Voltaj bölücü için direnç büyüklüğü seçimi

Atak

Aktif Üye
Katılım
4 Nisan 2021
Mesajlar
737
Voltaj bölücünün Vin x [r2/(r1+r2)] gibi bir formulü var ve buradan Vout bulabiliyoruz. Benim daha çok merak ettiğim kısım ise aynı oranı veren direnç gruplarında yüksek ohm kullanarak yapmak veya düşük yapmak ne değiştirir. Çok düşük olamaz boşta akım harcar o da tamam ama mesela arduinoda hep 10K kullanıyorlar analog okumalarda falan. Denedim 50k da çalıştırıyor elle bir hassasiyet farkı göremedim. Hassasiyet değişir mi madem az akım çekiyor 250K da kullanabiliriz ama o zaman da değer okunmaz mı? Teoride okunması lazım. Merak ettiğim bir konu buradaki istediğimiz oranda voltaj bölücü yapmamız gerektiğinde ideal akım nedir, ideal akım diye bir şey var mıdır bu konuda? İdeal akımdan kastım voltaj bölücünün girişteki boştaki harcadığı akım. Ya da çıkıştaki akım mı önemlidir?
 
Güzel bir soru. Benim de merak ettiğim bir konu bu.
 
Bu sorunun cevabı sizin bu ara gerilimi kullanacak yükün empedansıyla ilgilidir.
mesela bir voltaj takipcisi opampa +input girişiyse yüksek empedans olduğundan 100k gibi yüksek dirençler kulanılabilir.
aynı şekilde bu voltajı bir adc inputuna uygulayacaksanız yine yüksek omajlı dirençlerle gerilim bölebilirsiniz. fakat
mesela adc girişinde 1nf gibi internal giriş kapasitesi varsa ve siz hızlı ölçüm yapmak istiyorsanız 1k vs kullanırsınız. çünkü gerilim bölücüden gelen akımla 1nf kapasitörün hızlı şarz ve deşarz olması gerekir. fakat siz ölçümleri 10ms de bir veya daha yavaş yapacaksanız yine 100k gerilim bölücüler kullanabilirsiniz.
 
Benim bu denklemden anladigim ve tahminim r1 arttikca okunacak voltaj degerinin dusecegi, boylelikle okunan degerden gercek degere gecerken kullanilacak carpanin artacagi. Buyuk ihtimalle voltaj degerini okuyacagimiz her pinin hassasiyet kademeleri var. Yani bir noktada yuvarlama yapmasi gerek. Yani hassasiyet kademeleri, 1.12 / 1.13 diye gittigini varsayalim, 1.1275, 1.3 yada 1.12 ye yuvarlanmak zorunda kalacak. Basit orneklendirmek icin hassasiyet araliklarini yuksek tuttum, gercekte eminim bu cok daha dusuktur. Senin carpanin buyukse okunan carpim oncesi deger gitgide kuculecegi icin, yuvarlama hatan carpaninla dogru orantida artacak diye tahmin ediyorum.
 
Herkese cevapları için teşekkür ederim, sanırım bu empedans konusunu biraz araştırmam gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,787
Mesajlar
98,986
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top