mehmetaliözdemir
Aktif Üye
Burada pil ömrü çok önemli değil hocam. Zaten sürekli şebeke ile çalışacak, enerji kesilince pille devam edecek. Pil kapasitesinin tamamını kullanmasına da gerek yok. Ayrıca aşırı deşarj koruması da mevcut. Verimlilik te önemli değil çünkü zaten 50-60 ma akım çekilecek.Normal çalışma koşulları maksimum 3.6V diyor. 4.6 olan ise stres testi altında maksimum voltaj diye tarif edilmiş ve özellikle de normal çalışma koşulları değildir diye not yazılmış altına. Dolayısıyla 3.6V civarıonı geçmemekte fayda var.
Ben diyot seçeneğini daha önce ESP8266 için çok benzer bir iş için kullanmıştım. Nadir kullanılacak pilli bir projeydi. LDO voltaj varken kendisi de sürekli bir tüketim yaptığından pil ömrü için mantıklı olmuyordu.
Diyot çözümü pratik oluyor ama iki dezavantajı var.
1- Pilin ömrünün alt kısmını kullanamayabiliyorsunuz. ESP8266 2.7V civarına kadar stabil çalışabiliyor. O yüzden pil gerilimi 3.3V civarına inene kadar kullanmama izin veriyordu. Benim için çok sorun olmadı. Zaten daha fazla deşarj etmemekte fayda var. Sizde de min 1.8V diyor. Dolayısıyla sizin için de problem olmaz diye düşünüyorum.
2- Diyot üzerinde de voltaj düşümünde bir miktar enerji ısıya dönüşüyor ama bu da kullanım esnasında geçerli olduğundan görmezden gelinebilir diye düşünüyorum.
Tp4056 pili 4.1-4.2v arası tutuyor. 4.2 desek, 0.5 de diyot desek 3.7v. 2 diyot kullansam o zaman da pil 3.6 ya düşünce kullanılmaz hale geliyor ve pilin anlamı kalmıyor. O yüzden tek diyotla 3.7 volt olması lazım. Yada ldo regülatör.
Acaba mcu 3.7 volt ile ne kadar strese girer. Takıldığım yer burası.