Boş araba aküsü şarjı

Marşın neden basmadığı, akünün nasıl bittiği önemli.

Eğer kapı kilitleri açılmıyor, hiçbir ışık dahi yanmıyorsa araçta açık kalan bir donanım vardır. Aküyü şarj edip aracı kullanabilirsiniz ama açık kalan donanımı bulmadığınız sürece sorun çözülmez.

Eğer kilitler açılıyor, farlar da yanıyor ancak marşa bastığınızda herşey kararıyor marş da basmıyorsa akünüz muhtemelen ölmüştür (muhtemelen şarj tutmaz).

Akü şarjı yapacaksanız uygun amperajda eriyen telli sigorta kullanmak iyi olur.
 
Benim akünün özelliklerini buldum.

Kurşunlu olup olmadığı yazmıyor ama, KORAD ile şarja uygunmu acaba?

1738870383644.png
 
tamamen doldurmaya gerek yok aracın marşını bassa yeterli. 3 amperden 5-6 saat kadar şarj olması yetecektir. ancak denildiği gibi neden bu kadar deşarj olduğuna bakmak lazım. penamspermetre ile kontak kapandıktan sonra en geç 5-10 dakika içinde akım 5-10 mA altına düşmesi lazım.
 
7A ile şarj etmem için 2 adet korad birlikte kullanmam gerekecek.
3A ile şarj etsin bakalım, araç üzerine takınca kendini toparlayabilir voltaj dengesizliği olursa.

1 hafta arabayı kullanmadım akü bitti :kizgin2:
bir kereden bir şey olacağını sanmam hem zaten mecburiyet var "zor oyunu bozar"
 
Lineer güç kaynakları ile akü şarj etmenizi tavsiye etmem. Bendekilerden birinin akü şarjı sırasında trafosu yandı.
Acaba güç kaynağının gerilimi aküden daha düşük ayarlandığından mı dolayı? Bir de elektriklerin aniden gitmesi durumunda akü geri akım ile güç kaynağını yakabilir.
Akü ile güç kaynağı arasında radyatorlü diyot eklenmesi iyi olur.
 
Sanırım sorun trafo kalitesinden kaynaklı.

Bu güç kaynağı ile uzun süre yüksek akım yani 4 - 5 amper çekmek istenince trafonun sarımları kavruluyor yanıyor.

Herkes bu güç kaynağı ile ilgili testler yaptı.

Birde biri bu güç kaynağını yük testi yapsa görsek ne olacak. Trafo sıcaklığını kaç: dereceye kadar çıkacak?
 
Tabii, kalite sorunu da olabilir.
Test dışında trafo ve sargı çaplarına göz atmamız maks akım değerinin tahmin edilmesi için yeterli olur.
 
Korad'da kademeli sekonder var, o yüzden 14.4V 5A çıkışta kesin sorun olacak diye birşey yok. Tamamen kademenin nerede değiştiğine bağlı. Mesela Kademe 15V da değişiyorsa, o zaman 14.4V 5A de gece gündüz çalışır, hiç bir ısınma da olmaz. Ama kademe 12V da değişiyorsa, o zaman baya ısınır ve fan da maksimumda döner, ama gene de bir sorun çıkmayabilir. Ben prensip olarak bir aleti sınırlarında kullanmamak lazım diyorum. Yoksa gerektiğinde sınırın üzerinde bile kullanmak lazım. Ben mesela 300W lik elektronik yüke 720W da çektirdim kısa süreliğine. Akünün doğru çalıştığını anlayana kadar bunu yaptım. Ama sürekli olarak 300W da çalıştırmam.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,610
Mesajlar
140,845
Üyeler
3,426
Son üye
Fatih Kemal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back
Top