Virtual Ground ve OP-AMP

TunahanC

SbX
Dümdüz bir konu ve soru ile karşınızdayım. OP-AMP kullanarak virtual ground oluşturmak istiyorum. Bu sayede devrenin ihtiyaç durumunda negatif gerilimini sağlayabilirim. (LM319N gibi devrelerde - besleme voltajı olması daha sağlıklı-stabil sonuç üretiyormuş.)
Virtual Ground.JPG

Yukarıda görülen devreyi falstad ile kurdum (devreyi sadece test ama kurdum yapmak istediğim farklı bir şey, değerlere takılmamak için söylüyorum). OP-AMP'lar LM324. Ayrıca bu bir virtual ground olduğu için normal ground gibi düşünüp toprak seviyesi eşitlemek için mikroişlemcinin ground pinine takmak mantıklı bir hareket olmayacaktır. Şimdi sormak istediğim sorular şunlar:
1-)Bu devre düzgün bir devre midir?
2-)LM319N kullanarak birkaç DAC'ı karşılaştırmak istiyorum. Bu durumda DAC çıkışlarında tampon OP-AMP koyarak çıkışları virtual ground seviyesine mi çekmek en mantıklı yöntem olacaktır sanırım değil mi? Herhangi bir OP-AMP böyle bir devre için kullanılabilir mi? (Voltaj ve akım gereksinimlerini karşılaması şartı ile)

Bu karşılaştırmalar için daha pratik yöntemler illaki vardır fakat bu şekilde bir deneme yapmak istiyorum.

Son düzenleme:
Teorik olarak her türlü opamp kullanılanılabilir ama mümkün olduğunca yüksek akımlı opamp kullanılmalı. Düşük çıkış akımlı opamplarda pozitif ve negatif hattan eşit akım çekilmediği zaman denge bozulup GND hattı kayabilir. Bu nedenle Power-opamp kullansanız daha iyi olur.

Ayrıca negatif hat referans alınarak GND hattı ile kazara birleştirilmemeli. Referansınız daima GND olmalı.

1731916887057.png
1731916928131.png
1731916957896.png

Ayrıca v.ground için opam seçerken "crossover distortion" oluşmaması için tedbir almak gerekebilir. Kullanılacağı devrede virtual ground akım çekmekten akım sağlamaya hızlı ve sık sık geçiyorsa oluşabilir.

'Kendin yap sinyal jeneratörü çıkış katı' konusundaki mesaj https://mekatronik.org/forum/threads/kendin-yap-sinyal-jeneratoerue-cikis-kati.3958/post-69541

Daha önce uğraştığım devrede ortaya çıkmıştı, yukarıdaki mesajda scope görüntüleri de var. O zaman sebebini anlayamamıştım. Telafisi için yöntemler varmış.

Mesele negatif gerilim üretmek ise, başka yollar da bulunmakta.

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,933
Üyeler
2,811
Son üye
fatihk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back