Full mcu kontrollü smps güç kaynağı

STM8 bilmiyorum. 32F103 ile yapilabilir.

Sonucta tek bir STM ile 2 ayri step motorun akimlarini kontrol altinda tutabiliyorum. Yani 4 tane 20 Khz kontrol cevrimi var.

PWM frekansi cok artirilirsa 4 kontrol cevrimi belki yapilamaz fakat bir kontrol cevrimi yapilabilir.

DSP ile hayli hayli yapilir.

(Mikro Step = cncdesigner = Z bunu anlamak icin alim olmak gerekmiyor.)
ben bu foruma ilk geldiğimde imzanızda cncdesigner vardı oradan tanımıştım
 
(Mikro Step = cncdesigner = Z bunu anlamak icin alim olmak gerekmiyor.)
Biliyorum tanımamak mümkün mü , ben de bir kinaye yapmıştım , ama seninle ilgili değil :katil2:


Güç kaynağındaki problemi buldum , snubber sorunuymuş , çıkış diyotuna 2x 1ohm direnç ve 4.7nf kapasitör takınca birden sesler sustu :dans1:, daha sonra igbtye ve forward diyotuna bağlı pf kondansatörleri çıkarıp 2.2nf kapasitör bağladım direnci küçülttüm ve işlemcinin gnd ile 300v gnd leri arası 1nf kapasitörde ekleyince artık hoparlore yaklaşınca hafif radyo hışırtı sesi duyurum yük altında.

Snubber bu kadar mı önemliymiş , bunu yeni öğrendim rasgele takıyorduk.

Erken sevinmek istemiyorum üzerinde baya bir deneme yapacağım sonra bir video cekeceğim.

Şimdi senin havya projende smps sürekli çalışıyor , sunubber yok , işlemci bundan mutlaka etkileniyordur , sunubber koysan bu sefer aralıksız çalıştırdığın için ısınacak dirençler yanacak , yani bir voltaj feedbacki yapmak zorundasın , çıkış 20v ise pwm susturulmalı ve snubberler mutlaka takılmalı özellikle çıkış diyotundaki ve içerideki çok önemli .
 
Evet mutlu son, ama çok mutlu son.

Çıkışlar pil gibi oldu en ufak bir gürültü yok , hoperlodan en ufak bir ses duyulmuyor . Sadece çok küçük voltajlarda hafif bir gürültü var o da tl494 den bile daha az , çünkü bu değerlerde sistem burst modda çalıyor. Bu kadar güzel sonuç alacağımı hayal dahi edemezdim.

 
Güzel, ama esas performans belirten şeyler CC/CV geçiş hızı, stabilite (özellikle çıkışta kondansatör varken) ve anlık yük bindiğinde nasıl tepki verdiği. Değerlendirmek için yapılması gereken çok test var.
 
Güzel, ama esas performans belirten şeyler CC/CV geçiş hızı, stabilite (özellikle çıkışta kondansatör varken) ve anlık yük bindiğinde nasıl tepki verdiği. Değerlendirmek için yapılması gereken çok test var.
Aslında tepki hızını anlamının çok kolay bir yolu var , çıkışa güçlü bir yük verip mesela 12v 10a yükü birden ayırmak , yük ayrıldığı zaman çıkışta voltaj yükseliyorsa tepki hızı iyi değil ama voltaj sabit kalıyorsa iyi , bu devrede hiç değişmiyor. saniyede 20k kontrol var.

hoparlör testi yerine skop bağlayıp ac modunda ve 5 - 10 mv kademesinde bakmak lazım. hoparlörde duyamayacağımız kadar yüksek frekanslı bileşenler olabilir.
Doğru söylüyorsun ama çok küçük gürültü varsa duyuluyor , 100k direncle bile akım versen ses geliyor ,milivolt duyulur hoparlor testi kötü bir test değil tabi kulağımızın duyacağı frekansda :D
 
Şemada hatalar vardı düzelttim

Burada kodun içindeki değişkenlerin ne işe yaradığı ile ilgili yazı

zz.png
 
Ben yorum bile yapamıyorum artık, seni @Mikro Step hocama paslıyorum.
Hayır forumdaki 154 kişi de beğenmiş de neyi beğenmiş ne anlamış bana da anlatın bakayım beğenenler.
Kusura bakma @devreci hocam benimle değilsın :)

Aşağıdaki videonun yukarıdakinden farkı yok fazlası var hatta. İzleyince hissettiğim şey, 2024'te taşı taşa sürtüp ateş yakmakla eş değer gözümde :)

 
O kadar da degil. Haksizlik etme.

Her ne kadar kompanzasyon isleri analog olarak yapilmis olsa da tamamen MCU kontrolunde 220v ile beslenen bir smps devresini tasarlayip calistirmak her babayigidin harci degil.
 
Ateş yanıyor mu yanıyor dimi sonuçta :)

Otobüsüme yetişmem lazım, yoksa yazardım daha, selametle iyi iftarlar :)
 
Sizi böyle görmek çok güzel :gulus2:

Analog kompanzayon yok , opamp'a koyduğum kondasatör , çok küçük amp değerleri okurken lm358 lineer davranmaması zaten kod içinde 1amp kadar değer düzeltme yapıyorum , shunt çok küçük kazanç çok , ayrıca düşük amper değerinde lineer değil dijital davranıyor bunun gidermek için.
Volt girişindeki kondansatör de öyle küçük watt yüklerde voltaj okunabilirliği artırmak için esasen adc için değil igbt nin çok küçük değerde tamamen dijitale geçmesi.

Bunun dışında belli değerin üzerinde kesinlikle bu iyileştirmelere gerek yok çıkarılıp atılabilir dijital kompanzasyon o kadar iyi ki :katil2:

Anolog yapsan 500mhz dsp de kullansan bu hataları devrede gidermek zorundasın igbtnin çok küçük pwm de iletime geçeçeği yada iletimden kesileceği garanti değildir aynı zamanda lm358 0.00001 volt okurken birden sıçrama yapmayacağının garantisi yoktur.


Benden mi çekiniyorsunuz kötü tasarım vs ne görüyorsanız yazın .
 
Tamamen uzay montaj çok güzel çalışma olmuş, sanırım elektrikli bisiklet şarj aleti kutusuna montaj yapmışssınız.

Naçizane küçük bir sorum var, arıza durumunda ölçüm ve parça değişimi nasıl oluyor?
 
Nasil analog kompanzasyon yok.

2.png


PB1 hattindan cikis voltajini izlemiyormusun? Kirmizi blok icine aldigim devre elemanlari analog kompanzasyon isi yapiyor. Orda hem turev hem integral etkisi var. Bodelemissin iste orda. (isteyerek mi yaptin bilmiyorum geri besleme sinyalinin frekansina bagli olarak oynamissin)

Kirmizi blok icindeki C leri kaldirip atip bunlarin gorevini de yazilimla yapmadigin surece aferim yok.
Bu dedigimi basardiginda full digital kontrol yapmis olacaksin.

Aksi halde bir baska nuveye gecince baska bir anahtarlama frekansi secinde ordaki RC leri yeniden belirlemen gerekecek.

Daha acik yazmak gerekirse sayisal sinyal isleme yapmak istiyorsan voltaji RC devreleri ile analog isleme tabii tutmadan ADC ye gir. Kullanacagin tek RC devresi anti aliasing filitre olsun.
 
Tamamen uzay montaj çok güzel çalışma olmuş, sanırım elektrikli bisiklet şarj aleti kutusuna montaj yapmışssınız.

Naçizane küçük bir sorum var, arıza durumunda ölçüm ve parça değişimi nasıl oluyor?
Evet yıldrıım nicd sarj aleti yazıyor dışında , igbt diyot ise zorlanarak da olsa değiştirilebilir ama başka yerlerinde problem olursa ancak devrenin nasıl çalıştığını ezbere bilen birisi tamir edebilir okunabilirlik sıfır.

@Mikro Step yukarıda yazdım , 1W üzeri o kondasatörün hiçbir etkisi yok belkide daha kötüleştiriyordur , nf değerini değiştirdiğimde hiçbirşey değişmiyor tepki hızı dışında sadece düşük wattlı yüklerde burst modunda iyileşme sağlıyor o kadar.

Peki voltu bodeledik amperi nasıl bodeleyeceğiz ??? yukarıdaki videoda tamamen amper sınırlı çekmnişim , videonun sonunda volt sınırı var. Kompanzasyon o kadar muhteşem ki opmap yada volt sınırı değişiminde hiçbir fark olmuyor işte kompansazyon böyle yapılır , smps bölgesinde olduğu gibi gürültü varken bile çıkışlar gayet iyi idi.
 
Mükemmel, harika, süper güç kaynağına bir skop bağlayıp, çıkışını 20V ayarlayıp, 10R direnci hızlıca dokundurup bıraksan göreceksin süper harika ötesi maşallah yakışıklı devrenin ne menem çalıştığını ama bağlamamakta ısrarcısın. Elimizdeki tek veri hoparlör. Devrem süper güzel neye göre, hoparlörden ses gelmiyor :)

Anfi yapıyoruz sanki mübarek :D

Skop görüntüsüz hala aynı nokyatayım. Taşı taşa sürtüyoruz :)
 
Devrenin camia tarafından kabul görmesi için:

1-parçaların benzersiz kodu olmalı. T1, R2, IC3 vs..

2- Paintten kurtulmalı

3-
4
5
 
Çıkış nüvesi komik, sarı renkli bir toroid bulup 30tur sar yeter, hangi sarı nüve, sarı nüveli mehmet ağadan alınan nüve :D

Dip not: Ben o nüveyi çok net biliyorum ama anlatılmak istenen başka :)
 
@devreci

Kompanzasyon rutinini gorelim o zaman.

Bir de kirmizi cerceve icindeki devrenin DC den itibaren mesela 20Khz'e kadar olan frekans tepkisinde bir genlik grafigini ciz.

O zaman gorelim o devre bir kompanzasyon devresi mi degil mi?

O iki kondansatoru sokup calistir. Bir de o zaman gorelim.
 
Son düzenleme:
Çıkış nüvesi komik, sarı renkli bir toroid bulup 30tur sar yeter, hangi sarı nüve, sarı nüveli mehmet ağadan alınan nüve :D

Dip not: Ben o nüveyi çok net biliyorum ama anlatılmak istenen başka :)
Bence devreyi çok olumsuz eleştiriyorsunuz, çok hassas işler mi yapılacak bu devre ile? mesela ekg sensörü mü geliştirilecek? algılama menzili değişebilen bir endüktif sensör ar-ge'sinde mi kullanılacak? Yada intel i10 serisi çıkaracak ama bir güç kaynağı ihtiyacı var ve o kaynak bu güç kaynağı mı olacak? Bence hayır.

5mV riplle olsa ne olur? CV 10ms geç tepki verse ne olur? en fazla bağlı devre bozulabilir kaldı ki seri üretim bir cihaz değil yargılamak yerine olmsuzlukları uygun dille söyleseniz daha teknik bir sohbet olmaz mı?

Çıkış nüvesi neden komik? 30 tur hangi telle saracak?
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,970
Mesajlar
101,785
Üyeler
2,514
Son üye
evrenbasaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top