Çok hoşuma gidiyor bu makineler. Ama bu dediğinize kafam yattı sıra sıra ikisinide alabilirim.Benim tavsiyem mümkün ise XE ve XD yi al. İkisinin de kullanımının mantıklı olduğu alanlar oluyor. Mesela XE ile kaliteli, altın kaplama prob kullanırsan çok düşük değerli dirençler ölçebilirsin. Kısa devre olan bir kartta kısa devrenin yerini tespit etmede çok kullanışlıdır. XD de LED ile çalışırken çok kullanışlıdır. Bir de manuel olduğu için XD ölçüm sonucunu neredeyse anında gösteriyor.
İki veya daha fazla multimetre olmasının büyük faydaları oluyor, özellikle devre tasarımı yaparken. Mesela lineer güç kaynağı tasarlıyorsun, AC voltajı, çıkış voltajını ve çıkış akımı aynı anda görmek istiyorsun. Üç tane multimetre gerekir bu iş için, yoksa her ölçümü sırayla yapacağın derken multimetrenin komütatörünü aşındırıp bozarsın
Bunu gunes isiginda bekletince sarariyor. Bunun KDV'si bile benim elimdeki osiloskop dahil tum olcu aletleriden daha fazla.sarı multimetre en iyisi üzerinde kalitenin markası yazması şartdır.