z wobble sorunu

Mevcut milin somunu biraz sıkı. Elimde başka somun olmadığı için karşılaştırma yapamıyorum ama bunlar preload yapılmamış miller, somunun çok kolay dönüyor olması lazım diye düşünüyorum. Ama gene de Nema 23 bir motorun 4 mikrostep ve 2000 mA akımla bunu istikrarlı bir şekilde çevirememesi mantık yapmıyor. Z ekseni tutuluyorken elimle kaplini milim oynatamıyorum, o kadar güçlü tutuyor.
Bence motor çeviriyor ve adım kaçırmıyor. Mil dönerken kasada hatveyle periyodik kasılma oluyor olabilir. Bu yüzden stepperin ve karşılık rulmanda kasılma oluyor mu merak ettim.
 
Mili sökünce tabla neredeyse sürtünmesiz aşağı yukarı kayıyor. Şimdi mili tekrar yerine taktım, ray rulmanlarında da aynı osilasyonu görüyorum. Motor dönerken bir açıda ciddi zorlanıyor olması lazım, ama ben elle çevirirken birşey hissetmiyorum.

Neyse yeni mil/somun alayım bir de onunla deneyeyim bakalım.
 
Z vidalı mili kapline dikkatli bağlamak lazım. Deneme yanılma yapın ve elinizle mildeki zorlanmayı hissedin. Bu şekilde Ender 3'te öyle bir merkezleme yaptım ki motor gücü kesilince gantry ağırlıktan aşağı düşüyor. Birkaç kere nozzle tablamı yaktı bu yüzden.
 
Periyodun 4mm olması mil sorunu olduğunu ispatlıyor. Ya hatve 4mm, ya da 8mm ve bir dönüşte iki farklı noktada zorluyor.

Yukarıda söylediğim anlaşılmadıysa: kaplinin vidalarını gevşetip mili çıkaracak, diğer uçtan da tutarak merkezlemeye çalışıp tekrar takacaksınız. Defalarca deneyince (ve mil yeterince düz ise) merkezlemeyi başarabiliyorsunuz.
 
Milik çıkarıp kontrol ettim, mil düz.

Merkezleme derken, milin tam olarak iki tane rayın ortasında olmasını kastediyorsan, step motor tam olarak ortada değil. Paralel olmasını diyorsan, tam paralel de olamıyor çünkü en uç noktada 3 mm gibi bir yalpa var.

Ama şunu deneyebilirim: Tablayı en alta indiririm. Böylece somun, motor miline en yakın konumda olur. Bu şekilde de somunu tablaya sıkarım.
 
Step motor voltajını artırmak gücü artırıyor. Yüksek voltaj ile bobinlerdeki akım daha kısa sürede doyuma ulaşıyor. Dengeli manyetik akı daha az step kaçağı demek. Dışardan bir sürücü eklenebilir.
1/5 kasnak seçeneği çok zorlamaz, değişimi kolay olur. 1:4 mikrostep yerini rahatça alır. O konuya bir eğil, olmadı 3 lü vida.
Büyük yazıcıda kaplin derttir, kurtul. tablan bile ciddi ağırlıkta.

Bir merak ettiğim konu daha var. Kullandığın filament çapı değişken olabilir mi. Bazı firmalar yuvarlak filament çekemiyorlar, onun yerine eliptik filament basıp filament alanının eşit kalmasını sağlayacak şekilde üretiyorlar, toleransları berbat. Ara ara filament hacmi değişimleri bu sendeki problemi oluşturabilir.

Tabla problemini onayla, komparatörle yukarı aşağı hareketlerde sapma var mı test et.
 
Filamentten şüphelenmek için nedenim yok, BASF nin ultrafuse PETG ürünü. Hiç sorun çıkartmadı bana şimdiye kadar.

Yeni mil/somun sorunu çözmezse, o zaman üç Z mili işine bakacağım. Bir diğern ihtimal de dediğin gibi mili aşağıdan yukarıdan rulman ile sabitleyip bir kasnak ile çevirmek. Ama bunlar kapsamlı işler, mecbur olursam ancak girişirim.

Aslında şu ratrig vcore 3.1 türkiyede alınabilen birşey olsa, elimdekini hemen parçalayıp alırım onu. Ama gördüğüm kadarıyla yok. Yetirtsen de yurtdışı fiyatının üç misline malolur.
 
Vidali milin yanındaki sek kusur ile önündeki misketleri tutan delrin sökülecek. Ve tekrar toplanacak. Bazen somunu takarken bir şekilde misketler sıkışabiliyor. Toplamak için önce plastik daire makarası ve gres gerekir.
Bazen vidali milin ince yağsız olmasıd bu sorunu yapar.

O plastik delrin kapak misketleri fazla sıkmamalı...

Diğer bir çözüm direk kaplin tahrik yerine triger kayışı ve kasnak ile vidali mili döndürmektir.
 
Şunun hakkında düşüncelerin ne, bir bak yorumla.


Ratrig mi voron mu?
Voron para istemiyor, açık kaynak. Malzemeleri yurt içinden topla birleştir.

Ratrig e para vereceğime bambulab x1 carbon alırım, hazır stabil yazıcı. Oversize için tercihim vorondur.

Kayış, kasnak ve sabitleme rulmanları senin gibi bir abimize ağır iş gibi geliyorsa bizi vursunlar, kurtulalım.
 
Bambulab'i kesinlikle almayı düşünmüyorum. Yedek parçada tamamen Bambu'ya bağımlısın. Firmware'de en ufak bir değişikliği bile istesen yapmazlar.

Voron gibi ratrig de open source. Parçaların modelleri var internette. Ama sorun şu ki, bunları basmak için de iyi bir printer lazım :) Elimdekini ratrig kadar iyi çalışır hale getirsem zaten başka printer bakmama gerek kalmayacak.

Kayış, kasnak ve sabitleme rulmanları senin gibi bir abimize ağır iş gibi geliyorsa bizi vursunlar, kurtulalım.

Bu tip şeyleri ve daha fazlasını yapacak alet ekipman var bende. Ama sorun şu ki, proje çok ve diğer projelerin öncelikleri daha yüksek :)
 
Oversize için tercihim vorondur.

Bunu deyince sadece sabit olarak büyük boy tasarım sandım. Ama küçük boy olarak da yapılandırılabiliyor. Tasarımın ayrıntılarını da çok beğendim. Gaza getirdin beni, elimdekini adam edersem bile bir tane bundan yapacağım :)
 
Yeni Z ekseninin montajını yaptım. Somunu çok dikkatli taktım. Somun hiç takılmadan dönüyor artık. Z wobble da tam olarak kalkmasa da baya azaldı. Artık bu kadarını sorun etmeyeceğim ...

1727982104309.jpeg
 
Yazdırırken, yazıcın böyle titremiyorsa, elbette z wooble sorunu olur. Hız arttıkça rezonans oluşuyor. Ne kadar ivme, o kadar pürüzsüz baskı.


Şu kartı alıp tak:
klipper ile bir tanış.
 
Yazdırırken, yazıcın böyle titremiyorsa, elbette z wooble sorunu olur. Hız arttıkça rezonans oluşuyor. Ne kadar ivme, o kadar pürüzsüz baskı.

Valla bu cümleden hiçbir şey anlamadım :bilmem3: Benim yazıcı öyle titremiyor, ama şu anda z wobble neredeyse hiç yok. Yazdırma hızım da 100 mm/s

Pürüz sorunu var ama o benim için çok kritik değil. Birkaç bildiğim sebebi var, yeterince rahatsız ederse el atabilirim. Bir tanesi, kayış kasnakları dişli değil, ama kayış dişli, o yüzden belli sıklıkta atlamalar oluyor.
 
Timur hocam, kafa sağa giderken, tabla hatta tüm yazıcı sola gidiyor. Kısa bir süreliğine, bu ivmelenmenin hemen öncesinde plastik çıkış miktarını artırıyorsun. Plastik ısınacak, nozulun ucundan çıkacak, alt katmana yapışacak. Geçen sürede plastiği itme miktarının hesaplanması önemli bir etken. ivmelenme miktarına göre önden bir miktar fazla E0 motorunda step veriliyor. Hareketle lineer olarak bağıntılı şekilde E0 da step verilse baskı çizgi çizgi oluyor. Hayalet gölgeler ortaya çıkıyor, kenarlarda birikmeler oluyor. Bu birikmelerden bir kısmı köşelerde olmakta.
Kafa ileri gitti, birden durmaya çalıştı, sola döndü. Kafanın durması sonucunda kayışlarda bir elastik yaylanma oldu. Kafa ileri geri yaparak bu yay mekanik dengelemesini yapmaya çalışıyor. Belirli hız ve ivmelenmelerde bu yaylanma hareketi ortadan kalkıyor. Hızın ve ivmelenmenin mükemmel dengelendiği, yazıcının tamamının rezonansa girdiği ataletsel rezonansta bu gölgeli biçimsiz baskılar ortadan kalkıyor. Artı, daha yüksek hızda, daha kısa sürede pürüzsüz, ek işlem gerektirmeyen baskıları alabilmeni sağlıyor. Kafa ileri giderken durdu, durma hareketini yazıcının geri kalan gövdesi karşılayacak, gövde ileri doğru gidecek. Gövdenin durma noktası için gereken ivme nidir, E0 da plastik itmek için gereken stepler nelerdir hesaplanması gerek.
Düz mantık, tam stabil bir sistemde lineer bir hareketle işlem yapalım demek yerine titrek bir sistemde neler olacak diyerek programlamak, takdir edilecek bir durum.

Titremiyorsa, dalga geçen, alaycı bir tutumu gösteriyor. Kontrolcü anakart ise takdire şayan bir sistemin şahaneliğine götüren bir yol. Stabil olan, düz mantıkla hareket sistemlerine bağlı kalan sistemlerle dalga geçerek geleceği gösteriyor cümleler.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,030
Mesajlar
120,052
Üyeler
2,851
Son üye
ca01we

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top