UV ışık karakterizasyonu için spektrometre

Anladım. Çin malı evet öyle. Ama diğerleri sapmaz herhalde. Dış plastik vb olacaksada cihazı almak yerine bu hizmeti veren bir yer bulmak daha ucuz olabilir. Atıyorum gürültü frekans için böyle hizmet verenler var. Belki Işık içinde vardır

Virüs testleri için kesin bir laboratuvar ile çalışmak gerekecek. Burada çok belirsizlik var. Ne kadar mesafeden ne kadar süre çalışınca ne kadar virüs öldürüyor ölçtürmek lazım. Asıl bu çok para tutacak. Cihaz için bakalım bir fiyat versinler ona göre bakacağım.
 
Gerçekten işe yarayan bir ürün yapmak için bütün süreçleri kontrol edebilmek lazım. Yoksa amaç UVC dezenfektan ürün pazarlamak olsa, git Çinli bir firmada fason yaptırıp kendi markanı bastır olsun bitsin. Hem çok güzel endüstriyel tasarım kutuları, paketleri, broşürleri de hazır.

Bunlardaki LED'lerin mikrop öldürüp öldürmediği belli değil. Bolca Çin makamlarının ürettiği sertifika var, ama birçok ürün incelemesi var youtube'da, ürünlerin hiçbirisi UVC bandında ışıma yapmıyor.

Gerçekten işe yarayan bir üründe birçok detay olacaktır. Mesela LED'ler gerçekten güçlü olacak ve yanlış kullanımda tüketicinin gözlerinde retina hasarına sebep olabilecek. Böyle bir durumda yasal anlamda kendini nasıl sağlama alacaksın? Eğer Çin'de fason yaptırırsan, böyle bir sıkıntı yok, çünkü orada yaptıracağın cihaz kimsenin retinasını bozmayacak. Mikroplar da üzerlerine güneş yağı sürüp o ışığın altında bronzlaşacak :katil2:
 
Şahsi kanaatim; UV LED li bir dezenfekte cihazı olmaz. En az 1metre UV Lambalı olur, sağlam olur.
 
Şahsi kanaatim; UV LED li bir dezenfekte cihazı olmaz. En az 1metre UV Lambalı olur, sağlam olur.

Belki de olmaz, ama araştırıyoruz işte :) Floresan gibi olan UVC lambaları ile portatif bir cihaz yapmak mümkün değil.
 
Bende önce bu makelenin ilk sayfasında yazılmış bir satırı ve daha sonra ,2006 yılında -yani bu makalenin yazılmasından 1 yıl önce Amerikan Çevre Koruma Ajansının 436 sayfalık pdf inden bir alıntı paylaşayım.

turkce.png


Şimdi de bu ingilizce pdf deki bir sayfanın orjinalini ve google çevirisini paylaşayım.

EKRAN.png


Yani burada deniyor ki mikrobu öldüren ısı değil cıvanın yaydığı dalga boyudur .

Ayrıca hoca makalede "Germicial UV kısıtlı olarak mikrop öldürür "gibi cümleler kullanırken, Germicial in anlamının zaten "Mikrop öldürücü" demek olduğunu unutuyor .UV lambaları ile mikrop öldürmeyi biz belki yeni duymuş olabiliriz ama ,50 yıldan fazla zamandır bu lambalar kullanılıyor.
 
Son düzenleme:
Spektrometre yapısı ile ilgili genel bilgi

 
@taydin hocam
Hamamatsunun spectrometreside varmış (Dalgaboyu aralığını henüz bulamadım)*
https://www.amazon.co.uk/Hamamatsu-C12880MA-u-Spectrometer-Breakout-Board/dp/B079H48FBJ

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S246806722030016X
Ayrıca 2.linkte Arduino kodun linkide var.
(Sen bu projede başka bir MCU da kullanabilirsin )
*Dalga boyu aralığı 340-850 nm arasıymış(5 nm hassasiyeyle)

https://www.seeedstudio.com/Hamamatsu-C12880MA-MEMS-u-Spectrometer-and-Breakout-Board-p-2916.html
 
Malesef 200 nm dalgaboylarına inince ucuz çözümlerin hepsi ortadan kalkıyor ... Eğer görünen ışık spektroskopisi gerekli olsa idi (renkler vs), hatta UVA yeterli olsa, o zaman bir cep telefonunun kamerası ile bile yapılacak çok şey oluyor.
 
Bir fiyat sorabilirim, ama bir üreticinin sitesinde fiyatlar belirtilmemişse biraz tırsarım :katil2:

Bence önce hassasiyeti 4nm olanların fiyatından sormaya başlarsan birden şok olmazsın :katil1:
Ayrıca bunların başka modellerde driver kartlarıda vardı bunlarıda sormanda fayda var bence
 
Hamamatsu nun urunlerini incelemistim bir ara cok guzel urunleri var. Ozellikle optik sensorler. Fiyat soracak bir durum olmadi ama belki ucuzdur...
 
Bir de bu var. Kontrol üntesini tamir ettikten sonra test sırasında... Aaa ne güzel ışın kılıcı gibi... Resmi ben çektim. O lambanın 1 Dakika çalışması yüzünden 24 Saat göz ağrısı çektik... Cehalet mutluluktur derler ya... Çok doğru... Bizde o sırada çok mutluyduk. Yıldız savaşları oyuncağı ile oynuyorduk.... :)

Ozon konusuna atfen, Bu lamba havuzlarda kullanılıyor.

1606417320649.png


Edit : Resim eklendi.
 
Son düzenleme:
Bir de bu var. Kontrol üntesini tamir ettikten sonra test sırasında... Aaa ne güzel ışın kılıcı gibi... Resmi ben çektim. O lambanın 1 Dakika çalışması yüzünden 24 Saat göz ağrısı çektik... Cehalet mutluluktur derler ya... Çok doğru... Bizde o sırada çok mutluyduk. Yıldız savaşları oyuncağı ile oynuyorduk.... :)

Ozon konusuna atfen, Bu lamba havuzlarda kullanılıyor.

6235 eklentisine bak

Edit : Resim eklendi.

İşte tipik Türk işçisi. Ben 15 W lik UVC lambaya bakmadan açıp kapatmak için azami gayret gösteriyorum, bu eleman 30 W lik UVC lambayı ışın kılıcı yapmış. Darth Vader karanlık tarafta kolları açık bekliyor seni :katil2:
 
Bugün hamamatsu'ya eposta attım, aşağıdaki sensörü almak istiyorum Türkiye'de temsilciniz kimdir veya yoksa da doğrudan gönderiyor musunuz diye.

Şöyle bir cevap geldi:

Kod:
Dear Mr. Aydin

Thank you for your inquiry and your interest in our products.

As a Japanese company we have certain export regulations and therefore we need the following information from you:

- What is your application?
- Is the application military or non-military?
- What is your complete address?
- If applicable, what is the complete address of your end user?

Additionally we ask you to give us your VAT- number.

Please fill in the following documents:



On receipt of your answer we will send you the requested offer.

We appreciate your cooperation.

Mit freundlichen Grüßen / Best regards

Martin Krader
Sales Assistant
Optoelectronic Components

Ayakkabı numaramı, kan grubumu ve soy ağacımı sormadı bereket. Ulan gören de Plutonium 238 aldığımı sanacak, hayret birşey ...

"Askeri falan değil. Onu bırak, Türkiye'de Avro fırladı, yapabildiğin kadar iskonto yap" dedim. Bakalım ne cevap gelecek. Ama herhalde bu iş olmayacak. Bir sensör için bütün şecereni öğreniyorlarsa ya bunu bana satmayacak, yada fiyatı çok aşırı derecede yüksek olacak :kizgin1:
 
Bu durumla bende optik ürün başka bir firmada karşılaştım. Temel mevzu sen bu ürünle silah yapıyor musun diye sorarlar...
 
Eğer bir amerikan şirketinden isteseydin siyah gözlüklü 2 adam seni ziyaretde ederdi.
30 yıl kadar önce benim eski ustam Amerikadan bazı laser malzemeleri istediğinde, atölyesine tanımadığı iki kişi gelip siz bu malzemeleri istemişsiniz Ne yapmak istiyordunuz ,nerde kullanacaksınız falan diye sorular sormuşlar.Uygun şekilde cevapları verince malzemeleri göndermişler.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,938
Mesajlar
101,421
Üyeler
2,507
Son üye
30agustos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top