Nerede hata yapıyorum? STM32F103 devresi.

0xyit

Aktif Üye
Tasarlayıp jlcpcbye yaptırdığım devrede hiç bir sorun göremiyorum. montajını yaptım fakat hiç bir şekilde stm32'ye erişemiyorum. acaba kristalle alakalı bir sorun mu var? bir de siz bir göz
Not: kristalin kapasitörlerinin grounda bağlı olmadığını farkedip pcbyi kazıyıp bağladım. ayrıca C1 yanlış yerde duruyor onun da farkındayım. onu da kazıyıp hallettim. ST-LINK ile flashlamayı denedim tık yok, USB-TTL dönüştürücü ile uarttan flashlamayı denedim yine tık yok. STM32F103 çipi hatalı değil. kontrol ettim. 3v3'ye güç geliyor tahminlerinizi bekliyorum.

.
1746310786083.png
Schematic_reddit_2025-05-03.png

acaba kristalle alakalı bir sorun mu var?
Bildiğim kadarıyla reset sonrası iç RC osilatör devreye girer.
Dış Xtal osilatörün aktif hale gelmesi kullanıcı yazılımla yapılıyor. Eğer işlemciye ulaşarak her hangi bir kod yüklenmemişse HSI aktıf olmalı.

Boot jumperini hangi konuma getirip deniyorsun stlink bağlantısını? Kartın gerçek fotoğrafını koyabilir misin?

Bildiğim kadarıyla reset sonrası iç RC osilatör devreye girer.
Dış Xtal osilatörün aktif hale gelmesi kullanıcı yazılımla yapılıyor. Eğer işlemciye ulaşarak her hangi bir kod yüklenmemişse HSI aktıf olmalı.
iki halde de jtag uzerinden ulasabilmem gerekli degil mi?

iki halde de jtag uzerinden ulasabilmem gerekli degil mi?
JTAG ile değil SWD ile. JTAG sizde tam çıkarılmamış. Veya çip içindeki bootloader üzerinden.

Hangi model ST Link kullanıyorsunuz? Klon V2? Daha önce çalıştırabildiniz mi onu (bluepill'de) ?
STCube'un yeni versyonu Windows'a klonlarla çalışmayabilir.

JTAG ile değil SWD ile. JTAG sizde tam çıkarılmamış. Veya çip içindeki bootloader üzerinden.

Hangi model ST Link kullanıyorsunuz? Klon V2? Daha önce çalıştırabildiniz mi onu (bluepill'de) ?
STCube'un yeni versyonu Windows'a klonlarla çalışmayabilir.
evet. klon stlink, daha once bir cok stm flashladim ve ayrica benim pcbmin uzerindeki chipde flashli. icinde tam bir firmware var, osilator vb tanimli yani

Şematiği çizdikten sonra pcb tarafında "auto-route" işlemi yapılıp kontrol / düzenleme yapılmadan üretime gönderilmiş gibi duruyor.

Yukarıda bahsettiğiniz / bahsedilen gözden kaçan hususlar haricinde, komponentler ve lehimleme ile ilgili hususları kontrol etmek gerekir.

Entegrenin yönü, pinler arasında kısa devre, pasta artığı vb. fiziksel durumları gözden geçirmeniz gerekir.

Şematiği çizdikten sonra pcb tarafında "auto-route" işlemi yapılıp kontrol / düzenleme yapılmadan üretime gönderilmiş gibi duruyor.

Yukarıda bahsettiğiniz / bahsedilen gözden kaçan hususlar haricinde, komponentler ve lehimleme ile ilgili hususları kontrol etmek gerekir.

Entegrenin yönü, pinler arasında kısa devre, pasta artığı vb. fiziksel durumları gözden geçirmeniz gerekir.
PCByi kendim route ettim, oyle gozukmesinin sebebi eskiden bir suru bos komponent vardi oralarda stmyle alakasi olmayan, onlari kaldirdim, karttaki butun pinleri kontrol ettim, hic bir short yok.

bu da ilk hali, hiç bir şey stmye bağlı olmadığı için sildim gereksiz komponentleri buraya atarken.
1746348228569.png

orada bir tane güç regülatörü var, türkiyede bulamadığım için 3v3'ü doğrudan SWD pinlerinden veriyorum, raylarda dediğim gibi 3v3 sorunsuz var. hatta bilgisayardan geliyor yani temiz güç

evet. klon stlink, daha once bir cok stm flashladim ve ayrica benim pcbmin uzerindeki chipde flashli. icinde tam bir firmware var, osilator vb tanimli yani
Programlama hangi yazılımla yapılıyor? Daha önce ne yazılım kullnadınız proglamlama için? Bu yazılımın aynı versyonuyla mı deneme yapılıyor?
OpenOCD denediniz mi?

STM32 bazlı projeler için hardware design apnotu da bakılabilir:.
AN2586. Getting started with STM32F10xxx hardware development.

devreyi incelemedim ama stm32 enerjilediğinde kristal ya da boot pini fark etmeksizin swclk-swio pinlerinden kod atılabilir.

gördüğüm ikinci hata bu devreyi etkilemez ama smd eleman padlerinde via olmamalı.

c3'den çıkan yol ile işlemci bacağı çok yakın clerance hatası vermesi lazımdı. ayrıca stmye giren tüm yollarda tam entegre padine giden noktalarda garip bir boşlık var. fiziksel plaketi kontrol ettiğinde böyle bir boşluk var mı ?

devreyi incelemedim ama stm32 enerjilediğinde kristal ya da boot pini fark etmeksizin swclk-swio pinlerinden kod atılabilir.

gördüğüm ikinci hata bu devreyi etkilemez ama smd eleman padlerinde via olmamalı.

c3'den çıkan yol ile işlemci bacağı çok yakın clerance hatası vermesi lazımdı. ayrıca stmye giren tüm yollarda tam entegre padine giden noktalarda garip bir boşlık var. fiziksel plaketi kontrol ettiğinde böyle bir boşluk var mı ?
DRC, 0.152 clearence 0.254 trace. boşluktan kastınız nedir göremedim.

Programlama hangi yazılımla yapılıyor? Daha önce ne yazılım kullnadınız proglamlama için? Bu yazılımın aynı versyonuyla mı deneme yapılıyor?
OpenOCD denediniz mi?

STM32 bazlı projeler için hardware design apnotu da bakılabilir:.
AN2586. Getting started with STM32F10xxx hardware development.
STM32CubeIDE denedim, UART ile raspberrypi uzerinden stm32-util denedim, usb-ttl demonstrator gui ile icindeki flashi okumayi denedim.

benim şuan merak ettiğim şey, acaba çizdiğim devrede mi bir sorun var? yoksa ben mi hata yapıyorum lehimlerken vb. eğer devrede sorun yoksa, bu güzel. kendi hatamı bulup düzeltebilirim.

Forum istatistikleri

Konular
7,713
Üyeler
3,115
Son üye
Ömer şahin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back