Yaşlı Adamlar İçin MCU Öğrenmek

Ahmet Develi

Aktif Üye
Katılım
3 Aralık 2023
Mesajlar
393
Arkadaşlar selamlar, işim genellikle analog güç kaynağı devreler tamiri üstüne gidiyor. Ama bazen akü şarj gibi uygulamalarda tristör kıymam gerekiyor.
Geçenlerde konuşmuştuk, @clr hocam şebekeye kitlenme konusunda bazı durumlardan bahsetti. Sanırım bunlar matematik işi gerektiren uygulamalar.

Benim gibi birine öğrenmek için hangi işlemciyi önerirsiniz. Bizim zamanımızda PIC çok kullanılırdı ama sanırım modası artık geçmiş, kimse kullanmıyor.
Bana öneriniz ne olur, hem öğrenme adımlarını buraya yazarım, benim için de motivasyon olur.
 
@DeveliAhmet Hocam, PIC programlamak icin asm bilmek gerekiyor. Ya da en azindan C. Atmel - Arduino kitleri cok daha yuksek seviyeli yoldan C++ ile benzer isleri yaptirabilir hale geldi. OOP ile programlamaya aliskin insanlar icin buyuk kolayliklar sagliyor. PIC programlayan biri icin buna gecis cok kolay olur. :tamam1
 
C konusunda biraz bilgim var. Arduno programladım çünkü, çok da işime yaradı. İlla ASM bilmek gerekir mi işlemciler için?
 
Salt Arduino icin konusacak isek Arduino'nun kendine ait cok fazla komutu yok zaten. Geri kalan her sey kullanacaginiz kutuphanelerde tanimli nerede ise. Her donanim icin farkli kutuphane geliyor sonucta. Atmel yongalari disindaki MCU'lar icin ise asm gerekebilir.

 
@DeveliAhmet Hocam, PIC programlamak icin asm bilmek gerekiyor. Ya da en azindan C. Atmel - Arduino kitleri cok daha yuksek seviyeli yoldan C++ ile benzer isleri yaptirabilir hale geldi. OOP ile programlamaya aliskin insanlar icin buyuk kolayliklar sagliyor. PIC programlayan biri icin buna gecis cok kolay olur. :tamam1
O 10 yıl önceyfi ya şuan C bilerek bütün PIC ailesini programlayabiliriz
 
Son düzenleme:
Stm32 serisinin kunmanicisi sonuç olarak kaynağı boldur ama arduino gibi kolay bir kütüphane kullanımı yok
Arduino son birkaç yılda çok gelişti arm işlemcili modeller çıkarmaya başladı onlr da incelenebilir detaylı bilgim yok

Bizim güç elektroniği hocamız sanayi işbirliği yapan bir adamdı ciddi projelerde STM32F3 ve texas instrumentsden c2000 (c2000 oldugundan tam emin değişim internette çok gördüğüm için aklımda kalmış da olabilir) serisi kullanıyordu diye hatırlıyorum

STM32F3 serisinin analog tarafı güçlü sanıyorum o yüzden tercih ediliyor

Tabi ben güç elektroniği dersini 2 sene önce felan aldım bı süreçte st de yeni yeni seriler çıkarttı bu durum değişmiş olabilir

Mikrodenetleyicilerden bir tanesini kullanmayı iyi bilen diğer mikrodenetleyicilere de Kolay geçebilir zaten
Yaşlılar için kolay öğrenilebilecek kısmında gelirsek yapacağınız işe bağlı olarak bu iş çok emek isteyebiliyor şahsen ben genç olarak henüz öğrenebilmiş değilim çat pat bişeyler yapmay çalışıyorum
İyi bir gömülü yazılımcı olabilmek için once c yi iyi bilmek gerekiyor ifleri elseleri dönğüleri falan işin en basit kısmı ama c nin gelişmiş konuları var pointerlar gibi structlar gibi stack be heap alanları gibi vsvs bunları ben henüz iyi anlayamadıgım için iyi kod yazamıyorum

Ama gözünüzü korkutmayayim hocamız şoyle demişti bizim yazdıgımız c aslında çok basit şeyler temelde 4 işlem yapmak için kullanıyoruz

Yani aslında sadece sadece pwm sinyalleri üretmek için kullanacaksaniz kullanıcı arayızu haberleşme protokolleri kütüphaneler vs vs olmayacak ise çok da zor olmamalı ogrenmek
Sadece yazılımsal filtreler geliyor aklıma zorlayabilecek
 
@132kHz öğretmeniniz kimdi sanırım tanıyorum, STM32F3 kullanan bir kaç hocamız vardı. STM gözüme kestiriyorum ama çok detaylı gözüküyor.

@snkrn hocam aslında amacım tristörü bahane edip işlemciyi öğrenebilmek. PIC16F84 çalışmıştım, CCS C idi sanırım onunla. Ama seneler oldu.

Sizler neler kullanıyorsunuz acaba işlerinizde örneğin güçte şunu, ekranlarda bunu, haberleşmede öbürünü gibi var mıdır kıstaslarınız.
 
Teşekkürler hocam cevabınız için. Arduino güzel duruyor, biraz ilerleyeyim o zaman kit sipariş edeyim. Eğer sorularım olursa buradan devam ederim.
 
Ben hasbel kader C ile yoluma devam edeyim ne olur ne olmaz :)
Diğerlerinin ne olduğumu bile bilmiyorum hepsi için google'a baktım :)
 
örnek şöyle listelenebilir makine dili ile yapmak istenen iş 400 sayfa olur bu c ile 40 sayfa pythonda 4 satır dır.

- Düşük Seviye Diller
- Makine Dili örnek - 01101011 10010010 00111001
- Montaj Dili örnek - MOV AX, 5

C bildiğiniz için o kısmı atladım C bu iki si arasında

- Yorumlanan Diller
- Python örnek - print("Merhaba, Dünya!")
 
Merhaba, Profesyonel arkadaşlar tüm açıklamayı yapmışlar. Özellikle profesyonel arkadaşların Arduino ile, kart dizayn etmelerini bedava kütüphane olması dolayısı ile anlıyabiliyorum. Ama sadece kütüphane ile sınırlı kalınıyor. Sizin bir katkınız oluyor mu bilemiyorum. Zira arduino kartını ne kullandım ne de yazılımı hakkında fikrim yok. MCU programlamak ile arduino ile uğraşmak bana ayrı eylemler gibi geliyor. MCU, ham bir oyun hamuru gibidir. Sizin o MCU'yu ne kadar tanıdığınıza ve de ne kadar kontrol edebileceğiniz bilgiye göre değişir. Bu bakımdan MCU'ların en iyi başvuru bilgileri de zaten bilgi kağıtlarında yazar. Temel olarak da assembly diline aşina olmak o MCU'yu daha iyi tanımaya olanak sağlar. Sadece led yak söndür ile başlayan MCU macerası sonradan çok kapsamlı özgün çalışmalara dönüşebilir. Bu benim tercihimdir. MCU'lar picbasic, CCS C, .......vs gibi değişik programlama dilleri ile de programlanabilir. Burada kritik durum MCU'nun tüm kontrolunu tam olarak elimize alabilmemiz için temel olarak "assembly" aşina olunmalı diye düşünüyorum. Assembly dilinin bir özelliği. MCU' yu hangi programlama dili ile programlarsanız programlayın (picbasc,CCS C .....vs) araya assembly kodlarını ilave de etseniz o kodlar iş görür. Özetle MCU programlamak bana güzel sanatları çağrıştırıyor.
 
Önce, hiç gömülü ortama bulaşmadan C konusunda ilerleyin. Sadece C dilini ve makinayla etkileşimini öğreten iyi bir kitap bulun. Bu DOS zamanından kalma eski bir kitap da olabilir, bu sorun olmaz ve ayak uydurursunuz, mesela Kaan Aslan'ın A'dan Z'ye C Kılavuzu gibi. Bilgisayarda GCC gibi bir derleyiciyle komut satırı programlar yazın. GDB (debugger) kullanmayı öğrenin, programı satır satır çalıştırın neyin ne olduğunu uygulamalı olarak görün öğrenin deneyin.

O konuda biraz pişince, ona paralel olarak, cortex-m işlemciler üzerinden gömülü sistemlere bir başlangıç yapmak için şu kitabı bulun: "The Definitive guide to the ARM Cortex-M3 - Joseph Yiu". Bu kitabı okuyabilmek için çok iyi İngilizce bilmeye gerek yok. Bu dili az biliyorsanız, bu konuda da ortalama bir seviyeye ilerlemeniz için fırsat olur.

Daha sonra yavaş yavaş kendi yolunuzu bulabilecek kadar fikir sahibi olursunuz zaten :D

Bunlar yaştan bağımsız şeyler. Beyninizi tembelliğe alıştırmamış olmanız yeterli.
 
Linux kullananalar için sorun yok. GCC hazır
yüklü gelir. Belki bazı eklentileri kurarsınız.
Hatta "clang++" bile kurabilirsiniz.
Ayrıca IDE konusunda derya-deniz Linux...

MS ürünleri kullananlar da, "DEV C++" ile
başlayabilir.
 
Linux kullananalar için sorun yok. GCC hazır
yüklü gelir. Belki bazı eklentileri kurarsınız.
Hatta "clang++" bile kurabilirsiniz.
Ayrıca IDE konusunda derya-deniz Linux...

MS ürünleri kullananlar da, "DEV C++" ile
başlayabilir.
Dev C++ Win11'de derleme hatasi veriyor. Elle MinGW kurmaniz lazim. O da wim falan kurmakla ugrasiyor. Vİsual Studio Code diger cozum ama 40 satirlik kodu calistirmak icin bin tane sacma sapan izin, ayar, eklenti vb ile ugrasmak zorunda kaliyorsunuz. En temizi Eclipse.
 
Son düzenleme:
Findoz kullaniyom ben. Linux serverde cok iyi olsa da kullanici olarak gicik ediyor beni maalesef. :katil2: 97 yilinda Slackware ile baslamistim. Yillar gecti, baktim bir b*k olmuyor, Findoz'a geri dondum. :D Kisisel deneyim, baskasi icin baglayici bir durum ya da oneri degildir.
 
  • Şaşkın
Reactions: nt

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,845
Mesajlar
99,715
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top