YILDIZ ÜÇGEN BAĞLANTIDA ÜÇGEN BAĞLANTI HAKKINDA

bodlak

Üye
Katılım
6 Temmuz 2021
Mesajlar
28
Üçgen bağlantıda motor klemens kutusu üzerinde bağlantının direk karşıdan karşıya yapılacağını biliyorum dolayısıyla Yıldız üçgen bağlantıda da bu duruma özen gösteriyordum. Motora giden karşılıklı kabloların aynı sırada (renk ve faz sırasında) olmasına özen gösteriyordum ancak Cuma günü Türkiyenin önde gelen kompresör firmalarının birisinin teknisyenleri 22kw bir motorun yıldız üçgeninin fotodaki gibi bağladı. Asıl bağlantının bu şekilde olması gerektiğini kendilerinin ölçtüğünü, karşılıklı bağlantının kara düzen bir bağlantı olduğunu söylediler. Sizlerin yorumu nedir? Bu arkadaşlar ölçüyor ise neyi ölçüp bağlıyorlar. Not: Motor klemens kutusunu içinde kahverengi kablonun karşısında kahverengi kablo siyah kablonun karşısında siyah kablo gri kablonun karşısında ise gri kablo var.
1.jpg

2.jpg
 
1743542367966.png


U=R V=S W=T siralamasini bozma. Bu baglantiyi yaptiktan sonra kontaktore nasil baglarsan bagla.

Renkler faza ait bobinleri gosteriyor.
 
Sizin söylediğinizden farklı olan nedir?

En basit ölçümde bobin gruplarının uçları belirlenir (hangi grubun giriş hangi grubun çıkış ucu olduğu biliniyorsa) bu da bilinmiyorsa yani giriş çıkış uçları karşılıklı olarak karıştıysa trafolardakine benzer şekilde polarite testi yapılır. Bobine ait giriş çıkış uçları da bulunmuş olur.
 
Üçgen bağlantıda motor klemens kutusu üzerinde bağlantının direk karşıdan karşıya yapılacağını biliyorum dolayısıyla Yıldız üçgen bağlantıda da bu duruma özen gösteriyordum. Motora giden karşılıklı kabloların aynı sırada (renk ve faz sırasında) olmasına özen gösteriyordum ancak Cuma günü Türkiyenin önde gelen kompresör firmalarının birisinin teknisyenleri 22kw bir motorun yıldız üçgeninin fotodaki gibi bağladı. Asıl bağlantının bu şekilde olması gerektiğini kendilerinin ölçtüğünü, karşılıklı bağlantının kara düzen bir bağlantı olduğunu söylediler. Sizlerin yorumu nedir? Bu arkadaşlar ölçüyor ise neyi ölçüp bağlıyorlar. Not: Motor klemens kutusunu içinde kahverengi kablonun karşısında kahverengi kablo siyah kablonun karşısında siyah kablo gri kablonun karşısında ise gri kablo var.41164 eklentisine bak
41165 eklentisine bak
K2 numaralı kontaktörde (2. Fotoda daha belirgin) bağlantı sırası (Soldan sağa) siyah kahverengi gri olmalı değil miydi yani motor korumanın çıkışı (Q1 in çıkışı) ile K2 nin çıkışı aynı sırada olmalı değil miydi? Çünkü motor klemens kutusunda siyahın karşısında siyah, kahverenginin karşısında kahverengi, grinin karşısında gri var.
 
Benim cizdigim kirmizi, yesil ve mavi renklendirmeye bakarsaniz adamlar da aynisini baglamis iste.

Motor baglanti kutusundaki baglanti aparatlari yatay yada dikey baglandiginda kolayca ucgen yada yildiz baglanti yapilabilsin diye motor klemensinde sargilarin uclari (giris cikislari) klemense kayik baglanir.

Adamlarda konnektor baglantisini buna gore yapmislar.
 
motor klemensinde kabul gören bağlantı hayali üçgen köprülerine denk gelen karşılıklı kabloların aynı renk olmasıdır. herhangi bi nedenle motor değiştirildiğinde rotor istenen yönde dönmediğinde kimileri faz değişimini girişten iki kabloyu değiştirerek hallederken bazıları da kontaktör çıkışı veya motordan dört kabloyu değiştirmeyi tercih ediyor. bu da renk karmaşasına neden oluyor.
 
sargı uçları klemense doğru çıkarılmış yani orijinal bi motorda fotodaki bağlantı kısa devreye neden olacaktır.
 
41166 eklentisine bak

U=R V=S W=T siralamasini bozma. Bu baglantiyi yaptiktan sonra kontaktore nasil baglarsan bagla.

Renkler faza ait bobinleri gosteriyor.
Özür dilerim....R nedir...S nedir....T nedir...bunları tam bilmeden ezbere iş yapılıyor.Biraz açayım konuyu.R -Referans(ben nerden bileyim elektrik santralinin birinci fazı(L1) veya (L2),(L3).Dolayısı ile bir fazı referans olarak almam gerekli.Bunu ha kahverengi ha siyah veya giri olarak sigorta kutusundan çıkan kablolardan birinde deneyeceksin.tutarsa düz döner tutmassa ters döner.kontrollü enerji verirsin (çok tehlikeli).Faz yonü cihazları uygun.Diğer konu ise motor klemenslerinde genellikle U1-V1-W1/U2-V2-W2 şeklinde sıralanır.U1-W2/V1-U2/W1-V2 olacak şekilde bağlanır.
geri kalan s ve t merak edenler!!!
 
R, S ve T, 3 faz sebekede her bir faza verilen ve standart olmus harflerdir.

R S ve T siralamasi degisirse motor devir yonu degisir ve bazi makinelerde bu durum buyuk hasarlara neden olabilir.
 
Benim cizdigim kirmizi, yesil ve mavi renklendirmeye bakarsaniz adamlar da aynisini baglamis iste.

Motor baglanti kutusundaki baglanti aparatlari yatay yada dikey baglandiginda kolayca ucgen yada yildiz baglanti yapilabilsin diye motor klemensinde sargilarin uclari (giris cikislari) klemense kayik baglanir.

Adamlarda konnektor baglantisini buna gore yapmislar.

sizin çizimleri referans alırsak adamlar fazları kısa devre etmişler.
 
1744197009535.png



Asagidaki cizimde en sagdaki baglanti ucgen durum icin yapilmasi gereken koprulemeyi gosteriyor.

Yukardaki fotoda ayni durumu olusturdum. Adam kablo renklerini secerken kopruleme klemensindei siralamayi degil gercekten o faza ait bobinin uclarina gore secmis.

Yukaridaki cizimde kontaktor kontaklari ile uyumlu oldugu anlasilsin diye motor klemensindeki kopruleri kaldirmadim.

Yani ortada hata yok. Kablo renklerini secerken bunlar bobinlerin giris cikis uclaridir kabulu yapmis.

Bir baska kisi yok kardesim ben kablo renklerimi motorun klemes siralamasi olarak sececegim derse ikilem olusur. Hangisi dogru secimdir bilmiyorum.

Bana adamin secimi daha mantikli geldi. Renkler gercekten de motorun bobinlerine ait.
1744196569175.png
 
konu sahibi arkadaşın bağlantısı aşağıdaki gibidir. eğer bobin uçları sizin çiziminizdeki gibi çıkarılmışsa kısa devreden dolayı sigorta açacaktır. bu bağlantıya göre motor normal çalışıyorsa sargı uçları klemense farklı çıkarılmış demektir.

yuk.png
 
O zaman motoru imal eden adam bobin uclarini ayni hizadaki vidalara baglamis baska aciklamasi yok.
Kirmizinin altinda kimrmizi, yesilin altinda yesil, mavinin altinda da mavi.

1744201332766.png

Bunu belirten muhakak bir seyler yazilidir.

Yillar once ucgen kopruleri capraz atilan motorlar vardi. onlarda 7 baglanti vidasi olurdu.
 
İşletme içerisindeki panaların güç bağlantıları yapılırken faz kontrol cihazı ile kontrol edilerek faz sırası R, S, T şeklinde bağlanır. Yıldız üçgen devrelerde kablo renklerinin karşılıklı olarak bağlanması ise acemi biri herhangi bir sebepten dolayı motoru değiştirmesi gerekir ise motor klemensine kabları karşılıklı rengi rengine bağlasın diyedir. Bu sebepten dolayı kablolar renk sıralamaları ve görsel uyum için aynı sırada bağlanır. esas olan ölçerek bağlamaktır.
 
teamül; (U1-W2), (V1-U2), (W1-V2) motor klemenslerine aynı fazların aynı renkli kablolarla bağlanmasıdır.

yu config.png


pano klemenslerine de aşağıdaki bağlanır. aynı fazlar kablo renkleriyle eşleştirilirken sargı giriş-çıkışları da motor klemensindeki sıralamayla eşleştirilerek ölçmede kolay sağlanır.

YU config2.jpg
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,571
Mesajlar
126,679
Üyeler
3,067
Son üye
Kalıcı Değer

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top