z wobble sorunu

Hocam tahrik mili, yani vidalı mildeki yalpanın yatağa yansımasını önlemek için bağlantının yatağa xy düzleminde etki etmesini önleyecek bağlantı şekli düşünülebilir. Yazıcı z ekseninde yük taşımıyor yani yatak z ekseninde sadece yerçekimi etkisiyle dursa olmaz mı?

RAT-RIG projesinde z ekseni milindeki yalpayı yataktan ayırmak için kullanılan güzel bir yöntem vardı. Bence burada sizin makineye de uygulanabilir.

Bu zımbırtı var bende :) O kadar uğraşmadan kısa yoldan çözmeye çalışıyorum.

@Mikro Step bu konudan daha iyi anlıyor ama step motorun zaten open loop çalışmada bahsettiğiniz sorunu var, özellikle mikrostep modunda daha da artıyor, adımlar lineer olmuyor. Pozisyon feedback alan her sürücü de bildiğim kadarıyla sorunu çözmüyor

Pozisyon feedback'te eğer tahrik yeterince güçlü ise istenen pozisyona gelene kadar zorlaması gerekmiyor mu?

12800 step kullandım, hata oranında hiçbir değişiklik olmadı. Aynı ±0.01 mm hata devam ediyor.

Surucude pozisyon geribeslemesi ile iki sey yapilabilir.

Hata tespit edildiginde hata gercek zamanda yok edilemiyor ancak hedefe ulasildiginda hata duzeltiliyorsa bu ancak point to point hareketlerde ise yarar.

XYZ interpolasyonu yapilirken olusan hatalar ancak hedefe ulasildiginda duzeltiliyorsa pozisyon geribeslemesinin interpolasyonla olusturulan yorungelerin takibinde anlami yok faydasi da yok.

Gercek zamanda hata an ve an duzeltiliyorsa o zaman tam bir pozisyon servosu olur bahse konu sorunlar azalir. Bu da hatanin ancak 1 tam adimdan daha kucuk olmasi halinde mumkun.

Pozisyon feedback'te eğer tahrik yeterince güçlü ise istenen pozisyona gelene kadar zorlaması gerekmiyor mu?
Eğer motor tipi step olmasaydı evet öyle ama steplerde sanırım bazıları sadece 1 step kaçtığını anlayıp onu düzeltiyor, bu da demek oluyor ki step atarken yaptığı hata son ana kadar kalıyor, son anda eksik kalanı da atıyor. Yani 0.09 derece dönmem gerekirdi 0.085 döndüm düzelteyim demeyenleri var diye biliyorum

Şimdi bilyalı somunun bağlı olduğu bloğu söktüm. Sadece somun var. Tablayı somuna dayayıp elimle somunu aynı açıdan tutmaya çalıştım. Aynı z wobble ölçümlerini alıyorum. Yani bir şekilde bu mil veya somunun kendisi sorunlu. Yenisi ile tekrar deneyeceğim.

1727469142827.jpeg

Ama sorun milin yamukluğu değil. Şimdi tam hatırlamıyorum ama, sanırım bunun somununu ve milini ayrı almıştım ve ben kendim birleştirmiştim. Eğer böyle ise o birleştirme işi düzgün yapılmamış olabilir. Somun ve mil hazır bilrleşik yeni bir mil ile deneyeceğim.

Ama sorun milin yamukluğu değil. Şimdi tam hatırlamıyorum ama, sanırım bunun somununu ve milini ayrı almıştım ve ben kendim birleştirmiştim. Eğer böyle ise o birleştirme işi düzgün yapılmamış olabilir. Somun ve mil hazır bilrleşik yeni bir mil ile deneyeceğim.
somunu tutan vidaları gevşetip vida rahat oynayınca yeniden sık. :)
Boşluk varsa kendiliğinden ortalanabilir.

somunu tutan vidaları gevşetip vida rahat oynayınca yeniden sık. :)
Boşluk varsa kendiliğinden ortalanabilir.

Onu problem ilk çıktığında denemiştim. Mil oldukça düzgün dönüyor, gözle görünen bir yalpa yok.

Somun ve mil zaten ayrı satılır, siz birleştirirsiniz. Birleştirirken bir sıkıntı olsa bile(bir kaç top düşse mesela) bu merkezden kaçık dönmesine sebep olmaz, dönerken bazı yerlerde zorlanma yapar. Bence sorunu biraz daha teşhis etmeden adım atmayın

3 yada 4 lü vida ile kayış önerimi tekrar yapayım. 1/5 kasnak ile sürme şahane olur. Ağır tablayı motor daha rahat taşır, baskı ağırlığı ile yük artsa bile. Hata yapsa, step kaçırsa bile 1/5 hata olur. Yük azalacağı için step kaçakları zaten azalacaktır.

Tablanın ortasına 1kg yük atınca komparatör ne kadar sapma gösteriyor ona bak. Yavaşça koyma, 15-20 cm yükseklikten at. O büyüklükte tablanın kendisi bile mili eğer diye düşünüyorum.

Somun ve mil zaten ayrı satılır, siz birleştirirsiniz. Birleştirirken bir sıkıntı olsa bile(bir kaç top düşse mesela) bu merkezden kaçık dönmesine sebep olmaz, dönerken bazı yerlerde zorlanma yapar. Bence sorunu biraz daha teşhis etmeden adım atmayın

Evet bir yerde bir atlama hissi veriyor somun. Demekki birkaç top eksik içinde. Ama tabi bu ilave bir sorun, asıl sorundan ayrı olarak.

Şimdi çıkardım mili ve aynı özellikte boştaki bir step motora taktım. Milin uzunluğu 45 cm ve elimle motor milini çevirince uçtaki yalpa sadece 3 mm gibi. Normalde 800 mA olan akımı 2000 mA yaptım, mikrostepi de 16 dan 4 e düşürdüm, bunun yaratacağı ilave torkun bu yalpayı aşabileceğini düşünmüştüm ama aşamıyor demek.

@Hakan78 3 tane Z mili kullanmanın birçok avantajı olacağı kesin, ama çok kapsamlı bir değişiklik gerektirir. Bir de sadece mil sayısını arttırmak tek başına sorunu çözmüyor. Bu wobblex i üreten elemanın kendi printerinde de 3 tane z mili var (ratrig vcore 3.1) ve bu sorunu yaşadığı için tasarlamış ürünü. Yani önce kendi sırtını kaşımış sonra da pazarlamış :)

Tablanın kendisi çok ağır olmasına rağmen (tartmadım ama 4 kg civarındadır) son derece rijit olarak raylara monte edilmiş. 33 x 33 cm tabla, bir de 10 cm de raylardan ileri taşıyor, 43. Tablanın EN ucuna 1 kg baskı uyguladığım zaman, tablanın merkezinde en fazla 0.2 mm esneme oluyor.

@Hakan78 3 tane Z mili kullanmanın birçok avantajı olacağı kesin, ama çok kapsamlı bir değişiklik gerektirir. Bir de sadece mil sayısını arttırmak tek başına sorunu çözmüyor. Bu wobblex i üreten elemanın kendi printerinde de 3 tane z mili var (ratrig vcore 3.1) ve bu sorunu yaşadığı için tasarlamış ürünü. Yani önce kendi sırtını kaşımış sonra da pazarlamış :)

Tablanın kendisi çok ağır olmasına rağmen (tartmadım ama 4 kg civarındadır) son derece rijit olarak raylara monte edilmiş. 33 x 33 cm tabla, bir de 10 cm de raylardan ileri taşıyor, 43. Tablanın EN ucuna 1 kg baskı uyguladığım zaman, tablanın merkezinde en fazla 0.2 mm esneme oluyor.
vida adımı filament kalınlığının tam katları olmayıncada böyle sorunlar olur.
İplik makinalarında bobin sararken belirli yerlerde atlama oluyordu.

vida adımı filament kalınlığının tam katları olmayıncada böyle sorunlar olur.
İplik makinalarında bobin sararken belirli yerlerde atlama oluyordu.

Filament besleme, Z ekseninden tamamen bağımsız bir sistem, nasıl etki yapabilir anlamadım :bilmem3:

Filament besleme, Z ekseninden tamamen bağımsız bir sistem, nasıl etki yapabilir anlamadım :bilmem3:
Fazla besleme yapınca şişecek o bölge az besleme yapınca şişme olmayacak.
Ama z ekseni vida adımı ile ilişkisini bulamadım. 5 mm şişme 5mm çukurluk olması tuhaf.

Kesip yandan bakınca böyle görünüyor olmalı.
Z ekseni vida adımına uygun çizemedim. Geogebra ile bu kadar oldu.
Birde filamentler daire değilde tepelerinden kesilmiş daire şeklinde olmalıydı.
X Y eksenlerinde Z vida adımına göre ileri geri nasıl kayma olur onu düşünmem lazım. :)

4.png

Filament besleme sorunu var mı yok mu şu anda bilmiyorum. Varsa, o ayrı bir sorun olur, onu da çözmemiz gerekir :)

Ama Z nin tam olarak 4 mm interval ile hatalı konumlanıyor olduğunu teyit edebiliyorum. Bu da resimdeki dalgalanmaya sebep oluyor. Filament önce daha büyük bir boşluğa doluyor, sonra daha küçük bir boşluğa.

Abi gönderdiğin fotoğraftaki çıktılara bakınca, z wobbledan daha farklı bir problem var gibi görünüyor, senin Z eksenindeki hareket 4 milimetre yani vidanın hatvesi boyunca boyunca lineer değil gibi görünüyor. Senin tabla x y düzleminde yalpa yapmıyor, Z eksenindeki hareket lineer olmadığından, bazı katmanlar daha geniş basılmış oluyor değil mi?

Z ekseninde hareket ederken komparatörle yatağı değil de, radial rulmanların veya Z ekseni step motorunun hareketini de gözlemlemek lazım

Abi gönderdiğin fotoğraftaki çıktılara bakınca, z wobbledan daha farklı bir problem var gibi görünüyor, senin Z eksenindeki hareket 4 milimetre yani vidanın hatvesi boyunca boyunca lineer değil gibi görünüyor. Senin tabla x y düzleminde yalpa yapmıyor, Z eksenindeki hareket lineer olmadığından, bazı katmanlar daha geniş basılmış oluyor değil mi?

Evet problem tam olarak bu. Ama yataktan bakmak yerine radyal rulmanlardan bakmak nasıl bir fark yaratır anlamadım. Aynı şeyi görürüm muhtemelen.

Mevcut milin somunu biraz sıkı. Elimde başka somun olmadığı için karşılaştırma yapamıyorum ama bunlar preload yapılmamış miller, somunun çok kolay dönüyor olması lazım diye düşünüyorum. Ama gene de Nema 23 bir motorun 4 mikrostep ve 2000 mA akımla bunu istikrarlı bir şekilde çevirememesi mantık yapmıyor. Z ekseni tutuluyorken elimle kaplini milim oynatamıyorum, o kadar güçlü tutuyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back