ismi murat idi (soyismini yazmıyorum ki forumun çok iyi seosu var adamin ismini yazdıklarında ilk biz çıkmayalım )@132kHz öğretmeniniz kimdi sanırım tanıyorum, STM32F3 kullanan bir kaç hocamız vardı. STM gözüme kestiriyorum ama çok detaylı gözüküyor.
stm32 çok detaylı evet çok da populer 32 bit denetleyiciler arasında daha basit alternatifler var mı bilmiyorum mesela ben dirty-cheap diye tabir edilen 10 centlik risc-v mimarili ch32v003 leri öğrenmeye çalışıyorum şu sıralar ama dökümanları stm den kopyalamışlar gibi kaynak daha kısıtlı oldugu için zorlanıyorum
ilk c pratikleriniz arduino ile yapıp iyice oturttuktan sonra stm32 ye geçmek de bir yol
arduinoda isterseniz register seviyesinde de işlem yapabiliyorsunuz ama genelde her şey hazır kütüphaneler komutlar üzerinden yürüyor
stm32 tarafında 2 farklı yol var birisi direk registerlara mudahale ederek program yazmak ornegin port d nin 1. pinini lojik 1 yapacaksanız referance manuelden bakıyorsunuz bu işlem nasıl yapılır sonra ilgili registerlara ilgili değerleri yazıyorsunuz bu zor bir yöntem bence
diğer yöntem ise hal kütüphanelerini kullanmak hal donanım soyutlama katmanı demek hal komutlarını kullandıgınız zaman siz fonksyonları çağırıyorsunuz fonksyonlar sizin yerinize registerlarla ugrasıyor bunun bir avantajı da kodunuzu stm32 baska bir karta geçirecekken registerlar değşebileceği için bütün yazılımı bastan düzenlemenize gerek kalmıyor
bir yöntem daha var aslında o da stm32 nin bazı modelleri arduino ile programlamayı destekliyor
henüz o kadar profesyonel değilim hala bir yol çizmeye çalışıyorum kendime güç elektroniği mi , donanım tasarım mühendisliği mi , gömülü yazılım mühendisliği mi , yoksa hepsini hobiye çekip elektrik yada otomasyon mühendisliği miSizler neler kullanıyorsunuz acaba işlerinizde örneğin güçte şunu, ekranlarda bunu, haberleşmede öbürünü gibi var mıdır kıstaslarınız.
ama genel olarak ekranda stm32h7 serisi kullanılabilir diye biliyorum seriden çok kullanılacak denetleyicinin bir blog seması olur st nin sitesinde orada içerisindeki çevre birimleri temel özellikleri görüp ona göre karar verebilirsiniz
st dışında da tonla seçenek var tabi hatta stnin tahtı pandemi ve sonrasındaki stok sıkıntıları ve aşırı fiyat artışları sebebiyle
ama st gibi kaynak bulmak şimdilik zor gözüküyor çünkü diğer markaları hobiciler ve öğrencilerden çok bu işi profesyonel seviyede yapan insanlar kullanıyor onlar da çok kaynak oluşturmadığından ilk diğer markalarla başlamak zor bence
st bu konuda çok iyi strateji izledi bu kadar kaynağı olduğu için çok tutuluyor
bir de populer olarak
esp32 ler var onlar da cok populer wifi ve bluetooth içeriyorlar küçük ekran da sürebilecek kadar güçlüler sanıyorum
rp2040 var geliştirme kartı raspbbery pi pico olarak da geçer fiyatına göre çok özelliği var lakin kod koruma özelliği olmadığı ve programını harici flashda tuttuğu için ticari projelerde kullanılmaz
simdilik aklıma gelenler bunlar
@elektorronikci nin verdiği kaynaklar ve yol haritası harika gözüküyor ben de basıt yazılımları ittire kaktıra çalıştırmak yerine işin temelini öğrenmek için o yolu takip etmeyi düşünüyorum