Voltaj Bölücü

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Azıcık beynim yandı da bir sorayım dedim.
3V 100mA bir adaptörüm var. Bunu 1.5V 100mA'e düşürmek istiyorum. Yani voltaj yarıya düşecek ama akım hiç düşmeyecek.
2 tane aynı değerde dirençle voltajı 1.5V'a düşürüyorum ama akımı ayarlayamadım.

Yapmak istediğin şey aslında voltaj regülatörü. Akımı değil, akım kapasitesini düşürmek istemiyorsun. Bu durumda eğer 1.5V u hassas elde etmek istemiyorsan, 1N4007 tarzı 2 diyotu güç kaynağına seri bağla. Sanıyorum 1.6-1.7V civarı bir voltaj elde edersin. Direnç ile yaptığın zaman olay şu, senin dirençlerin üstünden geçen akıma göre bir voltaj oluşturuyor. Ohm yasası ne diyor V=I*R, sen iki tane eş direnci taktığında aynı akım üstlerinden geçiyor, dirençleri de aynı olunca aynı voltajı tutuyorlar. Ama sen orta noktadan akım çekmeye başlayınca üstteki direnç ten daha faxla akım geçiyor ve o daha fazla voltaj tutuyor, orta noktanın gerilimi değişiyor. Bu durumda ya lineer regülatör kullanmak mantıklı ya da hassas lazım değilse diyotlar ile gerilimi düşürmek

3 tane 4007 yi seri bağladım 2.4V'a düştü. Yük yok ondan mı ababa? Dur bir yük bağlayayım. Yazarken aklıma geldi. :)

Yüktenmiş. 2 diyotta 1.4V'a düştü.

Abi voltaj düşmesi için seri veya tek bir diyottan akım geçmesi lazım.
Sen Direkt Multimetre bağladığında yükün multimetren oluyor.
Onun da iç direnci 10Mohm desek kısaca sonsuz diyebiliriz.
Sonsuz dirençten de akım akmıyor.
Aşşağıdaki tabloya göre diyodun datasheetinde sol tarafta akım arttıkça diyodun üstünde tuttuğu Vforvard voltajı artıyor.
Sen de zaten bu Vf yüzünden diyot eklemiştin, ama multimetre bağlı iken akım akmıyor ve bu istediğin voltaj düşümü gerçekleşmiyor.
Ancak yükünü bağladığında ki bu çoğu zaman akım çekebilecek kapasitede daha düşük dirençli bir şey oluyor.
10 Mohm Mulitmetre // yük devren veya direcin paralel oluyor.
Örneğin 10 Mohm // 100 ohm neredeyse 100 ohm yapar diyebiliriz.
Grafikte akım akınca Vf olştu sen de bunu istiyordun tadaaaa

1731455811422.png

Çıkışta mesela sürekli 1-2mA çekecek bir yük koysan sanki regülasyon iyileşir gibi. Mesela 1.5V için 1-2Kohm luk el altında ne varsa bağlı kalsa daha iyi olabilir. Dene bi istersen
Söktüm breadboard dan ya. :)
Güç kaynağım patlamak üzere. Yenisini çizip basmam lazım. Bir voltaj düşürmeyle saat 12 den beri uğraşıyorum. Bu diyot olayını daha önce başka projemde 1v düşürmek için kullanmıştım ama aklıma gelmedi. Hep yakınıyorum ya kafa kalın diye. Mesela bu bilgi bende var ama lazım olunca aklıma gelmiyor. İki dirençle sabah beri cebelleşiyorum. :kizgin2:

Sökmeden önce ufak bir hesap yaptım. 1.5v tan 100mA çekmek istiyorum. Ryük = 1.5A / 0.10A = 15R
Yük olarak 15R direnç bağladım 0.85A çekti. Voltajda 1.4V'a düştü. Bence yeterli. Gündüz aklıma gelirse tekrar kurar biraz bekletirim bakalım değişim oluyor mu?

Azıcık beynim yandı da bir sorayım dedim.
3V 100mA bir adaptörüm var. Bunu 1.5V 100mA'e düşürmek istiyorum. Yani voltaj yarıya düşecek ama akım hiç düşmeyecek.
2 tane aynı değerde dirençle voltajı 1.5V'a düşürüyorum ama akımı ayarlayamadım.
İki dirençle voltaj ayarlayınca o hattan akım çekemezssiniz çünkü hesap iki dirençten de aynı akım geçtiği kabulü ile yapılır akım çektiğiniz anda denge bozulur voltaj değişir.
Ama transistör ekleyerek veya tl431 gibi bir ayarlanabilir zener ekleyerek regülatör yapanilirsiniz.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,905
Üyeler
2,805
Son üye
hangam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back