VFD DEVRE TASARIMI

mekatromanya

Yeni Üye
Katılım
12 Ağustos 2024
Mesajlar
2
Arkadaşlar merhaba, foruma az önce katıldım ancak sabah tanıma fırsatı bulmuştum. Oldukça seviyeli ve faydalı bir forum olarak görünüyor. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Ben çiçeği burnunda bir mekatronikçiyim bu nedenle ilk başlarda bilgimle sizlere katkım olmaz biliyorum ama merakımla, hayal gücümle, heyecanımla katkıda bulunacağımdan emin olabilirsiniz.
Bir VFD devresi tasarlıyorum. Bir çalışma yaptım ama takıldığım noktalar var. Görselden de anlayacağınız gibi mosfet bağlantıları özellikle kontrol edilmesi gerekiyor.
Ancak güç elektroniğinde iyi olan arkadaşlar baştan sona kontrol edebilirlerse yazılım konusunda pek sorunum yok.
Ben de yazılımı tamamlayıp devreyi oluşturup motoru istediğim performansta çalıştırdıktan sonra kodları sizinle paylaşacağım inşallah.
Daha önce var mıydı bilmiyorum ama devre düzgün bir şekilde tamamlanıp çalıştığında hepimizin ( en azından bu ölçekte bir VFD devresi olacak.
Kullanılan motor 250 W, 220 V, 50Hz de çalışacak üç fazlı asenkron bir motor.
Motordan 16 saat boyunca orta hızda sürekli çalışması bekleniyor.
Bu platformlara çok hakim değilim, kusurlarım olursa kasti değildir. Olabilme ihtimaline karşı şimdiden özür dilerim ve katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekler

  • resim_2024-08-12_232054246.png
    resim_2024-08-12_232054246.png
    162.2 KB · Görüntüleme: 54
Semanizda her baglantiyi takip ederek kontrol yapmadim, prensip olarak PWM surus bu sekilde. MOS suruculerin bootstrap kismi eksik gorunuyor.

Fakat daha onemlisi motor akimini olcecek hic bir duzenek goremedim. Eger akimi gozlemeden sadece PWM ile motoru dondurmek istersen ozellikle dusuk devir sayilariyla calisirken akimin alip basini gitmesine engel olamazsin.

Ilk devreyi firmalarin yayinladigi uygulama notlarindan hazir secsen daha iyi olur. Sonrasinda kendi tasarimini yaparsin.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,527
Mesajlar
111,008
Üyeler
2,682
Son üye
Oğuzhan06

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top