MSP430G2553 ultrasonik mesafe ölçümü

Ömer şahin

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,

MSP430G2553 kullanarak gömülü bir sistemde mesafe ve açı ölçümü yapıyorum. LCD ve servo motor kısmını tamamladım, onlar nispeten basitti. Ancak mesafe sensörü olarak HC-SR04 kullanma şansım yok, bu yüzden ayrı transmitter ve receiver modülleriyle çalışıyorum.

Receiver'dan gelen sinyali ADC ile okuyarak mesafe ölçmek istiyorum. Sinyali nasıl yükselteceğimi genel hatlarıyla anladım ve devreyi kurup test etmem gerekiyor. Ancak araştırma yaparken bir sitede alıcı kısmında MAX232 entegresiyle sinyali yükselterek kare dalgaya dönüştürüldüğünü gördüm. Bu kısımda kafam biraz karıştı.

MAX232 genelde seri haberleşmede kullanılıyor diye biliyorum; bu durumda sinyal şekillendirme için kullanılması mantıklı mı? Ya da alternatif olarak alıcı sinyalini temiz ve işlenebilir hale getirmek için başka ne önerirsiniz?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Ekler

• şematik.png
    şematik.png
    114.7 KB · Görüntüleme: 24
  • diy sensor.png
    diy sensor.png
    172.2 KB · Görüntüleme: 21
MAX232 genelde seri haberleşmede kullanılıyor diye biliyorum; bu durumda sinyal şekillendirme için kullanılması mantıklı mı?
Ultrasonic transmitterin çektiği güçe yetiyorsa mümkündür. max232 içinde gerilimi yükselten charge pump devresi var, datasheet'de belirlenmiş gerilim-akımı geçmediği halde yükseltir. Eşit değerlere yaklaşınca çıkıştakı gerilim düşer. Datasheet'den aşağıdakı grafik bunu açıkça gösteriyor.
Gerilimin gerçekte ne kadar düşeceyini test devre yaparak bulabilirsin.
1746669998153.png

Ultrasonik sensör çıkışı analog mu?

Forum istatistikleri

Konular
7,716
Üyeler
3,115
Son üye
Ömer şahin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back